Podróży czas start!

Praca skończyliśmy o 16 a już o 16:15 wyruszyliśmy w naszą podróż. Wszystkim polecamy wyjazdy w środy, zero korków, na autostradach klasa. Do Katowic dojechaliśmy w 4h i tu zrobiliśmy tezRead more
Brno dzień 1

Trasę przewidzianą na dzień dzisiejszy pokonaliśmy szybciej, toteż postanowiliśmy skorzystać jeszcze z wieczoru w Brnie. Wybraliśmy się więc, a na cóż by innego, czeskie piwo i nocnyRead more
Brno za dnia☀️

Brno za dnia zyskuje, nocą dość opustoszałe miasto przy blaskach słońca staje się zdecydowanie bardziej urokliwe. Dzień zaczęliśmy od śniadania, a następnie przespacerowaliśmy całąRead more
Budapeszt, czyli Paryż Europy centralnej

Wiemy co mówimy, francuski Paryż odwiedziliśmy w marcu tego roku i po dość intensywnym spacerze po Budapeszcie potwierdzamy ze vibe tych miast jest bardzo podobny! Zobaczyliśmy dziś budynekRead more
Budapeszt po drugiej stronie Dunaju

Wspięliśmy się dziś do kościoła św. Macieja położonego na wzgórzu po drugiej stronie Dunaju od Parlamentu. Znajduje się on w dzielnicy żydowskiej, dosyć wysoko, szacunkowo jakieś milionRead more
Nowy Sad - Serbskie Ateny💫

Wyczekane Bałkany! Pierwszy przystanek Serbia- Nowy Sad. Kontrola na granicy, choć w miłej atmosferze zarówno po stronie węgierskiej jak i serbskiej była bardzo miła zajęła nam trochęRead more
Serbia - Nowy Sad

Nowy Sad żegnał się z nami deszczowo. Za dnia za to widać jak urocze jest to miasta i jak inne architektonicznie z dużo niższą zabudową.
Ludobójstwo w Srebrenicy

Pomnik ludobójstwa dokonanego przez Bośniackich Serbów na mężczyznach i chłopcach w lipcu 1995. Na zdjęciach widać świeże groby gdyż do tej pory udało się zlokalizować dopiero 70%Read more
Bratunac- lokalne miasteczko BIH

Wracając z Srebrenicy, rozpoczęliśmy poszukiwania miejsca, w którym moglibyśmy kupić kartę sim aby mieć kontakt ze światem. Całkowicie przypadkiem trafiliśmy na zerowo turystycznąRead more
Sarajewskie róże

Sarajewo zrobiło na nas duże wrażenie. Miasto wielokulturowe, bośniaccy muzułmanie, serbscy prawosławni, chorwaccy chrześcijanie i Żydzi. Meczet, kościół, synagoga i cerkiew na odcinkuRead more
Pojechaliśmy w góry!⛰ - Lukomir

Wybraliśmy się w góry do najwyżej położonej wioski Bośni i Harcegowiny. Jest ona zamieszkana jedynie przez połowę roku, gdyż w zimie zalega tam około 2m śniegu, a dojazd przestaje byćRead more
Konjic⛰

Nocleg odbyliśmy w małym miasteczku Konjic. Pocztówkowe widoki na mosty nad Naretwą i miła okolica na wieczorny spacer.
Turystyczny Mostar…

Mostar, jedno z najsłynniejszch miast Bośni i Hercegowiny, położone w geograficznej krainie znanej jako Hercegovina. Znane z win i oczywiście, Starego Mostu nad Naretwą. Ma on wysokość 24m iRead more
Wodospady Kravica💦

Wstaliśmy po 7 rano aby móc nacieszyć się tym miejscem bez tłoku turystów. Na szczęście na miejscu okazało się ze ludzie gromadzą się głównie przy barach i płaskim zejściu do wody. MyRead more
Dotarliśmy do morza! - jedyny kurort BiH

Bośnia i Hercegowina posiada tylko ten jeden nadmorski kurort. Linia brzegowa tego kraju to około 20km, który wcina się w Chorwacką Dalmację. Miasteczko, bo trzeba przyznać ze jest malutkie,Read more
Dalmacka przygoda czas start! 🇭🇷

Witamy Chorwację! Pierwszym miejscem które odwiedziliśmy był Split. Pospacerowaliśmy po niegdysiejszym Pałacu Dioklecjana, wypiliśmy pierwszą kawe sa šlagom, zagubiliśmy się w gąszczuRead more
Morze Adriatyckie - Trogir☀️

3 dni plażowania w Trogirze za nami! Woda piękna, ludzi na tych plażach które wybraliśmy mało, wreszcie trochę lżejsza lokalna kuchnia (Bośnia to mniej więcej mięso z mięsem😝).Read more
Maribor - Słowenia🇸🇮

Kolejny przystanek na naszej trasie, drugie co do wielkości miasto Słowenii- Maribor. W całej Słowenii jest zaledwie 2 miliony mieszkańców, więc miasto to zarówno pod względem populacji jak iRead more
Ostatni punkt podróży - Ostrawa🌧

Przed powrotem postanowiliśmy jeszcze spędzić trochę czasu u naszych sąsiadów. Wieczorem wybraliśmy się, mimo deszczu, na spacer po centrum i czeskie piwo. Rano zaś postanowiliśmy odwiedzicRead more