• Beata Dawidowicz

• Trip start
    August 10, 2022
  • Brno dzień 1

August 11, 2022 in Czech Republic ⋅ 🌙 15 °C

Trasę przewidzianą na dzień dzisiejszy pokonaliśmy szybciej, toteż postanowiliśmy skorzystać jeszcze z wieczoru w Brnie. Wybraliśmy się więc, a na cóż by innego, czeskie piwo i nocny spacer po mieście. Pivni Burza- bardzo polecamy, super patent z zamawianiem piwa na ekranie przy stoliku, ciekawy patent z tym ze cena piwa rośnie gdy chcemy zamówić 2 razy to samo, co zmusza nas do próbowania wszystkich smaków😜Read more

• Brno za dnia☀️

August 11, 2022 in Czech Republic ⋅ ⛅ 26 °C

Brno za dnia zyskuje, nocą dość opustoszałe miasto przy blaskach słońca staje się zdecydowanie bardziej urokliwe. Dzień zaczęliśmy od śniadania, a następnie przespacerowaliśmy całą starówkę. Brno bardzo ucierpiało w trakcie WW2 jednak jest bardzo ładnie odrestaurowane. Wspięliśmy się na wieżę widokową katedry św. Piotra i Pawła i podziwialiśmy widoki. Zakupiliśmy również Chimney cake, którego nazwę po polsku zapomnieliśmy xd coś na TRead more

• Budapeszt, czyli Paryż Europy centralnej

August 12, 2022 in Hungary ⋅ ⛅ 20 °C

Wiemy co mówimy, francuski Paryż odwiedziliśmy w marcu tego roku i po dość intensywnym spacerze po Budapeszcie potwierdzamy ze vibe tych miast jest bardzo podobny! Zobaczyliśmy dziś budynek parlamentu, przeszliśmy się promenadą nad Dunajem, oraz zjedliśmy langosze i zupę gulaszową (10/10 bardzo polecamy). Ciekawostka, nowy pomnik czyli 300 nowo położonych stalowych butów nad Dunajem, postawionych w marcu po rozpoczęciu wojny na Ukrainie i celu upamiętnienia ofiar zbombardowanego teatru w Mariupolu. Wcześniej umieszczone buty zainstalowane zostały w 2005 roku upamiętniając zastrzelonych nad Dunajem Węgrów poległych w holocauscie.Read more

• Budapeszt po drugiej stronie Dunaju

August 12, 2022 in Hungary ⋅ ⛅ 29 °C

Wspięliśmy się dziś do kościoła św. Macieja położonego na wzgórzu po drugiej stronie Dunaju od Parlamentu. Znajduje się on w dzielnicy żydowskiej, dosyć wysoko, szacunkowo jakieś milion dwa schodki a przynajmniej tak to odczuliśmy w 30 stopniach C😝 fajna dzielnica na spokojny spacer, niegdyś była miastem Buda, które dopiero w 19w połączyło się z dwoma sąsiadującymi miastami tworząc ogromny teraz Budapeszt, który znamy.Read more

• Nowy Sad - Serbskie Ateny💫

August 13, 2022 in Serbia ⋅ ⛅ 22 °C

Wyczekane Bałkany! Pierwszy przystanek Serbia- Nowy Sad. Kontrola na granicy, choć w miłej atmosferze zarówno po stronie węgierskiej jak i serbskiej była bardzo miła zajęła nam trochę więcej czasu niż planowaliśmy, ale to nic bo akurat w Nowym Sądzie i tak chcieliśmy zasmakować trochę życia nocnego🍺 spacer starym miastem, serbska kuchnia oraz piwo nad brzegiem Dunaju wśród lokalsow sprawiły ze był to super wieczór na odpoczynek (w końcu zrobiliśmy tylko 10km piechotą zamiast 20😝) ludzie których spotykamy na każdym etapie tej podróży są przemili i pomocni sami z siebie i to samo spotkało nas w Serbii, a trafiliśmy na protest rolników i zastawione traktorami glinę ulice miasta. Widząc ze jesteśmy zza granicy każdy nas przepuszczał i pomagał.Read more

• Bratunac- lokalne miasteczko BIH

August 13, 2022 in Bosnia and Herzegovina ⋅ 🌧 23 °C

Wracając z Srebrenicy, rozpoczęliśmy poszukiwania miejsca, w którym moglibyśmy kupić kartę sim aby mieć kontakt ze światem. Całkowicie przypadkiem trafiliśmy na zerowo turystyczną mieścine, leżącą już w Bośni i Hercegowinie, ale w Republice Serbskiej i zdecydowanie odczuwalnie z nią się utożsamiających. Miejsce… specyficzne. Trafiliśmy na jarmark przypominający nasz wiejski odpust z rozstawionym wesołym miasteczkiem i stoiskami z absolutnie wszystkim. W całym mieście nikt nie był w stanie powiedzieć ani słowa po angielsku, tak więc odbyłam swoją pierwszą rozmowę całkowicie po serbsko/chorwacko/bośniacko. Miejsce tym bardziej dla nas specyficznie ze względu na dość jasne poparcie dla Rosji, koszulki z „Z” na każdym straganie. Zjedliśmy tam również pierwsze na tych wakacjach cevapy, z jakiego mięsa? Nie mamy pojęcia😝Read more

• Sarajewskie róże

August 14, 2022 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ☁️ 20 °C

Sarajewo zrobiło na nas duże wrażenie. Miasto wielokulturowe, bośniaccy muzułmanie, serbscy prawosławni, chorwaccy chrześcijanie i Żydzi. Meczet, kościół, synagoga i cerkiew na odcinku 100m. Miasto, w którym zaczęła się I wojna światowa, poprzez zabójstwo księcia Austro-Węgier. Bardzo dobrze pamiętające krwawe, 4 letnie oblężenie przez Serbów w latach 1992-1996. Krwawe róże, czyli pomalowane czerwoną żywicą miejsca gdzie spadły pociski, które zabiły przynajmniej 3 osoby można znaleźć niespodziewanie na ulicach miasta. Krótki spódniczki, hidżaby, abaje, niqaby, odkryte brzuchy i wszystkie kolory - to i wiele innych można spotkać w tym mieście obok siebie. W małych uliczkach tłumy ludzi palących shishę. Cevabdzice serwują pyszne, ale tłuste niesamowicie lokalne dania z mięsa w dobrej cenie. Muzeum zbrodni przeciwko ludności zrobiło na nas duże wrażenie, wstrząsające. Wspaniałe miasto otoczone przez góry.Read more

• Pojechaliśmy w góry!⛰ - Lukomir

August 15, 2022 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ⛅ 20 °C

Wybraliśmy się w góry do najwyżej położonej wioski Bośni i Harcegowiny. Jest ona zamieszkana jedynie przez połowę roku, gdyż w zimie zalega tam około 2m śniegu, a dojazd przestaje być możliwy. W małej restauracyjce prowadzonej przez starsze małżeństwo kupiliśmy ser domowej roboty i wypiliśmy kawę po bośniacku. Trasa była ciekawa, około 15km kamienistej drogi ze wzniesieniami i dziurami, ale toyota corolla to jest strzała nr 1 i ze wszystkim bez problemów dała sobie radę. Nie bez stresu z naszej strony😝 W drodze do następnego noclegu natrafiliśmy na porzuconą skocznie narciarską z olimpiady z 1984, która w trakcie wojny bałkańskiej była miejscem ciężkich walk.Read more

• Turystyczny Mostar…

August 16, 2022 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ⛅ 31 °C

Mostar, jedno z najsłynniejszch miast Bośni i Hercegowiny, położone w geograficznej krainie znanej jako Hercegovina. Znane z win i oczywiście, Starego Mostu nad Naretwą. Ma on wysokość 24m i co roku organizowane są na nim zawody skoków do wody pod patronatem Red Bulla. Na moście można tez spotkać ludzi, którzy najpierw z zbierają od turystów pieniądze a potem w nagrodę skaczą do wody. Ilość ludzi w okolicach starego mostu była jednak tak przerażająca, że Mostar oceniamy najgorzej ze wszystkich odwiedzonych w tej podróży przez nas miejsc. Tłoczno i bardzo turystycznie. Nie mogliśmy się za to powstrzymać, a w sumie to ja nie mogłam się powstrzymać i zaciągnęłam Tomka na kąpiel z zimnym nurcie Naretwy😝 Wjechaliśmy również na punkt widokowy nad Mostarem ze szklaną, przezroczystą podłogą, tam było super!
    Co jest warte wspomnienia, cała trasa Sarajewo- Mostar jest przepiękna, z wieloma miejscami, w których można się zatrzymać i podziwiać widoki zapierające dech w piersiach.

• Wodospady Kravica💦

August 17, 2022 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ☀️ 33 °C

Wstaliśmy po 7 rano aby móc nacieszyć się tym miejscem bez tłoku turystów. Na szczęście na miejscu okazało się ze ludzie gromadzą się głównie przy barach i płaskim zejściu do wody. My rozłożyliśmy się po boku wodospadów i tym sposobem mieliśmy na nie niezmącony przez ludzi widok. Ale i tak trzeba przyznać że ilość turystów jak na tak ładne miejsce, wcale nie aż tak duża. Woda czysta i rześka, widok niesamowity! Obiad zjedliśmy w okolicznej miejscowości - Počitelj. Piękna ta Bośnia i Hercegowina🤍Read more

• Dotarliśmy do morza! - jedyny kurort BiH

August 17, 2022 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ☀️ 28 °C

Bośnia i Hercegowina posiada tylko ten jeden nadmorski kurort. Linia brzegowa tego kraju to około 20km, który wcina się w Chorwacką Dalmację. Miasteczko, bo trzeba przyznać ze jest malutkie, nazywa się Neum. Plażę są tu kamieniste, niektóre ze spokojnym stopniowym zejściem do wody, inne bardziej skaliste. Na panoramie rozciąga się widok na otworzony pod koniec lipca most, postawiony przez Chorwację, który łączy rozdzieloną Dalmację tak że nie trzeba przejeżdżać przez terytorium Bośni. Nadrobiliśmy trochę drogi i postanowiliśmy się nim przejechać w naszej dalszej podróży!Read more

• Dalmacka przygoda czas start! 🇭🇷

August 18, 2022 in Croatia ⋅ ☀️ 32 °C

Witamy Chorwację! Pierwszym miejscem które odwiedziliśmy był Split. Pospacerowaliśmy po niegdysiejszym Pałacu Dioklecjana, wypiliśmy pierwszą kawe sa šlagom, zagubiliśmy się w gąszczu wąskich uliczek i… ugotowaliśmy się jak jajka na twardo. Termometr wskazywał 38 stopni i tyle właśnie odczuwaliśmy. Na szczęście wąskie uliczki dawały trochę cienia i przeciągów.Read more

• Morze Adriatyckie - Trogir☀️

August 20, 2022 in Croatia ⋅ ⛅ 29 °C

3 dni plażowania w Trogirze za nami! Woda piękna, ludzi na tych plażach które wybraliśmy mało, wreszcie trochę lżejsza lokalna kuchnia (Bośnia to mniej więcej mięso z mięsem😝). Mieszkaliśmy w Okrug Gornji obok Trogiru co pozwoliło nam na bardziej malownicze plaże. Do centrum Trogiru wybraliśmy się na spacer, gdy słońce schowało się za chmurami. Zjedliśmy czarne risotto z tuszem kałamarnicy i duuużo owoców morza. Czego w Chorwacji nie lubimy to ceny, 3-4 razy większe niż w Bośni. Tak jak za lokalne danie Čevap w Bośni płaciliśmy w przeliczeniu na złotówki 20-30zł, tak w Chorwacji liczyli sobie za nie już 70-80zł. Było pięknie, było gorąco, było drogo😅Read more

• Maribor - Słowenia🇸🇮

August 21, 2022 in Slovenia ⋅ ⛅ 24 °C

Kolejny przystanek na naszej trasie, drugie co do wielkości miasto Słowenii- Maribor. W całej Słowenii jest zaledwie 2 miliony mieszkańców, więc miasto to zarówno pod względem populacji jak i rozmiarów to taka 1/5 Gdańska. Urocze miasto z baardzo małą ilością turystów oraz ludzi generalnie. Dosyć opustoszałe, ale w sam raz na spacer i pyszne jedzonko. Wieczorem spotkaliśmy się ze znajomymi, którzy podróżowali do Chorwacji kamperem na piwko. Wspólnie pospacerowaliśmy się po starym mieście i odwiedziliśmy atrakcję miasta - najstarsza winorośl, która według różnych źródeł ma nawet 400-500 lat!Read more

• Ostatni punkt podróży - Ostrawa🌧

August 22, 2022 in Czech Republic ⋅ ☁️ 19 °C

Przed powrotem postanowiliśmy jeszcze spędzić trochę czasu u naszych sąsiadów. Wieczorem wybraliśmy się, mimo deszczu, na spacer po centrum i czeskie piwo. Rano zaś postanowiliśmy odwiedzic jedną z głównych atrakcji miasta - DOV Dolne Witkowice, czyli centrum społeczne, kulturalne i naukowe. Całość jest ogromna i jest to materiał na wycieczkę całodniową. My zdecydowaliśmy się wiec jedynie na małe muzeum techniki, które bagatela wcale nie było takie małe. Ostrawą kończymy nasze prawie dwutygodniowe wakacje i zmierzamy już w kierunku Gdańska😢Read more

Trip end
    August 22, 2022