Van Hannover naar Minden
May 1 in Germany ⋅ ☀️ 12 °C
1 mei 2026 – Zacht lenteweer, licht bewolkt en rond 25°C volgens de Deutscher Wetterdienst
Dag van de Arbeid. De straten van Hannover liggen er verlaten bij als we om 8 uur wegfietsen van ons “Première”-hotel. Hier wordt de dag van de arbeider nog echt gevierd. Ik stel me voor dat er vanavond vanuit clubhuizen, vergaderzaaltjes en havenkroegjes nog steeds in gezwollen gezang Der Internationale klinkt. Dat zou mooi zijn.
Ontbijt: een punt Baskische cheesecake. Ook die tent is leeg en stil, alsof de stad collectief heeft uitgeslapen. Al snel zijn we Hannover uit en rollen we kilometerslang over een smal lint langs het Mittellandkanaal. Groen en water wisselen zich af met rafelranden van oud industrieel erfgoed—een soort openluchtmuseum van baksteen en staal, waar de tijd niet helemaal heeft besloten of hij door wil lopen.
Het is vroeg; we komen nauwelijks iemand tegen. Tot het pad ineens wordt “bezet” door een enorme bever. Hij staat op zijn achterpoten en tuurt over het kanaal, alsof hij zelf ook even wil controleren of de werkdag vandaag wel doorgaat. Dan schuifelt hij richting zijn burcht aan de andere kant van de dijk. Duitsland, maar dan met een vleugje natuurdocumentaire.
Bij Gümmer verlaten we het kanaal en draaien noordwaarts, richting het Steinhuder Meer. In Wunstorf drinken we koffie terwijl de lokale horeca zich opmaakt voor een avond vol biertenten, worst en lichte chaos—de georganiseerde gezelligheid waar Duitsers patent op lijken te hebben.
En dan is ineens duidelijk waar iedereen is: in Steinhude am Meer. Een dorpje vol kraampjes, restaurantjes, bootverhuurders en ballonverkopers. Families schuifelen in een soort vriendelijke polonaise langs het water, over keurig uitgezette paden. Het heeft iets kermisachtigs, maar dan zonder schreeuwmuziek—meer flaneren dan feesten.
We zadelen weer op en gaan zuidwaarts, richting Hinden. Van alle paden die we vandaag rijden is zeker 80% gravel en bospad. Onze nieren worden door elkaar gerammeld en daarna weer netjes op hun plek teruggezet. De fietsen vragen onderweg om een aandraaibeurt—een subtiele hint dat ook zij de Dag van de Arbeid voelen.
In Hinden halen we bij de Turkse bakker een opgerold stuk bladerdeeg met kaas en spinazie. Altijd goed. Daarna door naar ons schattige huisje: een vakwerkhuis midden in het centrum. Van buiten klassiek, van binnen strak en modern, met hier en daar nog een balk die zachtjes kraakt als herinnering aan vroeger.
’s Avonds zitten we aan de Wezer in een echte Biergarten. Brede vrouwen met nog bredere dienbladen vol bierglazen met handvatten laveren soepel tussen de tafels door—een soort choreografie die je alleen hier ziet. Ik neem een Riesen Currywurst, Steef gaat voor twee Duitse “frikandellen” (lees: gehaktballen). Een emmer bier erbij en het plaatje klopt. Vandaag wordt er niet gewerkt, maar wel geleefd.
https://youtu.be/OSszBEzMFlwRead more