• 43. Mont Ventoux – 88 km, 2000 hm

Jul 21–22 in France ⋅ ☀️ 26 °C

Het heeft vannacht flink geonweerd en hard geregend. We ontbijten nog in de miezer maar we zien de bewolking breken en de markante berg is weer helemaal zichtbaar. Gisteren hing er al vroeg bewolking rond de top die zich steeds verder uitbreidde.

De 100 cols route maakt een lus over de berg. Dit biedt ons de gelegenheid om er een dagtocht van te maken en een dag niet met volle bepakking te rijden. Zo hoeven we ons ook geen zorgen te maken of er vanavond wel plaats is op een camping. De hele omgeving is namelijk in de ban van de Tour die morgen voorbijkomt en ook onze camping is nu helemaal vol.

Het onweer heeft de lucht helemaal schoongeveegd en het wordt een prachtige heldere dag. We komen regelmatig fietsers tegen die duidelijk hetzelfde plan hebben als wij. In. Bédoin, het begin van de officiële klim, is het heel druk, het lijkt wel de start van een grote toertocht. De weg over de berg is afgesloten voor alle verkeer uitgezonderd fietsers. De hele klim is eigenlijk één groot fietsfestijn. We treffen het enorm dat wij deze etappe precies op deze dag rijden. Het weer werkt mee en de beruchte vliegen in het bos zijn vandaag elders. Het is echt een topdag.

Het blijft een flinke inspanning en het steile gedeelte door het bos is lang. We genieten van de gezellige drukte en eenmaal uit het bos worden we beloond met het fenomenale uitzicht. De organisatie is bezig met het plaatsen van dranghekken en het portaal bij de finish staat ook al. Heel bijzonder om zo boven te komen. De drukte doet denken aan de aankomst bij een marathon.

Op de top nemen we de tijd om om ons heen te kijken. Het gewoel van de sporters is boeiend. Veel blije gezichten, er valt geen lelijk woord. En dan het uitzicht: met niets te vergelijken. Deze berg rijst zo hoog uit boven zijn omgeving, echt heel bijzonder.