100 cols

June – July 2025
  • campo
  • marja weijerman
Current
Marja en Campo rijden de 100 cols tocht vanuit Elspeet. Met de tent op de racefiets door Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Ongeveer 5400 kilometer met zo'n 80.000 hoogtemeters. Read more
  • campo

• 530photos
  • 240likes
  • 51. Col d’Izoard - 71 km, 1900 hm

Jul 29–30 in France ⋅ ☀️ 20 °C

De Col d’Izoard (2360, 1e cat) is echt een heel mooie beklimming. We keken er wel een beetje tegenop vanwege de steile stukken maar het uitzicht maakt de inspanning meer dan goed. Vanuit Guillestre moeten we eerst nog een heel eind door de Gorges du Guil en onze route neemt daarvoor het smalle weggetje bovenlangs. Het is heel rustig en levert een mooi uitzicht over de gorge en later op het stuwmeer.

Na de col dalen we af naar Briançon en rijden door tot Monêtier les Bains. Daarmee zijn we al begonnen aan de klim naar de Col du Lautaret en we kamperen nu op 1500 m hoogte. Bij de tent hebben we uitzicht op de gletsjers van de Ecrins. Mooier kan haast niet.

• 50. Gletsjers – 37 km, 900 hm

Jul 28–29 in France ⋅ ☀️ 18 °C

Voor de 800 hoogtemeters van de Col de Vars (2109, 1e cat) zouden we normaal gesproken geen hele dag uittrekken. Langs onze route volgt echter direct de Col d’Izoard die we twee jaar geleden zelfs zonder bepakking zwaar vonden. Beide cols en de tussenliggende kilometers op één dag leek ons niet haalbaar. Datzelfde geldt voor de combinatie met de Bonnette, gisteren.

Zodoende rijden we vandaag een korte etappe. We slapen ‘s morgens een beetje uit en zijn toch vroeg op de camping, eigenlijk is het een halve rustdag. Dat was wel nodig ook na gisteren want de kilometers vanaf ongeveer 2000 meter hoogte werden steeds zwaarder. We zijn blijkbaar nog niet aangepast op de ijlere lucht.

We rijden nog een aantal kilometers langs de rivier de Ubaye. Op wandelingen vanuit de Queyras keken we, jaren terug, soms uit over deze diepe vallei. Het is leuk om nu ook eens in de vallei zelf te zijn. Na een kleine 10 kilometer infietsen begint de weg echt te klimmen en krijgen we steeds beter zicht op de hoge bergen rondom. Het is een mooie beklimming. Er is wel wat bewolking maar de zon schijnt volop. Net als gisteren waait er een stevige, frisse noordwesten wind. Fijn tijdens het klimmen maar soms verraderlijk bij het afdalen.

Vanaf de col krijgen we zicht op het massief van de Ecrins, met toppen tot ca. 4000 meter. Er hangt veel bewolking maar af en toe zien we de gletsjers op de Mont Pelvoux. Morgen rijden we met een omweg naar Briançon. Daarna hopen we vanaf de Galibier de gletsjers opnieuw te zien vanaf de andere kant.

• 49. Thuiskomen - 67 km, 1900 hm

Jul 27–28 in France ⋅ ⛅ 22 °C

Na twee dagen in een hotel te hebben geslapen gaan we weer over tot lekker erop uit trekken en niet weten waar je vanavond je hoofd weer neer kunt leggen. We zijn niet zo vroeg op pad en dat is ook wel eens lekker. We fietsen langs de Tinée, wat een echte bergrivier is, naar St-Etienne. Daar begint de klim naar de Col de la Bonette, een lange klim van 25 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%. Het is druk vandaag met motorrijders, logisch, want het is zondag en het is mooi weer.

Campo heeft daar vandaag meer last van dan ik, hij fietst ook niet zo lekker. Daarom gaan de oordoppen in om afleiding te hebben tijdens de klim. Het eerste stuk is mooi groen en slingert lekker omhoog.

Na 13 km zijn we het bos uit en komen we in het open stuk. Je kunt de top al zien liggen, maar het is nog een heel eind. Als we boven de 2000 meter komen voelen we ook dat de lucht daar ijler is. De hartslag gaat omhoog terwijl we niet meer vermogen trappen. We forceren niets en gaan langzaam maar gestaag omhoog. Fietsers en ook motorrijders moedigen ons aan en dat is leuk.

We passeren Camp des Fourches dat deel uit maakte van een reeks vestingwerken die de Ubaye-vallei beschermden tegen mogelijke Italiaanse aanvallen. Vooral deze kazerne, die gebouwd werd in 1888, werd gebruikt door Alpenjagers die als missie hadden de Col des Fourches te verdedigen.

We klimmen verder en de uitzichten worden steeds spectaculairder. Het voelt voor ons allebei als thuis komen: de vergezichten, de ruigte, de bloemen…

Vanaf de col kun je nog een lus rijden naar de Cime de la Bonette, een weg met een stijgingspercentage van 15%. Dat hebben we niet gedaan vanwege de inspanning op hoogte. We maken foto’s op de col, doen warme kleding aan en gaan met wat stops voor foto’s naar beneden. Het is prachtig!

• 48. Rustdag

Jul 26–27 in France ⋅ ☁️ 22 °C

In Isola bereikten we gisteren het doel van de etappes die we de vorige rustdag hadden gepland. Het waren pittige, vermoeiende berg-ettappes. We hadden nog niet verder gepland maar de volgende uitdaging wordt de Bonette, vanaf Isola nog eens 2000 meter klimmen. Voor vandaag was opnieuw onweer voorspeld, geen goed moment om het hooggebergte in te gaan. In plaats daarvan boeken we een nacht bij in het hotel. Voor morgen zien de voorspellingen er beter uit en hopen we op een mooie tocht.

We bevinden ons nu in de Mercantour, een ruig berggebied op de grens met Italië. Isola is een knus oud dorp. We bekijken de rijk gedecoreerde kerk. Veel huizen hebben een bewerkte deur en muurschilderingen. Ook opvallend: geen auto’s. De meeste actie is in het gelijknamige skidorp op 2000 m, vorig jaar nog het eindpunt van een tour-etappe.

Wij doen heel rustig aan en besteden een groot deel van de dag aan het plannen van etappes. De komende etappes kenmerken zich door lange beklimmingen en hoge Alpencols. We denken een realistisch schema gevonden te hebben. Dat maken we aan de hand van de beschrijving van de route van de 100-cols tocht, Topo-GPS, Climbfinder en Garmin Connect. Zo kunnen we een goede inschatting maken van het aantal hoogtemeters en kilometers per dag.
    We checken of de campings open zijn en waar we boodschappen kunnen doen.
    Een hele puzzel dus!

• 47. Pré-Alpes – 95 km, 2000 hm

Jul 25–26 in France ⋅ 🌩️ 24 °C

Een pittige rit. Maar liefst 3 cols met veel steile stukken. Prachtige natuur. Na de laatste col gisteren viel het al op dat het landschap groener werd. We kwamen in de Pré-Alpes d’Azur, het hooggelegen achterland van Nice. De nacht was koud maar in de tent hadden we het zelfs onder de dunne slaapzak nog lekker warm. Een heel ander verhaal wordt het om bij 4 ℃ in je korte broek uit de tent te komen om ontbijt te maken, maar Marja doet het zoals elke dag zonder mopperen terwijl Campo de tent leeg maakt.

We beginnen nog met een stukje afdalen (we sliepen op 1000 m). We duiken de nauwe rotskloof van St. Auban in. Halverwege, in een grot naast de weg, zien we een complete openluchtkapel helemaal ingericht en blijkbaar nog in gebruik. De weg zelf is ook een kunstwerk, tegen de rotswand aangeplakt. De grot is ontdekt bij de aanleg van de weg in 1892 en bij die gelegenheid heeft men het heiligdom verplaatst van hoger op de berg. We zien in deze streek overal langs de weg tekenen van devotie, opvallend meer dan in andere delen van Frankrijk.

Na de kloof kunnen we ons voor het eerst warmen in de zon. Al snel beginnen we aan de steile Col du Buis (1196, 3e cat) en kort daarna de Col de Félines (930, 4e cat). Die laatste valt wel mee, afgezien van een kort stukje het dorpje uit. Na een mooie afdaling kijken we uit op de middeleeuwse stad Entrevaux met daarboven een vesting op een rots.

15 makkelijke kilometers verder rijden we opnieuw een gorge binnen. Dit is de aanloop naar de Col de la Sinne (1438, 1e cat). Het wordt bijna saai maar de gorge is echt heel indrukwekkend. Later opent het dal zich en op een splitsing nemen wij een heel smalle en vaak steile weg die omhoog kronkelt langs Pierlas, een dorp tegen de berg aangeplakt. Wij worstelen ons langs de haarspeldbochten omhoog. De lange klim zuigt het laatste beetje energie uit de benen terwijl achter ons donkere wolken onze kant op komen. Er is onweer voorspeld vanaf de middag en wij moeten nog een heel eind. Wat doen we?

Aan de andere kant van de pas blijkt het voorlopig nog mooi weer te zijn en in het eerste dorp kijken we naar de opties. We weten dat we moeten afdalen naar 430 m en dat we vanaf dat punt gaan beginnen aan de lange klim naar de Bonnette, met ruim 2700 m het hoogste punt van onze tocht. Informatie over de weinige campings in de vallei is gebrekkig en de eerste camping waarvan we zeker weten dat die nog bestaat is waarschijnlijk te ver. We kijken naar andere overnachtingsmogelijkheden maar ook die informatie is gebrekkig. Telefoonnummers blijken afgesloten. We besluiten maar gewoon door te rijden en om ons heen te kijken.

Vanaf het laagste punt rijden we nog 20 km verder tot we in Isola een hotelkamer vinden. Twee campings bleken gesloten en twee hotels idem. De regen kwam later dan voorspeld maar ‘s avonds onweert het. Wij zijn blij met een dak boven ons hoofd, een echt bed, en eigen sanitair.

• 46. Verdon – 88 km, 1640 hm

Jul 24–25 in France ⋅ ☁️ 23 °C

Vandaag rijden we naar de Gorges du Verdon. Het is een toeristische streek en dat merken we. Het is gelijk al weer druk met verkeer. Dat zijn we niet gewend van de 100 cols tocht, maar er is geen andere weg.

De weg loopt geleidelijk aan naar boven, beneden zien we een groot meer, waar veel watersport is. De weg buigt van het meer af en we rijden de gorge binnen: indrukwekkende rotsmassieven en ver beneden ons de rivier le Verdon.
    We klimmen steeds verder (col d’Ayen, 1033, 2e cat) en de rivier verdwijnt uit het zicht. Na 15 km zien we hem weer, nu een grote bergbeek, waar mensen zich vermaken in het water of op de kiezelstrandjes.

Het is warm op de fiets, de omgeving ziet er vaak droog en dor uit. Verrassend genoeg komen we nog een veldje met zonnebloemen tegen.

We dalen een stukje af en doen boodschappen in Castellane. Daarna begint onze laatste klim van de dag, naar de col de St-Barnabé (1365, 2e cat), een mooie klim waar we verlost zijn van het autoverkeer. De eerste paar kilometers zijn vlak langs een stuwmeer, smaragd groen van kleur. Daarna is het 10 km klimmen, gemiddeld 6%.

Het was een mooie tocht, met veel stops voor foto’s en andere zaken.

• 45. Luberon – 107 km, 1400 hm

Jul 23–24 in France ⋅ ☁️ 29 °C

Het eerste deel van de route is heel mooi. Afwisselend bos en lavendelvelden. Soms een historische stadje. En wijngaarden. Grappig hoe je zo’n beetje alle bekende wijngebieden doorkruist, vandaag de Luberon.

Vandaag 6 côtes en maar 1 col, de Col de l’aire Deï Masco (696). Die is net hoog genoeg om achter ons in de verte een kale berg te kunnen ontwaren, nu echt voor het laatst. Vóór ons zien we ook al contouren van hogere bergen. Later op de dag worden ze duidelijker maar nog niet genoeg om precies te zeggen welke.

We hebben een goed tempo te pakken en voor de middag al 65 km afgelegd. Na de middagstop wordt het snel minder. We moeten een grote stad door om de brug over de Durance te nemen. Het wordt benauwd en er is veel verkeer. Boodschappen doen in een mega supermarkt betekent ver moeten lopen. Marja is er inmiddels best handig in, maar feit is dat je in een kleine winkel sneller klaar bent.

Nadat we de Durance over zijn gestoken is het nog 30 km naar de camping en de route blijft op drukke wegen met veel verkeer. We waren bijna vergeten hoe vervelend dat lawaai en de uitlaatgassen zijn. We zijn blij als we op de camping zijn, toch nog op een nette tijd. Het was een lange maar vrij snelle rit met redelijk wat hoogtemeters.

• 44. Ventoux kiekeboe – 90 km, 1750 hm

Jul 22–23 in France ⋅ ☀️ 23 °C

We rijden direct naar Malaucène om de route op te pakken vanaf het punt waar we gisteren waren gekomen. Onderweg zien we al een constante stroom aan fietsers met rugzakken op die kennelijk onderweg zijn naar Bedoin om de Tour te gaan kijken. Malaucène zelf ligt weliswaar niet aan de route van de etappe maar is vandaag toch afgesloten voor doorgaand verkeer. Het stadje is helemaal in Tour-stemming. We zijn blij dat we hier niet gisteravond hebben moeten zoeken naar een overnachtingsplek.

We laten de berg rechts liggen en nemen een rustige weg over de noordelijke flanken. Daarvoor moeten we drie kleine colletjes overwinnen en een côte die juist weer wat zwaarder is. Het wordt vandaag nergens echt steil en met een frisse noordelijke wind erbij is het fijn fietsen. Na een tijdje hebben we genoeg hoogte om de top van de Ventoux te kunnen zien, hemelsbreed is het maar een paar km. De rustige weg is vandaag overigens behoorlijk druk en we zien veel, vooral Belgische, auto’s met racefietsen achterop en ook veel auto’s van de organisatie. Waarschijnlijk onderweg naar Sault, bij de derde opgang.

Om ons heen zien we nog altijd veel wijngaarden (Côte du Ventoux) maar de velden zijn veel kleiner dan in het Rhône gebied en worden afgewisseld met boomgaarden, veel olijf maar ook abrikozen en kersen.

Na de middagstop rijden we heel geleidelijk het dal uit en klimmen naar de wat hogere Col de Macuègne (1068) en in de bochten krijgen we achter ons de Ventoux weer duidelijk te zien. We zien (en ruiken) nu ook vaker lavendel. Op de col staat de lavendel in volle bloei, prachtig. Vanaf de col klimmen we meteen door naar de Col de l’Homme Mort (1212). Als we die oversteken zien we voor ons een weidse vallei met lavendelvelden. Het blijkt een golvend plateau op ca. 900 m. Aan één zijde begrensd door nog steeds een uitloper van dezelfde berg, en in de verte doemt, verrassend, ook de markante top weer op. Onze camping ligt nog zo’n 8 km verder en biedt uitzicht, jawel, op dezelfde berg. Het is een eenvoudige municipal, nog niet half vol. Van de tourgekte is niets meer te merken maar we vragen ons af hoe ver we nog moeten rijden voordat de berg definitief uit het zicht verdwijnt.

• 43. Mont Ventoux – 88 km, 2000 hm

Jul 21–22 in France ⋅ ☀️ 26 °C

Het heeft vannacht flink geonweerd en hard geregend. We ontbijten nog in de miezer maar we zien de bewolking breken en de markante berg is weer helemaal zichtbaar. Gisteren hing er al vroeg bewolking rond de top die zich steeds verder uitbreidde.

De 100 cols route maakt een lus over de berg. Dit biedt ons de gelegenheid om er een dagtocht van te maken en een dag niet met volle bepakking te rijden. Zo hoeven we ons ook geen zorgen te maken of er vanavond wel plaats is op een camping. De hele omgeving is namelijk in de ban van de Tour die morgen voorbijkomt en ook onze camping is nu helemaal vol.

Het onweer heeft de lucht helemaal schoongeveegd en het wordt een prachtige heldere dag. We komen regelmatig fietsers tegen die duidelijk hetzelfde plan hebben als wij. In. Bédoin, het begin van de officiële klim, is het heel druk, het lijkt wel de start van een grote toertocht. De weg over de berg is afgesloten voor alle verkeer uitgezonderd fietsers. De hele klim is eigenlijk één groot fietsfestijn. We treffen het enorm dat wij deze etappe precies op deze dag rijden. Het weer werkt mee en de beruchte vliegen in het bos zijn vandaag elders. Het is echt een topdag.

Het blijft een flinke inspanning en het steile gedeelte door het bos is lang. We genieten van de gezellige drukte en eenmaal uit het bos worden we beloond met het fenomenale uitzicht. De organisatie is bezig met het plaatsen van dranghekken en het portaal bij de finish staat ook al. Heel bijzonder om zo boven te komen. De drukte doet denken aan de aankomst bij een marathon.

Op de top nemen we de tijd om om ons heen te kijken. Het gewoel van de sporters is boeiend. Veel blije gezichten, er valt geen lelijk woord. En dan het uitzicht: met niets te vergelijken. Deze berg rijst zo hoog uit boven zijn omgeving, echt heel bijzonder.

• 42. Rustdag

Jul 20–21 in France ⋅ ☀️ 32 °C

Gisteren was het erg laat. De camping bevalt prima en lijkt ons een goede basis om de Mont Ventoux te beklimmen. Dat willen we morgen gaan doen, als de berg gesloten is voor gemotoriseerd verkeer.

Vandaag is dus een rustdag en we ontbijten met vers brood van de lokale bakker. Onze laatste hele rustdag was drie weken geleden, we hebben 20 dagen doorgereden, 1400 km en 27511 hm.

We kijken ook alvast naar mogelijke etappes na de Ventoux. Dat is vaak een hele puzzel die veel tijd kost om te leggen. Na de Mont Ventoux gaan we in de richting van de Italiaanse grens. Het worden pittige etappes met veel hoogtemeters.