• 64. Ballonnen – 90 km, 2070 hm

Aug 11–12, 2025 in France ⋅ ☀️ 26 °C

We overnachtten in het plaatsje Rougegoutte en toen we daar gisteren kwamen viel ons al de bloemenzee op langs de weg. Sommige dorpen zijn echt heel uitbundig versierd met geraniums, petunia’s en ander bont zomergoed. Het wordt goed bijgehouden want als we wegrijden is er al gesproeid. We ontdekken ook dat ‘goutte’ zoiets betekent als ‘beek’, en in dit geval ontleent het dorp dus zijn naam aan de rode beek die erdoorheen stroomt. Later op de dag komen we nog allerlei andere gouttes tegen. Net als rood zandsteen overigens. Rode steen duidt op de aanwezigheid van ijzer en dat is te merken aan de smaak van het water. Het zorgt voor lekkere thee.

De Ballon d’Alsace (1173, 2e cat) is een makkelijke klim met een rustig stijgingspercentage. Een lekkere opwarmer dus. We rijden in de schaduw en de weg is vandaag heel rustig. Dit is een van de eerste cols die werd opgenomen in de Tour de France, namelijk al in 1905. Gek genoeg vonden we boven geen collenbordje.

We dalen af in de vallei van de Moselle, hier nog maar een beek. Het dal ademt de sfeer van het berglandschap maar dan zonder de hoge bergen erboven. We volgen de rivier tot de bron, net onder de Col de Bussang (727). De Moezel voegt zich uiteindelijk bij de Rijn, en dat betekent dat we de waterscheiding tussen Middellandse zee en Noordzee nu zijn gepasseerd.

Enkele dorpen verderop zijn we ineens de route kwijt. Als we teruggaan naar de kruising waar we de verkeerde afslag namen zien we dat de weg die we hadden moeten nemen niet zomaar ‘Route Barrée’ is zoals al zo vaak tijdens onze tocht. De weg is zo grondig gebarricadeerd dat je hem niet eens meer ziet. Er zit niet anders op dan omrijden.

We hebben nog genoeg energie voor een grote beklimming en besluiten vandaag ook de Col du Grand Ballon (1341, 1e cat) te bedwingen. Het eerste stuk, tot Col Amic, is rustig en goed te doen. Daarna wordt de weg een stuk drukker en volgen enkele steilere kilometers. We rijden nu op de populaire Route des Crêtes en er is veel gemotoriseerd verkeer. Het is ook echt wel een mooie route om te volgen met steeds wisselende uitzichten naar alle kanten.

We staan nu op een kleine camping voor natuurliefhebbers. We moesten heel stuk van de weg af over een onverharde bosweg. Er staan alleen tenten, met caravan of camper kom je hier niet.