• Ba Na Hills

17. februar, Vietnam ⋅ ☀️ 26 °C

Pa je že minilo praktično sedem dni. Presrečna Lily, ki nam je še včeraj veselo pobrala 136 USD za izlete v sredo in četrtek, ker gremo danes na Ba Na Hills, nam je pripravila zajtrk že ob 7.15. Ob 7.35 pa nas že pridejo iskati za izlet. Zajtrk je bil manj bogat kot v prejšnjem hotelu, smo pa spoznali Ano in Elso :), tak so si dale punce vzdevke, ker si pri izgovorjavi njihovih imen lahko polomiš jezik in dobiš vnetje grla.

Ba Na Hills torej, so edinstvena in zanimiva destinacija v osrednjem Vietnamu, nedaleč od Da Nanga in Hoi Ana. To je gorsko letovišče in zabaviščni park, ki se nahaja v gorovju Truong Son, približno 40 km zahodno od Da Nanga. Znano je po hladnejšem podnebju, slikovitih razgledih, Zlatem mostu (Golden Bridge), francoski vasi in raznolikih zabaviščnih možnostih.Nahajajo se na nadmorski višini okoli 1.500 metrov, kar pomeni, da je tam precej hladneje kot v obalnem Da Nangu, z osvežujočim gorskim zrakom. Verjetno najbolj ikonična znamenitost Ba Na Hills je Zlati most, peš most, ki ga podpirata dve ogromni kamniti roki. Most ponuja spektakularne razglede na okoliško pokrajino in je postal svetovno znan zaradi svoje edinstvene arhitekture. V Ba Na Hills so poustvarili francosko vas iz 19. stoletja, z arhitekturo, restavracijami in trgovinami v francoskem slogu. To ustvari nenavadno in zanimivo vzdušje v tropskem Vietnamu.

Velik zabaviščni park pa v zaprtih prostorih ponuja različne vožnje, igre in atrakcije za vse starosti, kar je odlično za družine in tiste, ki iščejo zabavo.Že vožnja z gondolo do Ba Na Hills je doživetje, saj ponuja spektakularne razglede na gore in gozdove. Ba Na Hills ima eno najdaljših enosmernih gondol na svetu.

Ba Na Hills so Francozi ustanovili leta 1919 kot letovišče za francoske uradnike, ki so iskali pobeg pred vročino obale. Zgradili so vile, hotele in druge objekte v francoskem slogu. Po vietnamski vojni je letovišče propadlo in bilo zapuščeno. V zadnjih letih je bilo obnovljeno in preoblikovano v sodoben zabaviščni park in letovišče, ki je ohranilo nekatere elemente francoske arhitekture.

Ni poceni sicer ta hec, 195 USD za nas tri, kar vključuje prevoz, vlečnico, vstop v park, kosilo. Doplača pa se vstop v muzej voščenih lutk, vstop v francosko vinsko klet z degustacijo vin, spust z Alpine coasterjem, kar je v bistvu enako kot sani na Rogli. In kakšen dan je to bil. Točno so nas pobrali, potem pa smo še pobirali dvojne v Da Nangu, kar nam je pot podaljšalo za vsaj slabo uro. Pridemo tja in se počasi začne. Vstop v park, prva gondola, vsaka kabina prejme 10 ljudi, tako da gre neverjetno hitro. Baje so v stanju spraviti gor, na 1478 m visoko, do 30.000 - 40.000 ljudi na dan. Pridemo do prve postaje in tukaj je prvi in verjetno največji “highlight”, Zlati most. 20 minut časa imamo, za slikanje, potem pa naprej. Most je lep, pač “must see” zadeva, če si tu, zdaj ko jim končno to nosi neverjetne številke turistov. Imamo v bistvu srečo, da se iz rahle meglice, razjasni, pa tudi ni pretirane gneče in naredimo nekaj lepih spominov.

Nadaljujemo proti vinski kleti, kjer ne gremo noter, ker imamo tudi pri nas vinske kleti :), se pa sprehodimo po labirintu, vrtovih, do velikega Bude in potem čakanje ostalih. Eni pač nimajo obzira za skupino in gladko oni po svoje. Vodiču ni lahko.

Ko se zberemo, na drugo vlečnico, ki nas pripelje do vrha in imamo kaj videti. Prvo do t.i. Francoske vasi, potem pa na kosilo. Dejansko se spustiš 6 nadstropij nižje po tekočih stopnicah, da prideš do mega restavracije, kjer ni da ni hrane, “all you can eat”. Edini problem je, da ti to vse vzame čas in najemo se relativno hitro, da nam je še ostalo dobri dve uri za prosto raziskovanje. Je kaj videti, vse je mega giga veliko, imajo muzej voščenih lutk, 11 EUR dodatno za nas tri, ni vredno. Vsi tam izgledajo kot da bi si jih naročil na Wishu ali Temuju. Hudo :)

Nadaljuješ v “Fantasy park”, kjer je praktično v treh nadstropjih pod površjem en ogromen zabaviščni park s 4D, 5D in 360 stopinjskimi kino dvoranami, prosti pad, park dinozavrov, vožnja v “središče zemlje”, ni da ni. Samo čas rabiš, pa tudi kaki dong dodatno, ker nekatere stvari veselo sproti računajo. Super imajo zastavljeno, se velja učiti. Gremo nazaj v Francosko vas, se sprehodimo skozi srednjeveški sejem, pridemo do čisto prave bavarske pivnice, kjer točijo tudi zastonj pivo, vsi v “irharcah” hodijo in je tako kot mora biti :). Pot po parku nas pelje naprej do japonskega gradu, do vlaka, mi nas popelje v magic kingdom in lava mountain, ko se mimo steklene piramide, ki je kot v Louvru, vrnemo nazaj. Spustimo se po vlečnici, ki vozi direktno v dolino, spet 8 tekočih stopnic do mesta, kjer končno sedemo v avto, ki nas po dveh urah utrujene dostavi nazaj v Hoi An.

In še kar gradijo, ko smo se vozili nazaj, gradnja se nadaljuje, mega projekti rastejo in prav zanimivo bo videti, kako bo to izgledalo čez nekaj let. Je impresivno, če ne zaradi zabaviščnega parka, samo zato, kar so tukaj naredili. Edino kaj bi spremenil je tole, da bi morda vseeno to naredil drugače, da bi si sam uredil prevoz do tja, kar se da zgodaj zjutraj in spustil bi tale “buffet” kosilo, da bi imel več časa in bolj v miru raziskovati vse skupaj.

V Hoi Anu spet nočni market, gneča manjša kot včeraj, cene prijazne, ostanemo danes kar na tem našem otočku nasproti zgodovinskega dela mesta in pojemo super večerjo v lokalni restavraciji Madame Lau...lokalne specialitete kot so Cau Lau, White Roses, kokosov sladoled z ananasom, to se cene gibljejo tukaj med 1-3 EUR. Pijača med 1-3 EUR. Odlično.

Jutri je dan samo za Hoi An, danes pa je počasi čas za počitek.