- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 13
- Sunday, February 23, 2025 at 8:00 AM
- ☁️ 17 °C
- Altitude: 49 m
VietnamNgoc Son Temple21°1’49” N 105°50’59” E
Hanoi

Popotniška utrujenost se počasi in vztrajno pozna vsak dan bolj. Noge so že malo utrujene, do konca pa še imamo 5 dni. Spimo dlje in po zajtrku v hotelu, dan za Hanoi. Zajtrk je tukaj podoben, ampak si lahko zraven naročiš pri kuharju kakšna jajca želiš, vse palačinke z banano, mangom, ananasom, kar bogat izbor.
Danes začnemo kar takoj s pomočjo taxija Grab in sicer gremo do Ho Chi Minhovega mavzoleja, kjer imajo strička Hoja v steklenem sarkofagu. Varnost je tukaj vse, jaz skozi kontrolo ne pridem, ker sem pozabil v žepu vape. Ni drame, sem se mu že priklonil 18 let nazaj, danes pa punci sami gresta skozi mavzolej in mimo njegove častne straže v belih uniformah, Tu je tudi predsedniška palača in Ho Chi Minhov muzej, da se lahko naučimo več o življenju in delu vietnamskega voditelja, ampak za vse nimamo časa. V tem delu se malo sprehodimo, čeprav nam vreme ni danes najbolj naklonjeno, je samo 15 stopinj in je malo hladno. Prav tako je tukaj za videti prvo vietnamsko univerzo, Tempelj literature, ki je čudovit primer tradicionalne vietnamske arhitekture in pomembno kulturno in zgodovinsko mesto. Vrnemo se do zapora Hỏa Lò, ki je bil zapor v Hanoiu, ki so ga francoski kolonisti v Indokini prvotno uporabljali za politične zapornike, kasneje pa Severni Vietnam za ameriške vojne ujetnike med vietnamsko vojno. V tem kasnejšem obdobju je bil ameriškim ujetnikom znan kot "Hanoi Hilton". Zapor je bil uporabljen tudi za zapiranje vietnamskih disidentov in drugih političnih zapornikov. Te kar malo strese, ko gledaš to zgodovino, prvo so jih Francozi tolkli, potem pa Američani, so kot narod kar nekaj dali skozi. Zato pa so Vietnamci morda za razliko od odprtih in skromnih Filipincev, ali divjih in živahnih Tajcev, nekako bolj umirjeni, ustrežljivi in zelo spoštljivi.
Nadaljujemo s sprehodom po francoski četrti do katedrale sv. Jožefa, vmes še po jakne v hotel in malo do jezera, pa na kavo v lokal, ki je cel polepljen s stick-on listki. Naprej pa še do največje tržnice v Hanoiu, tržnica Dong Xuan, kjer najdeš vse od hrane, oblačil do spominkov. Računal sem na to, da še nismo vsega našli in prav sem imel. Počasi ne gre več in naročimo si taxi s postankom ob znameniti Tran Quoc pagodi, ki je tudi ena izmed stvari “za videt”. Potem pa gremo še na kulinarični del dneva, v baje ene najboljših bao bunsev tukaj, v lokal Bao Wow. Luštno, dobro, drugače in relativno poceni. 8 bao bunsov, liter piva, hibiscus limonada, Coca cola, sladica, chicken popcorn, vse skupaj 30 EUR. Za tukaj dražje, primerjalno z nami, poceni. Je pa to cca 5 km iz centra, v enem očitno bolj modernem delu, videli smo tudi Rolls Royce danes, v zanimivi “četrti”, kjer so lokal do lokala, različne kuhinje celega sveta. (zarečenega kruha se največ poje :), ja, tudi kebab smo našli, Mama Dőner. Stane pa samo 1 EUR, za primerjavo z našimi cenami :) ampak ne bom nehal potovati, je treba pač sprejeti. Še dobro, da se lahko odločimo kam ja in kam ne, da o franšizah raje niti ne izgubljam besed.
Zelo prijetno siti se vrnemo v hotel, Jasmina še na sprostitveno masažo, druga dva pa si pripravljava stvari za izlet, ki nas čaka. Jutri odhajamo na tridnevni izlet, na enega izmed vrhuncev vsakega potovanja po Vietnamu. Kaka stopinja več in kakšen žarek sonca bi bil dobrodošel. Danes pa hitreje počivat.Read more
TravelerLjubi moji-vi boste potrebovali dopust da si odpočijete!Toliko hoje-vsaka vam čast.Jaz od malega nisem rada hodila in bolele so me noge:bi me kar tam morali pustiti.Enkratni ste in bravo!Še uživajte,srečno in varno.Puse