• Tussaud - British museum - Covent Garden

February 22 in England ⋅ ☁️ 11 °C

Kot prvo, vse najboljše babi Darja ! Danes na daljavo, kmalu pa v živo, saj dnevi kar letijo.

Danes je bil pravi maratonski dan, poln kontrastov! Po zajtrku v sosednjem hotelu, na podzemno železnico in iskati prostor za ogled menjave straže. Srečo smo imeli, da je nehalo deževat in ob 10. uri smo si ogledali menjavo straže. Videti to neomajno disciplino in slišati zvoke korakov ter godbe pred mogočno palačo te res prestavi v drug čas. Realno pa preveč čakanja, da dobiš dobro mesto.

Nato smo preskočili v sodobnost. Z metrojem smo se odpeljali do znamenite postaje Baker Street, kjer nas je že na ploščicah pozdravila silhueta Sherlocka Holmesa. Sledilo je pivo za 10 EUR in potem obisk Madame Tussauds. Dobro doživetje. Figure so tako dodelane, da se včasih res vprašaš, če te kdo ne opazuje. Malo fotkanja, skozi Chamber of horrors na vožnjo Spirit of London, ogled 4D filma z Marvelovimi Avengersi in še Star Wars, pa je bilo ogleda konec.

Popoldne smo posvetili kulturi v Britanskem muzeju. Na hitro :). Količina zgodovine pod tisto čudovito stekleno streho je osupljiva. Od egipčanskih mumij do kamna iz Rosette – tam bi lahko ostali dneve. Ko smo imeli dovolj zgodovine, smo se peš odpravili proti Seven Dials Market. Ta hrana pod oboki starega skladišča je bila točno to, kar smo potrebovali za tisti pravi londonski “vibe”. Thomas Neale je v 1690-ih načrtoval to območje v obliki zvezde s sedmimi ulicami, da bi čim bolj povečal število hiš na parceli (najemnina se je takrat plačevala glede na širino fasade!). Čeprav se kraj imenuje Seven Dials (Sedem številčnic), ima sončna ura na vrhu osrednjega stebra le šest ploskev. Sedma "številčnica" je tehnično sam steber. Seven Dials Market se nahaja v nekdanjem skladišču banan in kumar (zato se dela tržnice še danes imenujeta Banana Warehouse in Cucumber Alley).

Naprej še do Covent Gardna, kjer so uličnimi umetniki, ki so nas zabavali s svojimi vragolijami. Ime izvira iz "Convent Garden" (Samostanski vrt), saj je bilo to območje v 13. stoletju zelenjavni vrt za menihe Westminstrske opatije. Covent Garden je edini del Londona, kjer morajo ulični umetniki (buskers) opraviti avdicijo, da dobijo dovoljenje za nastopanje. Tradicija zabavanja sega vse do leta 1662.

Domov smo prišli utrujeni, a polni vtisov. Še malo smo posedeli v naši bazi, kjer je z naskokom najcenejša hrana v Londonu in čas je za počitek. Jutri pa veliki dan za našo mlado damo in izpolnitev njene želje, Harry Potter Studios.