• Dagje Zaragoza

December 19, 2024 in Spain ⋅ 🌬 9 °C

Het plan was om Zaragoza te bezoeken. Vanaf mijn slaapplek was dat 53 minuten fietsen en mezelf kennende zal ik er wel anderhalf uur over doen 😃 En dan ook weer terug om wederom op die troosteloze parkeerplaats te overnachten? Mij niet gezien, dus geparkeerd bij een Mercadona (grote supermarkt) dan kon ik op de terugweg nog boodschappen doen. Hier vandaan was het 27 minuten fietsen, goed te doen.
    De navigatie vertelde dat ik over wegen moest gaan die op- en afritten van de grote weg leken te zijn. Er reed een fietser voor me en die ging er ook gewoon overheen, dus dan toch maar volgen.
    Daarna ging het grootste gedeelte van de rit langs de Ebro, de langste rivier die in zijn geheel in Spanje ligt. Er zijn wel langere rivieren maar die stromen ook door Portugal.
    En toen ontstond het idee om naar de delta van de Ebro te gaan. Maar eerst Zaragoza, ondanks het zonnetje was het best koud.
    Aangekomen op het Plaza del Pilar was er natuurlijk een kerstmarkt met een heuse rodelbaan waardoor je alleen de toren van de kathedraal nog kon zien 😂 Er mochten geen fotos gemaakt worden dus van het interieur kan ik niets laten zien. Ik heb kaarten gekocht om iets te kunnen laten zien, de buitenkant zoals het er uit ziet zonder rodelbaan en van het interieur. Datzelfde geldt ook voor de basiliek, die buitenkant is heel moeilijk vast te leggen, dus die gefotografeerd van een kaart en het interieur stiekem toch gedaan. Ik was vooral geobsedeerd door een kleine boogkapel met een bankje er in. Mensen kwamen aan gingen op hun knieën voor het bankje zitten en kusten een stuk stenen wand, gevat in een ovale lijst, aan de muur.
    Smiddags begon het te miezeren dus bleef ik lekker nog wat langer in de bar lunchen tout het wat droger werd.
    In een mooi oud gebouw aan het plein was een expositie van Paco Simon, die was helemaal gratis. Wat een prachtig werk en zo uiteenlopend, gepresenteerd in dat mooie historische gebouw, een genot om daar te zijn. Niet te vergelijken met de kathedraal en de basiliek maar ik heb er minstens zoveel van genoten. Als je geïnteresseerd bent, hier is de link:
    Nog 2 interessante boeken gekocht van exposities die al geweest zijn vol met prachtige fotos, nu nog slechts 4 euro p.st.
    Pas laat in de middag terug bij Octobus, even boodschappen doen en toch maar een stukje op weg naar de Ebro-delta, 41 km verder werd het te donker en ik sta nu in Quinto in een straat ingeparkeerd, want ik was de enige op de camperplaats net buiten het dorp en dat voelde niet goed.