Cornelia op zoek naar de zon

December 2024 - March 2025
  • 7.2kkilometers
  • Day 94

Tabernas semi-woestijn

4 hours ago in Spain ⋅ ☁️ 15 °C

Vanuit Granada smorgens direct vertrokken naar Tabernas, een klein stadje tegen de half-woestijn aangeplakt. Voor smiddags was er opnieuw regen opgegeven en ik had niet zo'n zin in nog een avontuur op een nat wegdek. Op de route zag ik plotseling een heleboel grotwoningen, ik kon het niet laten en ben teruggereden naar Guadix, klinkt als een naam uit Asterix en Obelix, om het eens goed te bekijken. Het stadje is omringd door een bergketen waarin allemaal grotwoningen zijn gebouwd. Als je ergens een witte schoorsteen uit de grond ziet steken weet je dat daaronder een huis is, heel bijzonder.
    sMiddags in Tabernas aangekomen op een grote parkeerplaats waar ik tegen een prachtig gebouw aan kon parkeren. Zo eerst maar even soep maken. Zo langzamerhand komen mijn eigen gewoontes weer bovendrijven 😃 Heerlijk rustig geslapen en de volgende dag het stadje in voor een kop koffie. Eerst maar op de fiets dan krijg je snel een goed overzicht. Koffie op een terras in de zon op een plein met een plantsoentje in het midden. Er staat op het grote terras aan het gebouw vast een bord waarop staat "solo socios" wat zoveel betekent als "alleen leden". Geen idee of ik daar mag zitten. Als ik naar binnen loop om te bestellen wordt het me duidelijk, er werken duidelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om het netjes uit te drukken. Ik mag dat wel, het lijkt of ik weer op mijn werk ben. Op het plein staat ook de kerk, die is open, snel een kijkje nemen.
    Ik boek voor de volgende dag een tour door de woestijn met een 4x4. Je mag niet zelf met een auto in het gebied rijden, je kunt er wel fietsen of wandelen. Maar met mijn slechte oriëntatievermogen lijkt het me niet verstandig om in een 12.000 ha groot gebied te gaan wandelen in m'n eentje.
    De volgende dag ben ik al vroeg klaar voor de tour, maar krijg een berichtje dat het vanwege de regen niet door gaat 🫤 Eigenlijk is er alleen snachts regen gevallen. Het is best mooi weer, dus lopend het stadje in voor de koffie met daarna een prachtige wandeling/klim naar het kasteel van Tabernas. Het kasteel is niet zoveel, ik had al gelezen dat het niet de moeite waard is, maar het uitzicht is geweldig. De tour kon gelukkig verzet worden naar de volgende dag om 10.30 u.
    Snachts gaat het heel hard waaien, Octobus is een schommelbus geworden, oh als die tour nou maar doorgaat......... want vandaag moet ik toch echt richting Malaga, waar Thea morgen arriveert. Gelukkig geen afbericht, dus alles inpakken en op naar het startpunt.
    Wat een geweldige tour in een 25 jaar oude Landrover op zo'n schitterende locatie!

• Day 90

Granada

March 8 in Spain ⋅ ☁️ 9 °C

Voor mijzelf ook een verrassing. Eergisteren een fijne wandeling gemaakt, foto's gemaakt en een expo bekeken Gisteren heb ik tussen de buien door nog 2 uur kunnen fietsen. Maar vandaag was er echt heel veel regen en een harde wind. Om even over tienen vanmorgen was het droog en wilde ik koffie gaan drinken. Maar het tentje waar ik al vaker koffie had gedronken was dicht. Het was eigenlijk een terras tegen een gebouw aan en ze zijn natuurlijk bang dat door die harde wind het geheel omgeblazen zou worden. Dan maar een ander tentje opzoeken. Ja hoor gevonden op googlemaps, 9 minuutjes lopen. Navigatie hoefde niet want ik dacht dat ik het wel wist. Ja dacht, want in werkelijkheid was ik de verkeerde kant op gelopen. Nou ja dan maar weer terug, heb ik gelijk mijn beweging gehad. Maar ik was nog niet omgekeerd of daar begon het weer heel hard te plenzen. Poncho aan en vasthouden aan de zijkant want anders was ik gaan vliegen met die harde wind uit zee. Oh daar zag ik gelukkig een restaurant waar mensen op het terras zaten. Snel daarheen en naar binnen want het terras lekte aan alle kanten.
    De koffie was heerlijk en het bleef maar regenen, dus nog maar één besteld en ik had mijn e-reader gelukkig mee. Er zat een stel dat Nederlands sprak, ze wilden steeds weg gaan, maar de harde regen liet ze weer op hun stoel plaatsnemen. Uiteindelijk vroegen ze om een paar vuilniszakken waar ze een gat in scheurden voor hun hoofd om zo enige bescherming te hebben tegen de regen. Het was een vermakelijk schouwspel, vooral bij die man was het heel grappig want toen met veel moeite de vuilniszak naar beneden getrokken was kon hij zijn armen niet meer bewegen 😂
    Rond 13.00 werd de regen minder en ging ik in poncho gehuld op de terugweg.
    Volgens het weerbericht zou het wel 3 a 4 dagen blijven regenen en daar had ik geen zin in, mijn Octobus is echt te klein om de hele dag in te verblijven.
    Ja, ik kon natuurlijk ook gewoon wegrijden, maar waar was het redelijk droog in Spanje? Ik kwam uit op de oostkant richting Murcia, waar ze net de overstroming weer gehad hebben. Daar in de buurt is een woestijngebied, Tabernas geheten, en als het ergens niet veel regent dan is het in de woestijn dacht ik.
    Intussen was het 14.00 uur geworden, alle spullen vastzetten, fietsje binnen in de Octobus en rijden maar.
    Het regende niet alleen maar het was ook behoorlijk mistig toen ik het binnenland inreed.
    Al snel reed ik in de bergen en onderaan een afdaling lag plotseling een behoorlijke plas water, daar ging ik doorheen en voelde ineens wat aquaplaning was. Geen controle meer over je stuur 😳 Gelukkig kwam er geen bocht en hield ik mijn stuur recht, door de snelheid dreef de auto door de plas en kreeg ik weer grip, dat was echt even schrikken.
    Een eind verder raakte een auto voor me in een slip en kwam met de neus de verkeerde op met een harde klap tegen de linker vangrail aan. Een wonder dat dat goed ging want er waren maar twee rijbanen en best veel verkeer. Ik voelde direct de stress die in mijn lichaam zat en begon een stuk rustiger te rijden, 70 km max en de ruitenwissers op het allerhardst.
    Toen ik verderop nog een auto tegen de linker vangrail zag staan, ditmaal met de neus de goede kant op, had ik het gehad. 3x is scheepsrecht, hoeveel waarschuwingen had ik nog nodig? Ik besloot om naar Granada te gaan en door te rijden naar Tabernas als het weer iets beter werd.
    En nu sta ik hier dan in Granada. Morgen ga ik musea bezoeken, daar is het tenminste droog en rijd alleen op mijn fietsje, Octobus mag even bekomen van de schrik en ik ook 😃

• Day 88–92

Weer alleen op pad

March 6 in Spain ⋅ ☁️ 13 °C

Gisteren op mijn verjaardag besloten om weer alleen verder te gaan. Zo'n dag als mijn verjaardag en Oudjaarsavond gebruik ik altijd om te reflecteren en ik kwam tot de conclusie dat het heel leuk is geweest met Franco maar dat ik alleen verder wil. We stonden weer op het oude vertrouwde plekje en opeens zag ik dat alles een herhaling werd. Je kunt naar rechts wandelen of naar links maar dat had ik allemaal wel gezien. Foto's maakte ik bijna niet meer want ik had het allemaal al gezien, ik wil nieuwe dingen ervaren en zien. Franco daarentegen kan wel weken op dezelfde plaats blijven staan.
    Het was erg leuk met Franco en dat neem ik mee, maar het voelt ook goed om weer alleen verder te gaan. Ik sta nu op een parkeerplaats met de neus naar de zee bij La Cala del Moral, richting Malaga. Een hele leuke plek langs een boulevard, die uitloopt op een prachtig wandelpad vlak langs de zee. Het weer is nog niet echt mooi, dus een goede dag om naar de wasserette te gaan met mijn was, maar eerst weer op koffiejacht natuurlijk.

• Day 83

Op het oude vertrouwde plekje in Nerja

March 1 in Spain ⋅ 🌧 14 °C

Toen ik bij het huis van Monica kwam om Octobus op te halen bleek ze niet thuis te zijn. Gelukkig was haar zoon er wel, maar die wist niet waar de sleutel lag. Na zoeken en bellen eindelijk contact met Monica en de sleutel gevonden. Ik dacht dat ik chaotisch was, maar aan die vrouw kan ik niet tippen 😂
    Heel gelukkig met mijn Octobus, mijn eigen plekje. Eerst een overnachting bij Velez Malaga en de volgende dag direct begonnen met trainen voor de tweede etappe met Justus van Lissabon naar Santiago de Compostela, die op 1 april (nee geen geintje) start. Met de grote rugzak op zo'n 3,5 km heen en 3,5 km terug. Wat was dat zwaar in het begin. Vooral omdat Franco met z'n normale snelle gang er vandoor ging en dan ben ik geneigd om hem bij te willen houden. Na een tijdje stond hij te wachten en heb ik gezegd dat hij gewoon door kon lopen en dat ik er in mijn eigen tempo wel achteraan kwam. Dat was een goede afspraak, nu kon ik mijn eigen tempo gaan zoeken. Na verloop van tijd was het alsof de rugzak begon te wennen en had ik niet meer zoveel last. Aangekomen in Velez Malaga was er veel te zien. We kwamen langs een gebouw waar Fundacion Maria Zambrano op stond, eerlijk gezegd was ik in eerste instantie geïnteresseerd in het toilet dat ik op de gang zag, maar daarna genoten van een prachtige tentoonstelling over het leven van Maria Zambrano. Waar had ik die naam eerder gezien? Oh ja het treinstation in Malaga heet Maria Zambrano, maar daarmee wist ik nog niet wie die vrouw was. Ik plaats hieronder een stukje over haar voor de geïnteresseerden:
    "María Zambrano werd in Velez Malaga geboren, vandaar die tentoonstelling daar over haar leven. Zij geldt als een van de belangrijkste Spaanse filosofen van de twintigste eeuw. Aan het einde van de Spaanse burgeroorlog, in 1939, moest ze haar land ontvluchten, en het grootste deel van haar leven bracht ze in ballingschap door. In 1988 kreeg ze als eerste vrouw de Cervantesprijs toegekend."
    Nou dat was nogal wat, deze vrouw heeft voor die tijd veel betekend.
    In een aparte zaal een expositie van schilderijen van Joaguín Lobato een dichter en schilder, ook geboren in Velez Malaga. Deze twee passen goed bij elkaar want Lobato schilderde veel vrouwen, prachtig in één gebouw bij elkaar gebracht. Daarna een klim omhoog, nog steeds met de grote rugzak op, naar een kloosterkerkje, wat een schitterend uitzicht bood en ook een mooi kerkje.
    Ja en toen alleen de weg terug nog, het eerste stuk was makkelijk maar naarmate de kilometers vorderden werd het zwaarder. Ook nog even boodschappen doen voor het eten. Nou ik heb echt wel meer dan 10 km gelopen ipv 7.
    En ja dat moest ik bezuren, de volgende dag hoofdpijn vanuit mijn nek. Dus een dag helemaal niets. Alhoewel aan het einde van de dag nog naar Nerja gereden om op ons plekje te kunnen staan, maar dat was bezet. Een eindje verder was wel plaats, dus dan dat maar.
    Vanmorgen was ons plekje weer leeg, dus snel verkast en nu staan we op ons oude vertrouwde plekje.
    Vandaag weer de wandelschoenen aan en de rugzak op, in mijn eentje 3,7 km heen en dus ook weer terug. Voordat ik op weg ging eerst de rugzak beter afgesteld en dat ging een stuk beter dan eergisteren. Lekker lunchen op een uitstekend stuk rots, onder een hek doorgegaan, genoten van de aanstormende golven die bijna mijn schoenen nat kregen. Het kerkje van Nerja dat de vorige keer dicht was, was nu open en het het bezoeken waard. Heerlijk op het plein zitten kijken en luisteren naar een gitarist, een sorbetijsje in de ☀️. En bij thuiskomst een heerlijke maaltijd die ik besteld had en door Franco klaargemaakt, het leven is goed!!!
    Als je het recept wilt:

• Day 78

Terug bij Malaga

February 24 in Spain ⋅ ☀️ 15 °C

Na het IFFR mooi wat tijd over om nog wat bezoekjes bij familie, vrienden en natuurlijk mijn moeder af te leggen. Een heerlijke tijd in Rotterdam. Maar ook fijn om weer naar de zon te gaan.
    Dit keer helemaal met de trein. De eerste dag, 19 februari, naar Barcelona met een tussenstop van een paar uur in Parijs. In die tijd heb ik Atelier Lumieres bezocht waar dit keer een tentoonstelling over Pablo Picasso was. Echt geweldig hoe door middel van audio, muziek de prachtige weergaven op de muren, plafond en vloer geprojecteerd worden, sommigen wel 3 meter hoog. De afbeeldingen zijn dikwijls bewegend gemaakt waardoor een bijzondere dynamiek ontstaat tussen beeld en geluid. Hoe mooi is het dat er zo veel jonge mensen rondlopen. De interesse voor kunst en kunstenaars wordt zo een nieuw leven ingeblazen.
    Om iets voor 22.00 u in het hostel aangekomen, op loopafstand van het station, dat om 22.00 u sloot. Lekker een stapelbed waarvan ik het onderste bed had gehuurd.
    sMorgens om 08.35 de trein van Barcelona naar Malaga, waar ik iets over 15.00 u aankwam. Franco stond al op me te wachten, want mijn Octopus staat bij Monica in de bergen.
    Dat is echt wel weer even wennen vanuit het drukke programma in Rotterdam naar het levensgenieten in Zuid-Spanje, dat lukte niet direct. Het zonnetje wen je snel aan, maar het nietsdoen is toch andere koek. Vooral omdat we met de camper van Franco op pad zijn en het toch niet je eigen plekje is. Ik merk dat ik daar moeite mee heb, ik heb echt mijn eigen plekje nodig. Goed om te weten, daar kan ik volgende keer rekening mee houden.
    Intussen alweer 4 dagen op pad en het levensgenieten begint weer te wennen. Heerlijk weer elke dag koffie en de lekkerste maaltijden, de mooiste plekjes bezoeken.
    Morgen zou ik naar Monica om op haar huis te passen, maar nu is dat een week of misschien wel twee later geworden. Nou ja we zien het wel. In ieder geval ga ik morgen Octopus ophalen, dat voelt goed!
    Ik ben dus goed aangekomen in Spanje en geniet met volle teugen!

• Day 64

IFFR zit erop

February 10 in the Netherlands ⋅ 🌧 3 °C

Daar ben ik weer, gisteren IFFR afgesloten met een lange shift van 08.45 tot 16.00 uur. In totaal 15 films gezien, waarvan Last Journey, Maria (Callas) en a complete unknown (Bob Dylan) de top 3 zijn. Gelukkig een jaar de tijd om alles te herkauwen en te laten zakken. Best intensief zoveel films achter elkaar te bekijken.
    Het was heel erg interessant met de films, heel erg gezellig met Wilma en heel leuk in mijn tijdelijke huis waar ik nog 9 dagen blijf.
    Ook nog naar de Kunsthal geweest voor de expositie "Diva" en gluren bij de buren op 2 februari, waar we van 3 optredens genoten hebben. Verjaardag van schoonzus gevierd, heerlijk gegeten bij Wilma en Piet, bij zus Leny op bezoek geweest.
    Vanaf morgen een beetje rustig aan doen 😃

• Day 49

Rotterdam

January 26 in the Netherlands ⋅ ☁️ 7 °C

Vandaag aangekomen in mijn huis voor de komende weken. Oppassen op 2 leuke katten, de planten en het huis.
    Afgelopen week was heel fijn, kinderen met aanhang en kleinkinderen, 12 vriendinnen/vrienden, alle 6 broers en zussen met aanhang en natuurlijk mijn moedertje gezien.
    Vanavond met Wilma de films besteld die we willen zien tijdens IFFR en heerlijk stamppot van Piet gegeten bij Wilma en Piet.
    Ik denk dat ik morgen voor het eerst sinds 30 december weer zelf ga koken, wat ben ik verwend de afgelopen tijd!
    Op 30 januari begint het IFFR (internationaal filmfestival Rotterdam), waar ik met Wilma als vrijwilliger werk, ik heb er echt zin in 😃

• Day 43

Home sweet home

January 20 in the Netherlands ⋅ 🌬 4 °C

Na een reis van 37 uur, 6 treinen, 2 bussen en een veerboot, ben ik weer thuis. Direct de kachel aan want het zal wel even duren voordat het huis doorgewarmd is. Nu thee zetten en even helemaal niets.
    Vanaf morgen niet meer elke dag een footprint, want mijn gewone leventje begint dan weer. Ik denk dat ik elke week iets plaats, misschien bij het IFFR, filmfestival Rotterdam, leuk om mijn favoriete films te plaatsen? Ik zal wel zien 😃

• Day 42

Op weg naar Nederland

January 19 in France ⋅ ☁️ 7 °C

Ja het was heeeel vroeg, donker en ook koud vanmorgen. Maar wel blij dat het wachten voorbij is en ik echt ga vertrekken.
    Van Malaga naar Cordoba rijdt de trein door de tunnels bij Caminito del Rey, maar daar heb ik helemaal niets van meegekregen. In de tunnels was het net zo donker als erbuiten jammer genoeg.
    De eerste stop in Madrid, waar gelukkig genoeg tijd was om over te stappen. Wat een groot station zeg, het lijkt net een luchthaven. De bagage moet door röntgenapparatuur en je wordt gecheckt op metaal. Gelukkig hoefden de schoenen niet uit. En toen in lange rijen wachten tot de gate opengaat. In Barcelona hetzelfde verhaal maar daar leek het wat minder op een vertrekhal van een luchthaven. Geen wonder dat de treinen allemaal te laat vertrokken en te laat aankwamen, wat kost dat veel tijd zeg!
    Op dit moment zit ik op het station van Narbonne waar de nachttrein naar Parijs om 20.41 vertrekt. Dit is een veel kleiner station dus ik hoop dat de trein nu op tijd gaat want in Parijs heb ik maar 50 minuten om van Gare d'Austerlitz naar het busstation te komen. Ik zit naast de kiosk, dus ik kon de verleiding niet weerstaan, maar ik heb enigszins verantwoorde dingen gekocht die best in mijn cholesterolarme dieet passen en ze zijn nog lekker ook 😃

• Day 41

Afscheid van Octobus

January 18 in Spain ⋅ 🌙 13 °C

In Torre del Mar zitten heel veel papegaai-achtigen. Gisteren hoorde ik ze alleen maar in de bomen maar ze waren nauwelijks te zien. Sinds vanmorgen begrijp ik dat beter want ze zijn net zo groen als de palmbladeren waar ze in zitten. Smorgens schijnen ze meer op de grond te zitten waar ze door mensen gevoerd worden.
    Ik zat nog in mijn pyjama toen er op mijn busje geklopt werd, wie zou dat nu zijn? Wat leuk, het waren Machiel en Rosemarie, mensen die ik ontmoet heb op de Marokkoreis. Toch wel handig zo'n herkenbaar busje.
    Snel even in de kleren en met ongepoetste tanden en snoet, ongekamde haren mee voor een kop koffie. Ze kwamen net op het goede moment want ik heb moeite met zo'n laatste dag. Het liefst ga ik direct weg om dat onrustige gevoel niet te hoeven hebben. Dat onrustige gevoel is niet nieuw, dat heb ik iedere keer als ik weg ga, nog geen idee waar dat vandaan komt. In ieder geval was ik er door hun aanwezigheid uit en daar heb ik de hele dag profijt van gehad.
    Terug bij de camper alles inpakken dat mee gaat naar Nederland. Alle spullen die mee gaan bij Franco in de camper en we konden op weg naar Monica om Octobus weg te brengen.
    Nog snel even een foto van Octobus in Torre del Mar.
    Over de smalle bergweg naar het huis van Monica, zij had een plekje vrijgemaakt en vlak gemaakt waar Octobus mocht logeren. Nog even de accu losgekoppeld, want dat had ik geleerd van de keer dat ik na het interrailen terug kwam en de accu totaal leeg en kapot was.
    Gezellig bij Monica in het zonnetje gegeten, heerlijke tortilla en natuurlijk verdween Franco naar zijn camper om weer terug te keren met heerlijke broodjes met kabeljauw als voorgerecht.
    Nog even bij de citrusbomen kijken en Franco plukte een halve tas vol met sinaasappels en citroenen.
    En toen was het zover, nog even Octobus gedag zeggen en daar gingen we. We staan weer op de kampeerplek in Malaga. Morgenochtend brengt Franco me naar het station waar ik om 07.30 de trein moet hebben. Vreemd om niet in mijn eigen huisje op wielen te zijn, maar wel fijn dat het zo kan.