Huis van Salvador Dali
December 2 in Spain ⋅ ☁️ 11 °C
Vanmorgen 5 minuten lopen naar het huis van Salvador Dali in Port Lligat na een rustige nacht op de parkeerplaats vlakbij.
Het is een bewolkte dag en dus uitstekend geschikt voor het bezoek.
De uiteindelijke villa is opgetrokken uit 7 kleine vissershuisjes die met elkaar verbonden zijn, dat moet een heidens denkwerk geweest zijn.
Hier heeft Dali veertig jaar lang gewerkt aan zijn meest bekende werken.
In 1982 toen zijn vrouw en muze Gala stierf heeft hij de deur achter zich dichtgetrokken en is er nooit wedergekeerd. En vanaf die tijd tot zijn dood heeft hij niets meer gecreëerd.
Bij binnenkomst weet je meteen dat je in een heel bijzonder huis bent, beneden aan de trap staat een levensgrote, opgezette beer. We zijn met een groep van 7 mensen, dat lijkt niet veel maar om foto's te kunnen maken is het best lastig. En mevrouw loopt met ons mee en vertelt van alles over de functies van de vertrekken en over Dali natuurlijk.
Het is een echt kruip-door-sluip-door huis met verschillende levels, dus veel trappen.
In een vertrek heeft hij een spiegel laten plaatsen op 45°, gericht op het oostelijkste puntje van het schiereiland, zodat hij als hij in bed ligt de zon op kan zien komen in de spiegel, zo is hij de eerste die de zonsopkomst kan zien vanuit zijn bed.
In de bibliotheek staan bovenop de boekenkast opgezette zwanen. In het vertrek ook een foto van zwanen in de baai voor zijn huis. Het zijn dezelfde zwanen, toen ze dood gingen heeft Salvador ze op laten zetten.
En zo heeft elk vertrek wel een verhaal in dit bijzondere huis.
Er waren touwen gespannen tot waar je mocht komen, als je het raakte zou er een alarm afgaan, ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het werkt 🤣
Na het huis werden we in de tuin losgelaten en mochten daar zo lang blijven als we wilden. Prachtig uitzicht alweer op de baai en het zwembad was heel bijzonder.
Om 13.30 weer op weg naar Figueres, overigens de geboorteplaats van Dali, om mijn sandalen op te halen. Wat zijn ze mooi geworden, de zool is van een ander materiaal dan de hak, de hak is harder omdat die sneller slijt zei de schoenmaker. Deze sandalen heb ik vanaf zomer 2024, wel snel versleten zou je denken, maar ik draag ze zomers en 's winters ook omdat ik dan in het zonnige zuiden ben. Dat is nu al te vergelijken met 3 jaar een zomer. Ik denk dat ik er nog wel weer 3 seizoenen mee toekan met deze nieuwe zolen en hakken. Bij de Carrefour eten gekocht want dan hoef ik vanavond niet te koken, een soort gehaktballetjes in tomatensaus en rijst met iets erin, smaakte wel okay, vanavond maar extra fruit eten voor de vitamines.
Nog tijd over om een stuk te rijden richting Barcelona. Daar wil ik niet staan omdat er ontzettend veel ingebroken en gestolen wordt op de parkeerplaatsen rond Barcelona. Dus ik sta nu op een parkeerplaats in Montmeló, een plaatsje voor Barcelona, tussen de Roma's in 😂
Dat zag ik pas toen ik al geparkeerd stond, misschien kun je er beter pal naast staan? Ze handelen vanuit een bus naast me, die gaat steeds open en dan hoor je mannen praten.
Het is al donker, dus een andere plek zoeken zit er niet in, hopelijk is het vannacht lekker rustig.Read more

TravelerNou moet je eigenlijk ook nog naar zijn museum in Figueres in het noorden van Spanje in dat museum is hij overleden en ligt daar begraven
TravelerJa precies, daar ben ik eergisteren geweest, echt prachtig!!!
TravelerMooi dat huis van Dali, mooi gelegen ook. Lia en ik hebben het ook ooit bezocht… Net als één van de huizen van Ernest Hemingway, maar ja, dat was op Cuba 🤔
TravelerKostbare herinneringen