• Josefine Lund

• Trip start
    July 12, 2016
  • Köpenhamn

July 12, 2016 in Denmark ⋅ 🌧 18 °C

Nu är vi i ett annat land. Ett land med skönare tåg, bättre WiFi och öl på Pressbyrån. Det kallas för Danmark har jag hört.

• Hamburg H

July 12, 2016 in Germany ⋅ ⛅ 19 °C

Hamburgs tågstation är jättestor. Så stor att man till och med serverar öl med hallonsoda till oskyldiga svenskar. Har insett att jag behöver lära mig tyska för att undvika liknande misstag i livet.

• Morgontrött i München

July 13, 2016 in Germany ⋅ 🌧 14 °C

Vaknade med ett ryck av konduktörens röst femton minuter innan vi nådde fram till nattågets slutstation München. Planen var att jag skulle vakna i god tid, hinna packa iordning, borsta tänderna osv. Detta hände inte. Tur att man har Sofie som kan svara på akuta frågor som "öhh...?", "va?" och "var är mina sockar!?".*

Trettio minuter efter ankomst och frukostanskaffning satt vi på första resans sista etapp; München-Bologna, med avhopp i Bolzano/Bosan för oss. Under resans ca fem timmar satt vi som fastklistrade vid fönstret. Vilka fantastiska vyer. Alperna, dolomiterna, dimma, ensamma bergskyrkor, forsande floder och sagolika bergsbyar. Ett sagolandskap i verklig tappning.

*De var i gympaskorna

• Villa Anita

July 14, 2016 in Italy ⋅ ⛅ 15 °C

Ett inlägg bör vårt hotell i Bolzano, Villa Anita, skänkas. När vi efter ankomst till staden till slut hittade rätt plats på vår hotelljakt undrade Sofie om jag inte hade blivit hellurad; inte kunde vi bo på detta område med sina minipalats och enorma portar. Hon trodde att vi skulle bli tvungna att sova under någon bro. Som tur var hade Sofie denna gång fel och till slut hittade vi vårt sydtyrolska (temporära) hem.

Villa Anita överraskade oss med en grönskande trädgård, svepande marmortrappor, bergsutsikt från balkongen och dörrar som öppnar sig själva tio gånger i timmen om du inte låser. Gott kaffe och glada ägare fick vi med. Fumlandet i mörkret efter de delade badrummen blev nästan som en bonus här 👍🏡

• Simrione

July 15, 2016 in Italy ⋅ 🌙 19 °C

Frukost vid 10 vid Verona hos anrik skotts-amerikansk restaurang för vidare avfärd mot Simrione 😉 Där vankades det ljusturkost vatten, glas i stora lass, fina promenader toppat med restaurang som från en rom-com med fisk från vattnet vi hade utsikt över och vin från vingården några kilometer bort. Btw olivolja är serious business här!!Read more

• Sarzana

July 18, 2016 in Italy ⋅ ☀️ 26 °C

1. Korsa inte tågrälsen; då förlorar du ena smalbenet!

2. Korsa inte tågrälsen om du endast har ett ben!

3. Korsa inte tågrälsen om du står på detta löjliga sätt!

4. Korsa inte tågrälsen om ett ben är mycket kortare än det andra!

Det finns många sätt att tolka tågstationernas mest använda varningsskylt på; jag tror starkt på förslag nummer tre // Josse

• Levanto

July 18, 2016 in Italy ⋅ 🌙 20 °C

Toscanska vyer, murar och vingårdar har bytts ut mot sol och bad och vackra solnedgångar över havet. En slappardag på stranden blev det efter tågresan hit. Imorgon börjar kustvandringen längs byarna i Cinque Terre. Vandringsskorna på igen!Read more

• Levanto - Monterosso al Mare

July 19, 2016 in Italy ⋅ ☀️ 25 °C

Idag började dagen på ett för oss ganska ovanligt sätt - frukost som intogs sittande i lugn och ro. Vi har inte blivit bortskämda med detta när vi far med morgonbussen eller -tåget. Men ingen fara, vi har inte blivit helt förslappade! Vid nio hade vi redan påbörjat vår vandring mot Monterosso, den närmsta av de fem byarna i Cinque Terre.

Cinque Terre betyder just "de fem jordarna/länderna" och var förr egna kungadömen i miniatyr som stred delvis mot varandra och delvis mot pirater. De fem ländernas byar finns fortfarande kvar men är nu en del av det italienska landskapet Ligurien. Det handlar alltså om fem pyttesamhällen som klänger sig fast längs Liguriens bergiga kust.

Det tog oss cirka två timmar, hundratals trappsteg, någon liter vatten och otaligt många fler liter svett för att vandra från vårt Levanto till Monterosso al Mare - den största av Cinque Terres fem städer.

En bild säger mer än tusen ord så jag hoppas att fotona kan ge ett litet hum om den skönhet vi har fått beskåda idag!

• Monterosso al Mare - Vernazza

July 19, 2016 in Italy ⋅ 🌙 20 °C

Efter att ha hoppat i plurret, blivit vattnade och matade och strosat igenom Monterossos gamla gator bestämde vi oss vid fyratiden för att fortsätta färden mot nästa by i Cinque Terre - Vernazza. Denna gång fick vi betala för att använda leden. Det gäller att vara ödmjuk och ha tålamod för att kunna samsas med mötande trafik (läs vandrare) om de smala klippavsatserna som utgör vandringsleden.

Stigen slingrar sig genom vingårdar och citronodlingar. Ibland dyker karga tallar och enorma kaktusar upp. Ödlor pilar iväg över leden när vi kommer och stör. Samtidigt som det delvis är kargt är andra sträckor beströdda av blommor i cerise, blått, rött och gult.

Efter ytterligare två timmar i kuperad terräng och några hinkar svett belönas vi med utsikt över Vernazza. Klockan är sex men vi dyker direkt ner i vattnet från den minimala stranden. Monterosso verkar som en metropol i jämförelse när vi går uppför Vernazzas små, små gränder. Efter middagen avjuter vi en öl på stranden innan vi är snälla mot oss själva och tar tåget hem. Den vandring som tagit fyra timmar till fots är över på tio minuter med tåg.

Nu närmar sig klockan midnatt. Sofie sover gott trots det italienska dansband som spelar för fullt på torget utanför vår balkong. Det är nog dags för mig att ta efter henne! Imorgon bär vägarna till de tre kvarvarande byarna i Cinque Terre - Corneglia, Manarola och Riomaggio. Men först väntar sovmorgon till halv nio.

• God natt i Levanto

July 21, 2016 in Italy ⋅ 🌙 21 °C

Vår balkong med vin från lokalt kooperativ. Förtjänat efter en dag då vi har gått massa uppför, lite rakt, och massa nerför. Kanske får ni veta mer imorgon. Nu är det dags för vila (särskilt för knäna). God natt!Read more

• Ytterligare strapatser i Cinque Terre

July 23, 2016 in Switzerland ⋅ ⛅ 21 °C

Nu kanske ni undrar vad vi har haft för oss de senaste dagarna. Lite allt möjligt faktiskt. Vi delar upp det i två listor:

The bad news:

Skyltar om att vandringsleden är extremt tuff och endast rekommenderas för mycket erfarna vandrare som är placerade på toppen av berget istället för i början av leden.

Personal på tågstationer som går iväg mitt i samtalet och börjar plocka med papper för att de inte vill hjälpa till.

Tågförseningar på 25 minuter när man har precis 25 minuter på sig att byta tåg.

Lemonspritz to go 23:05 i Monterosso.

Att hardcore vandringstur som bot mot baksmälla och dålig mage inte funkade.

Att våra kläder försvann och vi fick ringa in hotellets ägarinna pga detta.

The good news:

Alla dessa magnifika utsikter och att vi klarade av att inte ramla nedför 300 meter höga stup.

Personal på tågstationer som är snälla och hjälpsamma.

Att vi till slut körde ikapp 25 minuter och därför nu sitter på tåget till Basel.

Maten, ölen och kanadensarna på Il Piccolo Diavolo samt att lemonspritzen fick oss att skratta väldigt mycket. Tills den kom tillbaka upp vill säga.

Att denna vandring inte tog kål på oss.

Kunskapen om att i Italien hänger man tvätt på tork på tvättlinorna utanför fönstret.

• Colmar...2!

July 24, 2016 in France ⋅ 🌙 21 °C

Här får ni lite mer foton från Colmar. Det är en fransk stad känd för sin gamla stadskärna (det ser ut som massa pepparkakshus!) och find alsace-viner. Här har vi ätit gott, druckit godare och tagit ett hundratal foton. En båttur på Petit Venice gick ju inte heller att undvika.

P.s Vi åt på den restaurangen i kanalen. Superb fisk 👌

• Nästan hemma

July 26, 2016 in Sweden ⋅ ⛅ 17 °C

Även Sverige kan vara bra vackert ibland. Särskilt efter att man har åkt tåg sedan 07:10 på morgonen och upplevt förseningar på både tåg och färjor. De fullpackade tågen från Köpenhamn till Malmö kommer vi inte heller glömma i första taget.

En timme kvar nu av vår resa!

Trip end
    July 26, 2016