- Показать поездку
- Добавить в корзинуУдалить из корзины
- Поделиться
- День 9
- среда, 31 июля 2024 г., 14:33
- ⛅ 23 °C
- Высота: 728 м
УэльсY Lliwedd53°3’40” N 4°3’36” W
Mount snowdon

We hebben de wekker vroeg gezet deze morgen. Na een snel ontbijt maken we onze rugzak klaar en haasten we ons naar de bushalte. Het is een prachtige dag vandaag en de zon schijnt volop.
Om 8u15 passeert de eerste bus richting de pen-y-pass. Van daaruit vertrekken de meeste wandelingen naar Mount Snowdon. De hoogste berg van Wales (1085m). Als je wil parkeren op de pen-y-pass moet je enkele dagen voordien je plaatsje reserveren. Wij hadden dit niet gedaan en besloten voor de bus te kiezen. Super eenvoudig, nog geen 15 minuten later waren we er al.
We kozen voor één van de uitdagendere routes. We beginnen via de pyg trial, maar takken vrij snel af richting een stijle beklimming met veel klauterwerk om onze eerste top te bereiken, Crib Goch (923m). Nadien volgt een messcherpe graat waar we voorzichtig overheen wandelen richting onze tweede top, Crib y Ddysgl (1065m). We zijn ondertussen al een dikke 3u onderweg en besluiten hier te lunchen.
De vergezichten zijn prachtig! Onze route is opnieuw hoefijzervormig en het vervolg van ons traject zien we voor ons liggen. Naast ons ligt Snowdon, nadien volgen nog 3 andere toppen en beneden in de vallei liggen enkele grote meren. Fantastisch!
Na onze lunch staan we in geen tijd op de top van Snowdon. Het is er gigantisch druk en er staat een ellenlange rij aan te schuiven voor een foto op de top… om de zoveel tijd komt er ook een treintje toeristen afzetten voor hun summit selfie.
We besluiten niet lang te blijven en beginnen aan een steile afdaling doorheen steenpuin. Best wel pittig! Nadien gaat het weer omhoog en volgen top nummer vier en vijf. Uiteindelijk pikken we nog een zesde mee alvorens af te dalen naar de meren in de vallei. Van daaruit is het nog enkele kilometers stappen naar de parking. 7u30 later staan we met een voldaan gevoel, 1200hm en 14km in de benen, terug aan de bushalte.
Terwijl we wachten op de bus maken we nog een praatje met een 70 jarige man die geregeld ons pad kruiste. Ferme kerel! Hij had de toch ook al in de winter gedaan.
Op de camping genieten we van het zicht en zien we in de verte alle bergkammen die we afgelopen hebben. Best indrukwekkend. De spaghetti gaat heel vlot binnen vanavond en ik denk dat ik ook snel in slaap ga vallen.Читать далее