• Vik

March 1 in Iceland ⋅ 🌧 6 °C

Vík is het soort dorp waar je misschien sneller doorheen zou rijden, totdat je stopt en beseft hoe bijzonder het eigenlijk is. Gelegen tussen dramatische kliffen en de wilde Atlantische Oceaan, is dit het zuidelijkste stadje van IJsland en de perfecte uitvalsbasis voor de ruige natuur in de omgeving. Bovenop een heuvel staat de charmante rode kerk, Vík í Mýrdal, met misschien wel het mooiste uitzicht over het zwarte strand en de iconische rotspilaren van Reynisdrangar, die mysterieus uit de zee oprijzen. Het dorp zelf is klein, maar knus, met een paar cafés en de geur van de zee overal om je heen.

In Vík ontdekten we een onverwacht pareltje: The Black Crust Pizzeria, een klein maar geweldig café waar ze de legendarische zwarte pizza serveren. En niet zomaar een pizza – nee, eentje met een knapperige houtskooldeegbodem en als kers op de taart: perfect gebakken langoustines. Deze combinatie van sappige, knoflookboterige langoustines en gesmolten kaas op die unieke zwarte korst was next level.

Daarna reden we door naar Skaftatell maar reden we weer door een prachtige landschap. We passeerden oa. het Eldhraun Lava Field.
    Het is een surrealistisch landschap, bedekt met donkergroene mos dat de gestolde lavastenen bedekt. Het enorme veld, ontstaan na een gigantische uitbarsting in de 18e eeuw, heeft een magische, buitenaardse sfeer.