• Caves: Sapphire & Sparkle

March 3 in Iceland ⋅ 🌬 -2 °C

Voor de ijsgrottenervaring boekten we via Heading North, specifiek de Skaftafell Glacier Tour.
    Wat echt een verschil maakte: kleine groepjes, veel persoonlijkheid en geen gehaaste “massatoerisme” vibe.
    We betaalden €350 voor 2 personen.

We vertrokken vanaf het basecamp met de jeep richting de rand van de gletsjer. Eerst een rustige tocht te voet door het ruige, open landschap — je voelt de gletsjer al dichterbij komen, de lucht wordt kouder, stiller. Aan de rand deden we onze crampons aan en stapten we letterlijk het ijs op. Altijd een speciaal moment: dat krak-krak geluid onder je voeten, de wetenschap dat je loopt op duizenden jaren bevroren geschiedenis.

We bezochten twee verschillende ijsgrotten, elk met hun eigen sfeer:

1. The Sapphire Cave
    Deze was intens blauw, echt alsof je in een edelsteen stond. De wanden waren helder en stevig golvend, bevroren beweging in vorm. Het licht dat van buiten door het ijs kwam zorgde voor dat zachte, diepe blauwe gloed die bijna onwerkelijk lijkt.

2. The Sparkle Cave
    Deze had meer textuur en kristalstructuren — alsof het ijs vol zat met kleine glinsteringen. Het voelde minder “kathedraal” en meer alsof je in een juwelendoos stond. Overal fonkelde iets.

Tussendoor wandelden we echt op de gletsjer zelf: grote vlakten, scheuren, ijsformaties die nooit twee keer dezelfde zijn.
    In totaal waren we ongeveer 3 uur op het ijs — lang genoeg om alles echt te voelen en in je op te nemen, kort genoeg om niet onderkoeld of moe te worden.

Het was stil, indrukwekkend en heel puur. Een van die momenten dat je beseft hoe klein je eigenlijk bent, en hoe groot de natuur is.

Na de tour reden we terug, deden nog wat inkopen (want ja, gletsjeravontuur maakt hongerig), en reden door naar Höfn, een klein vissersstadje dat bekend staat om zijn goede vibes en king crab (pro tip 😉).