• Marijke Van Genabet

• Trip start
    October 17, 2024

Aankomst in Montenegro - Podgorica

October 17, 2024 in Montenegro ⋅ ☁️ 18 °C

Ons avontuur begon met een voordelige Ryanair-vlucht voor 218€ en een huurauto van DiscoverCars voor 170€. Na aankomst op de kleine luchthaven van Podgorica werden we verwelkomd door een bewolkte maar aangename 22°C. We haalden meteen de auto op en begonnen onze rit naar het zuiden, richting het prachtige Skadar Lake en het charmante dorpje Virpazar.

Het dorpje zag er knus uit, maar we reden snel door om nog op tijd in te checken in ons appartement. Onderweg langs de bergpas werden we getrakteerd op een schitterend uitzicht over het meer. Na een korte opfrisbeurt trokken we naar beneden voor een heerlijke lunch in Virpazar en besloten we meteen een boottocht te boeken, iets wat sterk werd aangeraden. Het viel ons al snel op dat het toeristenseizoen voorbij was, wat zorgde voor een extra rustige en ontspannen sfeer om van de omgeving te genieten.

• Virpazar - boottour Lake Skadar

October 17, 2024 in Montenegro ⋅ ☁️ 20 °C

Vanuit het dorpje Virpazar vertrekken er iedere dag vele boottochten door het Skadar meer. We boekten een boottochtje aan 1 van vele kraampjes in het kleine dorpje. Die leken allemaal dezelfde tour aan te bieden, de ene al wat goedkoper dan de andere. We hoopten op een 'speed'boot en niet te groot maar ze kwamen allemaal wat vaag over. Uiteindelijk betaalden we 10€ pp/uur en 5€ national park inkom. Probeer te zoeken naar een bedrijfje dat een klein romantisch bootje aanbiedt.

Het Skadar meer, ook wel het meer van shkodër genoemd, is het grootste meer van de Balkan en ligt voor 2/3 in Montenegro en 1/3 in Albanië. Het deel van Montenegro bevat zo’n 400 km2 en is een beschermd nationaal park sinds 1983. Maar daarnaast is het Skadar vooral een gelukzalig mooi gebied waar je uren kunt blijven varen.

Desondanks de zeer bewolkte dag hebben we enorm genoten van het meer op 2 uur tijd. We passeerde tal van vogels, vaarden door de waterlelies en grassen. Superveel lelies, het zijn echt drijvende weilanden. Sprookjesachtig mooi!
    In de zomer kan je er zelf een duikje nemen, voor ons was het net wat te koud en bewolkt.

Na de bootttocht haasten we ons snel naar de auto om nog de sunset mee te pikken aan het bekende viewpoint in Montenegro: de horshoebend

PS: ook een toffe attractie in Virpazar:
    Google it: Kot śpiący na moście

• Pavlova strana viewpoint

October 17, 2024 in Montenegro ⋅ ⛅ 19 °C

Nadat je een boottochtje hebt gedaan over het Skadar meer, is er nóg iets heel moois om te zien, namelijk dit bijzondere uitzichtpunt. Je rijdt er vanuit Virpazar met de auto nog wel een uur over. Het is dus afhankelijk van waar je precies bent en heen gaat. Wat ons betreft de moeite waard om even een blokje om te rijden. Zelf de kleine haarspeldbochtjes zorgen al voor mooie viewpoints.

Op Google Maps vind je het ‘officieel’ uitzichtpunt - Pavlova Strana Viewpoint- gelegen bij een restaurant aan de kant van de weg. Blijkbaar voor een nog beter zicht moet je nog enkele bochtjes hoger rijden

Must see!

• Overnachting Oldhouse Pajovic

Oct 17–18, 2024 in Montenegro ⋅ ⛅ 18 °C

Rondom het Skadar Meer liggen weinig grote hotels. In deze regio liggen vooral kleinschalige en duurzame initiatieven, van agrotoerisme tot ecoresort. Wij verbleven in Oldhouse Pajovic. Dit appartement maakt deel uit van een oude wijnboederij. Vanuit de woonkamer hebben een mooi uitzicht over een kleine vallei en het meer van Skadar. Het appartement is erg ruim, met een woonkamer en een open keuken, een slaapkamer en een ruime badkamer. We verbleven er niet zo lang maar wel een mooie plaats iets meer naar boven langs mooie speldbochtjes langs het meer.Read more

• Doorreis via Albanië naar Prokletije

October 18, 2024 in Albania ⋅ ☁️ 13 °C

Via google maps konden we een 45min snellere route langs Albanië nemen. Dat leek ons een efficiënt idee... tot we aan de grens kwamen 🤣 Daar bleek dat we met ons auto-huurcontract niet over de grens mochten. Anyways, na ongeveer een uurtje hebben we met onze 'schoon ogen' toch de toelating gekregen langs de douane van Montenegro en moesten we nog langs de douane van Albanië. Ook daar stonden we nog even te wachten maar alé het was gelukt 🤣 Tip: rij gewoon de langere rout langs Montenegro 😅Read more

• Hiking in Prokletije - Volušnica

Oct 18–19, 2024 in Montenegro ⋅ ☁️ 16 °C

Na de overnachting in het bergdorpje dichtbij Virpazar stonden we vroeg op en reden we door richting Prokletije National Park (3€ inkom per dag). Daar checkten we rond de middag in bij Bungalows Prokletije. Mooie en gezellige hutjes in de vallei omringd door prachtige bergtoppen.

We starten onmiddellijk met veelbesproken Volusnica hike

De Volušnica hike in het Prokletije National Park is een populaire maar uitdagende tocht die een spectaculair uitzicht biedt op het berglandschap.

Afstand: De Volušnica hike is ongeveer 10 tot 12 kilometer lang, afhankelijk van het startpunt en eventuele variaties in de route.
    Hoogtemeters: Tijdens de hike overbrug je ongeveer 900 tot 1000 meter aan hoogtemeters. De klim begint geleidelijk, maar wordt al snel steiler naarmate je dichter bij de top komt.
    Startpunt: De tocht start meestal in het dorpje Grbaja, gelegen in de prachtige Grbaja-vallei, die aan de voet van het Prokletije-gebergte ligt.
    Tijd: De volledige tocht duurt gemiddeld 5 tot 6 uur, afhankelijk van je tempo en stops.
    Uitzicht: Het hoogtepunt van de hike is zonder twijfel het uitzicht vanaf de top van Volušnica, waar je een prachtig panorama hebt over de omliggende bergen, inclusief de indrukwekkende Karanfil-pieken. Op heldere dagen reikt het zicht ver over het ruige en dramatische landschap van Prokletije, maar zelfs met wat mist of bewolking blijft het een indrukwekkende ervaring.

Wij hadden dus mist 🤪 maar dat gaf een zalig mysterieus sfeertje!

• Dinner with a view + bungalow

October 18, 2024 in Montenegro ⋅ ☁️ 13 °C

Na de intense hike gingen we lekker dineren in 1 van de weinige restaurants in de prachtige vallei omringd door de immense bergtoppen. Dinner with a view!
    Daarna gingen we vroeg slapen in de onze gezellige bungalow: Bungalows Prokletije Tuzović

Restaurant:
    Restaurant Škala Grebaje

• Oko Skakavice + Ropojana Valley

October 19, 2024 in Montenegro ⋅ ☁️ 13 °C

Vandaag is de dag dat we verder gingen doorrijden naar Durmitor National Park, maar voor we vertrekken nemen we er nog een toffe hike bij langs Oko Skakavice 'the eye' en wandelen verder door de Ropajana vallei.

Oko Skakavice, ook wel "The Eye," is een felblauwe karstbron in het afgelegen Prokletije Nationaal Park in Montenegro. De wandeling ernaartoe start in het dorp Vusanje en voert door de prachtige, groene Ropojana-vallei, omgeven door hoge bergen. Aan het startpunt kan je eerst even langs een waterval die omringt is door een afbekening. Na een 2-3tal km kom je bij de bron en na ongeveer 6km kom je bij een opgedroogd meer, een oude gletsjerkom die meestal droog staat, maar soms gevuld kan zijn. De tocht geeft spectaculaire uitzichten en serene natuur. Oko Skakavice zelf als eerste stop is een kristalheldere bron in een mystieke omgeving, waar het water rechtstreeks uit de bergen komt.

Een dipje in het ijskoude water is voor de durvers!🥶

• Autorit Durmitor Park - Cottage Borje

October 19, 2024 in Montenegro ⋅ ☁️ 15 °C

Daarna startte onze 'lange' autorit van 3u naar Durmitor National park. We ontbeten eerst nog snel bij het mountain view Resort. Zij hadden daar een boerderijtje met zoveel verschillende dieren samen. We zagen ook een mix tussen een konijn, een cavia en een kangoeroe, blijkvaar een Mara, een patagonische haas. We zetten de route verder...Vanaf daar leek het niet zo heel ver meer tot we ongeveer een drie kwartier voor de aankomst op een roadblock botsten. Een volledige bergpas afgesloten door werken. Helaas pindakaas, een halfuur terug en nog 2u omrijden. De zonsondergang in auto en en een 2 tal podcasts later kwamen we eindelijk aan in onze cottage in Durmitor National park.

De dag erna trokken we er op uit voor een hike langs de meren in Durmitor.
    We hadden voor de avond de glamping geboekt dus wilden niet te ver maar uiteindelijk werd het een van bijna 19km.🤣

• Hike in Durmitor Park langs 4 meren

October 20, 2024 in Montenegro ⋅ ☀️ 10 °C

Toegang tot Durmitor National park: 5€/dag/persoon

We gingen vandaag voor een kleinere hike want we wilden wat langer genieten van onze glamping die we hadden geboekt en startte aan het bekendste meer van Durmitor: Black Lake.
    Uiteindelijk deden we een hike van maar liefst 19 kilometer en 1100 hoogtemeters en verkenden we dus vier unieke meren in het prachtige Durmitor National Park: het iconische Black Lake, het serene Zminje Jezero, het schilderachtige Jablan Jezero, en het open, moerassige Barno Jezero.

De route combineerde spiegelende meren, dichte bossen en adembenemende berglandschappen. Van de rust bij Zminje Jezero tot het pittige pad naar Jablan Jezero, elke kilometer bood nieuwe indrukken.

• Durmitor glamping

Oct 20–22, 2024 in Montenegro ⋅ ☀️ 15 °C

Naar deze overnachting hadden we enorm uitgekeken, en uiteindelijk besloten we zelfs om nog een extra nacht te blijven. Drie nachten genieten van deze prachtige glamping was een perfecte keuze! Wakker worden met de gordijntjes helemaal open en de eerste zonnestralen die het open veld verlichten, was magisch. In de verte zagen we schaapjes rustig grazen – een idyllisch uitzicht dat je meteen tot rust brengt.

De glamping zelf is verrassend ruim, ideaal voor vier personen: een comfortabel kingsize bed beneden en een verhoog voor twee kinderen. Daarnaast beschik je over een nette badkamer en een klein, basic keukentje. Buiten wachtte het gezellige terras op ons, compleet met een heerlijke chillplek en een warme hottub. Na een zware hike was het zalig om daar te ontspannen en te genieten van het weidse uitzicht. Pure perfectie voor liefhebbers van comfort en natuur!

• Quad tour - 3 lakes

October 21, 2024 in Montenegro ⋅ ☀️ 14 °C

Na een paar actieve dagen besloten we deze ochtend wat langer te slapen en onze benen een welverdiende rust te gunnen. Maar stilzitten? Dat is niets voor ons! We boekten een avontuurlijke quad-tour aan de rand van Durmitor National Park – een stoere afwisseling die perfect paste in onze actieve vakantie.

De tour duurde zo’n 2 tot 2,5 uur en vertrok vanuit Žabljak richting Njeguđa. Onderweg verkenden we prachtige meren zoals Riblje Jezero en Zminjičko Jezero, en namen we zelfs een spannend stukje offroad mee. Het was een perfecte mix van adrenaline, natuurpracht en hilarische momenten – vooral toen een kleine botsing voor een lachbui zorgde.

Met een frisse wind in ons gezicht, de motor brullend en spectaculaire uitzichten om ons heen, was dit een onvergetelijk avontuur dat onze vakantie net dat extra beetje pit gaf!

• Tara Canyon hiking trail

October 21, 2024 in Montenegro ⋅ ☀️ 17 °C

De Tara Hiking Trail is een kleine hike dat je meeneemt langs de spectaculaire Tara-rivierkloof, de diepste kloof van Europa. Hoewel we de trail niet volledig konden aflopen, bood het verste punt tot waar we konden lopen wel een mooi zicht. Het pad slingert door dichtbegroeide bossen en langs ruige rotswanden, met onderweg verschillende uitkijkpunten. Bij ons keerpunt hadden we een mooi zicht over de kloof en de azuurblauwe Tara-rivier die zich diep beneden door het landschap kronkelt.Read more

• Tara Canyon Viewpoint Tara bridge

October 21, 2024 in Montenegro ⋅ ☀️ 21 °C

Na onze hike op de Tara Hiking Trail besloten we het beroemde Tara Viewpoint op de iconische Đurđevića Tara-brug te bezoeken. Deze imposante brug, die 172 meter boven de Tara-rivier hangt, biedt een spectaculair uitzicht op de kloof en de omliggende bergen.

Vanop de brug kregen we een totaal ander perspectief op de kloof: de diepte van de vallei en het glinsterende blauw van de rivier waren adembenemend. Het contrast tussen de natuurlijke ruigheid en het indrukwekkende bouwwerk maakte het uitzicht extra bijzonder.

Voor wie durft, is dit ook een populaire plek om ziplining te proberen – een echte adrenalinekick terwijl je boven de kloof zweeft! Wij genoten vooral van het uitzicht en de bijzondere sfeer, een perfecte afsluiting van onze ervaring in de Tara-kloof.

• Prutas Trail

October 22, 2024 in Montenegro ⋅ ☀️ 10 °C

De Prutaš Peak hike in Durmitor National Park is een gemiddelde wandeling van ongeveer 8 km, die 4 tot 5 uur duurt. Het pad begint bij de parkeerplaats bij Dobri Do/Šarban en biedt indrukwekkende uitzichten op de omliggende bergen en valleien. De klim heeft zowel steile als gemakkelijke stukken, en de laatste etappe naar de top biedt een panoramisch uitzicht.Read more

• Kotor Bay + Lovcen

October 22, 2024 in Montenegro ⋅ 🌙 19 °C

Aangezien we de volgende dag naar Lovćen National Park gingen, besloten we om direct na de hike te vertrekken en nog een bezoek te brengen aan de charmante stad Kotor aan de baai van Kotor. We parkeerden vlakbij een klein haventje, waar we het uitzicht op het meer van Kotor bewonderden. Daarna genoten we van een heerlijke maaltijd in een gezellig pastarestaurant in het sfeervolle centrum van Kotor. De stad is beroemd om zijn oude stadsmuren, smalle straatjes en vooral de vele katten die overal rondlopen. Kotor heeft een rijke geschiedenis, met Venetiaanse invloeden en een indrukwekkende middeleeuwse oude stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het was de perfecte manier om onze dag af te sluiten voor we verder gingen.

Restaurant: La Catedral Pasta Bar (topper!)

• Lovcen - Wolftrail + Babina Glava hike

Oct 23–25, 2024 in Montenegro ⋅ ⛅ 16 °C

Na onze aankomst in Lovćen (eigenlijk Cetinje) boekten we een gezellige en betaalbare guesthouse voor twee nachten. We hadden één volledige dag om het gebied te verkennen en kozen voor de Wolftrail en Babina Glava Detour, twee routes die perfect in één lange wandeling te combineren zijn. De Wolftrail biedt spectaculaire uitzichten over het park, de kustlijn en de bergen, en slingert door een magisch herfstbos. Vanaf de uitkijkpunten zagen we de luchthaven van Tivat, met vliegtuigen die opstegen en landden. De Babina Glava Detour leidde ons naar een ridge walk met panoramisch uitzicht over Kotor en Budva. Onderweg stopten we bij een gezellig hostel, waar we werden getrakteerd op een shotje en kaas, en genoten van een leuke babbel. We sloten de dag af met een klim(metje) naar een van de uitkijkpunten in de stad, een powernap in onze guesthouse en een korte wandeling door het historische Cetinje, de oude koninklijke hoofdstad van Montenegro.

Restaurant: Restoran TavèRna

De volgende ochtend gingen we heel vroeg op pad richting de luchthaven voor onze vlucht naar België.

Trip end
    October 24, 2024