• Plavba na štartovací bod Amsterdam Sail

19 Ogos 2010, Belanda ⋅ ☀️ 15 °C

Ráno vstávame, balíme, upratujeme loď, posledné úpravy a prípravy, technická kontrola lode a doplnenie prevádzkových kvapalín. Štart!

Z maríny sa pripájame na hlavný kanál a tam už je pekne husto. Kopa lodí sa plaví smerom k plavebnej komore IJMuiden, skadiaľ sa pohne sprievod lodí. Všetci si to šinú plnou parou, takže robia občas vlny, v ktorých sa len tak prevaľujeme z boku na bok a občas nás to pekne vytiahne zo smeru jazdy. Cestou vidíme už pripravené zaparkované veľké niekoľko-sťažňové lode. Okrem mega lodí sú všetky menšie lode holandské, takže sme tam s našou vlajkou aspoň zatiaľ výnimkou. Všetci nám kývu a my kýveme im. Pred komorou sa to maximálne zahusťuje. V strede plavebnej dráhy stojí asi 40m dlhý remorkér výšky 4 poschodového domu, ktorý má len jedinú funkciu. Tvorí niekoľko tisíc wattovú plávajúcu reprosúpravu a spúšťa disco na vode. Prvý krát parkujeme pre nás novým spôsobom. Keďže breh už nie je voľný priväzujeme sa bokom o inú loď. Neskôr sa o nás na druhom boku priväzuje ďalšia loď, takže tvoríme bočne zviazanú trojzostavu. Ponad celú tu maškarádu krúžia vrtulníky, hliadkujú lode prvej pomoci a celé sa to zahusťuje a zahusťuje. Zo všetkých smerov sa zbierajú lode. Zo všadiaľ počuť lodné trúby. Atmosféra sa graduje.Baca lagi