• Unikátne lode Kabang

December 29, 2024 in Thailand ⋅ ☁️ 27 °C

Centrom života morských cigánov sú lode "kabang". Na týchto lodiach sa rodia, prežijú väčšinu života a občas aj zomierajú.

Aj keď hlavným tvarom pripomínajú tradičné thajské "long tail boat", v mnohých veciach sa líšia, sú výnimočné a na rozdiel od longtailov sú dokonca nepotopiteľné. Dnes sú už síce na motor, ale v minulosti to bola loď s plachtou z pandánových listov.

V dnešnej dobe je na svete týchto lodí už iba zopár kusov a tak som neodolal a domov si zas nesiem niečo, čo má pre mňa hodnotu, ktorú asi málo-kto dokáže pochopiť.

Nie je to len celosvetová výnimočnosť, unikátnosť a postupom času sa úplne vytrácajúca existencia tohto druhu lode, ale aj výnimočnosť domorodých ľudí, ktorí ju vyrobili.

Majin prvý pohľad hovoril samozrejme niečo v zmysle, čo za carach si to zas kúpil, Dankin prvý pohľad, kde to asi vtrepeme do akého kufra...

Vôbec ničomu nerozumejú, keď si behajú po shoppingoch a masážach.

Pre mňa nezávisle na tom, že je to lacná výroba z miestnych materiálov má takto výnimočná (na Slovensku dupľom) loď nebývalú hodnotu. Kto nevidí materiál, ale vidí príbeh, ten tomu rozumie.

Už len vymyslieť, ako ju zbaliť, aby prežila ďalšie túlanie thajskom a ťažký let domov.

Dnešný upršaný deň ma naplnil viac, ako by som očakával. Kúpa tejto lode (nechcem vás zaťažovať celým príbehom) bol úplne nečakaný zvrat udalostí. A môj darček k vianociam už nemohol byť lepší. Pokiaľ mi ho nebudú kaziť pohľady nákupných maniačok nechápajúce hĺbku celého príbehu, ktorý tieto lode zobrazujú.

Som šťastný :)