• Cesta do Luang Prabang

January 9 in Laos ⋅ ☀️ 21 °C

Na recepcii hotelu si objednávame vlak do Luang Prabang. S ním cesta trvá hodinu. Autom je to kvôli horským cestám asi 5 až 6 hodín a to by sme v našom stále nie plne zdravom stave nedali určite.
    Aj keď sme objednali a zaplatili druhú triedu, nejakým omylom máme lístky na prvú. Hodinu si tak užívame sedačky s obrovským priestorom na nohy a bohatých číňanov, ktorí hulákajú na celý vozeň, ako keby nikto iný okrem nich neexistoval.
    Vonku sme veľa hôr nevideli, lebo 90km z 120km trasy ide v tuneloch. Pred Luang Prabang idú tesne za sebou 3 tunely každý o dĺžke viac ako 9km. To si na Slovensku ani nevieme predstaviť, ale tu sme v Ľudovo-demokratickej republike Laos :) a pripomínam, že sme šli len úsek medzi dvoma mestami. Celkovo má táto laoská železnica 422km a z toho 197km vedie v celkovo 75tich tuneloch. No a posledná zaujímavosť ako dlho to asi stavali? Pif paf, bum bác za 6 rokov bolo hotovo... (vďaka čínskej pomoci a technológiám).
    Inak jedná sa o typ súpravy (Fuxing), ktorý v Číne jazdí 350kmh, ale v Laose kvôli veľmi extrémnym horským podmienkam ide max. 160kmh.

P.S. Toľko som tlačil na AI, aby nám prezradila ako cez prísnu kontrolu na stanici, ktorá bola ako na letisku prepašovať nožík, až sa to nakoniec aj podarilo. Môj polmetrový šrubovák kúpený v Kambodži, s ktorým sme opravovali kufor som s veľkou ľútosťou radšej ponechal na izbe.