De reis naar het begin van de reis

Over de camino naar Santiago de Compostela zeggen ze vaak: Het gaat niet om de bestemming maar de reis er naartoe.
Maar dit gaat om de reis naar haar begin van de reis. Want waar ik vorig jaarもっと詳しく
Burgos

Wat heerlijk om tijdens je reis naar het begin van je camino de stad Burgos weer aan te doen.
Ik kwam daar vanochtend rond 10 uur aan met de bus en had een halve dag voordat ik de trein richtingもっと詳しく
Een eerste dag vol nieuwe ontmoetingen

Vandaag begon dan echt weer het camino leven en met die instelling begon ik dan ook de dag. Het lopen naar Carrión de los condes was een eenvoudige wandeling van ongeveer 20km. Onderweg aan de praatもっと詳しく
40k het is even wennen

Vandaag met zon en goede moed vertrokken op weg naar mijn volgende halte op de camino.
Het slapen in slaapzalen blijft een dingetje, zeker met van die Koreanen die voor dag en dauw opstaan om zo snelもっと詳しく
Albergue de peregrinos de la santa cruz

En serene plek geleid door wat paters. Het leek wel een klein museumpje waar we in mochten verblijven. Het ontbijt dat klaar stond was op basis van "donativo" dat betekent zoveel als dat er eenもっと詳しく
Rechte wegen

Vandaag 30k naar Reliegos. Het kenmerkte zich door bijna alleen maar rechte wegen. Maar.. de eerste heuvels zijn in zicht dus langzaam verlaten we de Meseta.
Ik heb wel zin in een beetje meer bomenもっと詳しく
La parada de Reliegos

La Parada betekent letterlijk de stop. Een dat was dan ook mijn stop in het dorpje Reliegos. Een gehucht van niets met het meeste kleine supermarktje ooit, waar ze dan wel weer over andere gekookteもっと詳しく
De kathedraal van León

Om 9:30 zou de kathedraal open gaan voor het publiek, maar daarvoor was toen al de kloostertuin geopend waar een imposante rij met beelden stond opgesteld.
Je kon zelfs via een kapel al de kathedraalもっと詳しく
Basílica y museo de San Isidoro

Helaas in het museum mochten er geen fotos gemaakt worden anders dan had deze post er anders uitgezien, want dat ze hier een bijzondere collectie kunstvoorwerpen hebben is wel duidelijk.
En na León.. de camino vervolgt zich

Het is ongeveer 2 dagen om van León naar Astorga te gaan waarbij de eerste dag eigenlijk een best lelijk stukje camino is. Veel grote bedrijfspanden en veel lopen langs doorgaande wegen.
Toch kentもっと詳しく
La flecha

Sommigen vragen of het lastig is om je route te vinden naar Santiago de Compostela. Het antwoord is "Nee". Er zijn duizenden gele pijlen (flechas) uitgezet over de verschillende camino routes. Vaakもっと詳しく
Dag van de Nederlanders

Vandaag verliet ik Astorga en al gauw kwam ik een klein kapelletje tegen (foto) waar ik even wilde kijken. Ik raakte aan de praat met de verzorgster van die kapel omdat ze een zwart witte hond had dieもっと詳しく
Menu del dia...

In stijl eten voor de prijs van twee glazen wijn dat kan hier in Ponferrada.
Maar wat heb ik uiteindelijk besteld hier?
Onderweg naar Villafranca

Vandaag was ik vroeg begonnen. Ik was wakker, dus ik vertrok rond 6.30 uur met slechts een beetje licht.
Ik passeerde een op de buitenkant gezien een nietszeggende kapel met een prachtige binnenkant.もっと詳しく
Modder en koeien

Deze middag was behoorlijk pittig. Aan de ene kant omdat het de hele dag klimmen was met een laatste stuk echt steil omhoog. Daarnaast regende het en groot deel van de dag. Dat betekende met name opもっと詳しく
Galicia

Het "Punto de entrada a Galicia" is duidelijk gemarkeerd en niet alleen met een bord.. hier houdt het modderpad op een begint een veel vriendelijker grindpad. Een klein stukje verder het eerste dorpjeもっと詳しく
Op weg naar Triacastela

Jammer van het weer maar wel mooie sfeer plaatjes op deze manier.
Samos

Wie dacht dat Samos alleen een Grieks eiland is, die heeft het mis. Want Samos is ook een alleraardigst plaatsje tussen Triacastela en Sarriá in.
Onderweg tussen Triacastela en Sarriá

Al vroeg bij het verlaten van Triacastela moet je de keus maken of je de korte route naar Sarriá neemt of de 7km langere via Samos.
Het regende behoorlijk, maar dat weerhield mij er niet van om deもっと詳しく
Sarriá

Ik snap niet zo goed waarom zo veel mensen Sarriá gebruiken als plek om de Camino naar Santiago te starten. Ok het is net meer dan 100km, genoeg voor een certificaat, maar ik vind het niet echt eenもっと詳しく
Familie bij elkaar

Gisteren net voordat Cley uit Nederland vertrok liet de me weten haar plannen te veranderen. In plaats van Ligonde besloot ze naar Melide te gaan waar ik mijn albergue had geboekt voor de nacht.
Enもっと詳しく
Hórreos

Als je eenmaal in Galicië bent kun je niet om deze bouwwerken heen: Hórreos. Een hórreo werd vroeger gebouwd als opslagruimte voor bijvoorbeeld mais en andere landbouwproducten. Ze werden zoもっと詳しく
Laatste stukje naar Santiago

De laatste dag voor Santiago had ik Cley en haar moeder weer bij gehaald met lopen en liepen we samen richting onze albergue in Lavacolla waar we twee jaar geleden ook waren geweest. Onderweg kwamenもっと詳しく
Verjaardag en aankomst in Santiago

Vandaag op de verjaardag van Cley liepen we onze laatste 10 kilometer naar Santiago. Natuurlijk via Monte do Gozó een iconisch uitzichtpunt op de de stad en de Kathedraal van Santiago de Compostela.もっと詳しく
De Compostela

Met een vol gestempelde credencial kon vervolgens de Compostela worden opgehaald. Er stond een flinke rij, maar als een geoliede machine werden mij niet veel later de officiële documenten uitgereikt.もっと詳しく