• Caminatas en viajes
  • Caminatas en viajes

Camino Frances, part 2

Vanaf het punt waar ik de vorige keer van de camino afweek om terug te keren naar huis ga ik nu weer verder Leia mais
  • Inicio da viagem
    5 de maio de 2024

De reis naar het begin van de reis

4 de maio de 2024, Países Baixos ⋅ ⛅ 9 °C

Over de camino naar Santiago de Compostela zeggen ze vaak:  Het gaat niet om de bestemming maar de reis er naartoe.
    Maar dit gaat om de reis naar haar begin van de reis. Want waar ik vorig jaar eindigde op de camino daar wilde ik nu vandaan beginnen.
    Maar vanuit Feanwâlden naar Frómista dat doe je niet eventjes, dat is een reis op zich.
    Van te voren heel veel opties bekeken en niets was haalbaar in een dag. Dus hoe maak je het meeste van twee dagen.
    Eerst met de trein naar Leeuwarden. Vervolgens de trein naar Schiphol. Dan de trein naar Amsterdam Slotervaart. Vervolgens de Flixbus naar Parijs Bercy en vervolgens de Flixbus naar Burgos. Dan nog een trein naar Palencia en nog een naar Frómista.
    Totale reistijd ongeveer 36 uur. Maar wel een hoop gezien.

• Burgos

5 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 12 °C

Wat heerlijk om tijdens je reis naar het begin van je camino de stad Burgos weer aan te doen.
    Ik kwam daar vanochtend rond 10 uur aan met de bus en had een halve dag voordat ik de trein richting Frómista had.
    De kathedraal heb ik dit keer niet van binnen bekeken maar heb een heerlijke grote stadswandeling gemaakt. Mijn eerste tostada ibérico als ontbijt gegeten en lekker de hele stad op mijn gemak vanuit alle kanten bekeken.
    Leia mais

• Een eerste dag vol nieuwe ontmoetingen

6 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 6 °C

Vandaag begon dan echt weer het camino leven en met die instelling begon ik dan ook de dag. Het lopen naar Carrión de los condes was een eenvoudige wandeling van ongeveer 20km. Onderweg aan de praat geraakt met een Amerikaan, een Schot een Italiaanse en een stuk heerlijk alleen gelopen. Toen ik ik Carrión aan kwam had ik een lekker rustig terrasje uitgezocht voor mijn lunch. Vlak daarna schoof de Amerikaan die eerder had ontmoet aan en voor ik het wist zaten we met zijn vijven aan tafel.
    Het avondeten werd een groep van een man of 10, ik had zelf ook nog een andere Nederlander meegenomen. Het was een gezellige avond en waren er uiteindelijk 8 flessen wijn op gegaan.
    Al met al een heerlijk begin van de Camino.
    Vandaag ga ik een serieuzer stuk lopen... Wordt vervolgd.

• 40k het is even wennen

7 de maio de 2024, Espanha ⋅ ⛅ 4 °C

Vandaag met zon en goede moed vertrokken op weg naar mijn volgende halte op de camino.
    Het slapen in slaapzalen blijft een dingetje, zeker met van die Koreanen die voor dag en dauw opstaan om zo snel mogelijk bij hun volgende bestemming aan te komen. Dus helemaal uitgerust en fris was ik dan ook niet.
    Maar ja.. goede moed en lekker weer doen een hoop. Ik zette er goed de vaart in en na een flink aantal Koreanen gepasseerd te hebben werd het heerlijk rustig op de camino. Zo rustig zelfs dat ik mijn app er een paar keer bij moest pakken om te zien of ik wel de juiste route volgde.
    Al met al een heerlijk rustige wandeling. Toen ik op een gegeven moment had besloten door te lopen tot Sahagún, wat 40k vanaf mijn start lag, wilde ik wel zeker zijn dat ik daar dan ook een slaapplaats kon bemachtigen.
    Uiteindelijk kreeg ik het advies (omdat ze geen reserveringen voor dezelfde dag aannemen) om op tijd aan te komen.
    Daar gingen mijn lunch plannen. Doorlopen was het devies.
    Uiteindelijk aangekomen na ongeveer 7 uur non stop en flauw van het energie tekort. Snel ingecheckt gedoucht en een restaurant bezocht voor een pasta bolognese. Door de flauwte had ik zelfs moeite met eten en uiteindelijk maar de helft opgegeten. Maar goed, alles trekt bij. Supermarkt bezocht voor wat eiwitrijke yoghurt, banaantjes en een paar andere dingen. Zo komt mijn energie weer langzaam terug.
    Morgen mag ik de lunch niet uitstellen. Dat is een feit.
    Leia mais

• Albergue de peregrinos de la santa cruz

8 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 3 °C

En serene plek geleid door wat paters. Het leek wel een klein museumpje waar we in mochten verblijven. Het ontbijt dat klaar stond was op basis van "donativo" dat betekent zoveel als dat er een geldkistje staat waar je kan achterlaten wat je maar wilt.
    Voor mijn was de koffie het belangrijkste om mijn dag mee te starten dus dat was wel een paar euro waard.

• La parada de Reliegos

8 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 17 °C

La Parada betekent letterlijk de stop. Een dat was dan ook mijn stop in het dorpje Reliegos. Een gehucht van niets met het meeste kleine supermarktje ooit, waar ze dan wel weer over andere gekookte eieren verkochten.
    Het was een prima plek om te relaxen van de 30km ervoor een een goede uitvalsbasis voor León op 25km van hier.
    De albergue was prima en ik kwam er een paar eerdere bekenden van de camino tegen om gezamenlijk met elkaar te eten.
    De volgende ochtend was ik bijna de laatste die vertrok. En dat gaf de herberg een nog meer rustgevend gevoel.

• De kathedraal van León

10 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☀️ 16 °C

Om 9:30 zou de kathedraal open gaan voor het publiek, maar daarvoor was toen al de kloostertuin geopend waar een imposante rij met beelden stond opgesteld.
    Je kon zelfs via een kapel al de kathedraal in kijken. Dat beloofde wat, dus snel naar een kaartje halen en naar binnen. Wat ongelofelijk is, is dat León ten tijde van de bouw van deze kathedraal een stad was van slechts 5000 personen. En toch wisten ze zo een groot meesterwerk neer te zetten. Dat is anno nu niet voor te stellen.Leia mais

• En na León.. de camino vervolgt zich

11 de maio de 2024, Espanha ⋅ 🌩️ 14 °C

Het is ongeveer 2 dagen om van León naar Astorga te gaan waarbij de eerste dag eigenlijk een best lelijk stukje camino is. Veel grote bedrijfspanden en veel lopen langs doorgaande wegen.

Toch kent ook deze dag zijn hoogtepunten met de alleraardigste man die een stalletje runde waar van alles te verkrijgen was. Niets met een prijs, maar alles op basis van "donativo" wat je maar zou willen schenken.
    Hij perste voor mij een verse jus uit en vertelde me over de kleding van de Gouchos in Argentinië dat dit vrijwel identiek is aan de kleding uit deze regio van Spanje. En mijn vrouw kreeg van hem de hartelijke groeten en we moesten van hem volgend jaar maar samen langs komen.

• La flecha

12 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 12 °C

Sommigen vragen of het lastig is om je route te vinden naar Santiago de Compostela. Het antwoord is "Nee". Er zijn duizenden gele pijlen (flechas) uitgezet over de verschillende camino routes. Vaak eenvoudig van aard, geschilderd op een muur, een paal of op de weg. Soms op een officieel bord. Er zijn zelfs pijlen gemaakt van stenen.
    Je hebt ze in alle soorten en maten en zelfs een blinde zou zo bijna zijn weg kunnen vinden naar Santiago. Buen Camino!

• Dag van de Nederlanders

13 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 8 °C

Vandaag verliet ik Astorga en al gauw kwam ik een klein kapelletje tegen (foto) waar ik even wilde kijken. Ik raakte aan de praat met de verzorgster van die kapel omdat ze een zwart witte hond had die er wat oud uitzag. Deed me natuurlijk aan Kai denken. En toen ik de kapel uitkwam was daar Fred de Nederlander waar ik de dag ervoor een flink stuk mee had gelopen. Toen het tijd was om even te stoppen voor een kop koffie of een jus kwam er een andere Nederland genaamd Erik bij.
    Ik liep een tijdje met hem op, en Fred haakte af tot we een Nederlands stel tegenkwamen (Sander en Marlies). Onderweg nog een andere Nederlandse gezien. En bij aankomst in de herberg was daar weer een andere Nederlandse.
    Verder was vandaag de dag dat er echt weer geklommen moest worden. Eindelijk! De Meseta ligt nu achter ons en het wordt alleen maar mooier.
    Morgen Ponferrada.

• Onderweg naar Villafranca

15 de maio de 2024, Espanha ⋅ ⛅ 9 °C

Vandaag was ik vroeg begonnen. Ik was wakker, dus ik vertrok rond 6.30 uur met slechts een beetje licht.

Ik passeerde een op de buitenkant gezien een nietszeggende kapel met een prachtige binnenkant.
    Daarnaast prachtige landschappen met wijngaarden.

Vroeg opstaan had ook zo zijn voordelen want vroeg opstaan ​​betekent ook vroeg aankomen waardoor ik een bed in de Albergue kon uitkiezen zonder dat er iemand boven mij was.

Ook was ook een hond in het hostel die normaal gesproken alle gasten links laat liggen. Maar deze hond vond mij leuk genoeg om bij me te komen zitten of naast mijn rugzak te gaan liggen. Ik denk dat die wist dat ik Kai mis die afgelopen maand is inslapen 😥

• Modder en koeien

16 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 6 °C

Deze middag was behoorlijk pittig. Aan de ene kant omdat het de hele dag klimmen was met een laatste stuk echt steil omhoog. Daarnaast regende het en groot deel van de dag. Dat betekende met name op het steile stuk een waar modderpad waar het kilometers lang zoeken was waar je het beste je voeten neer kon zetten. En als bonus kwamen er ook nog eens koeien langs waardoor het soms nog lastiger werd om veilig te lopen. Maar al met al geeft het ook een voldoening als je dan eindelijk in je hostel aankomt. En voor je het weet ben je aan het kaarten met nieuwe bekenden.Leia mais

• Galicia

17 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 4 °C

Het "Punto de entrada a Galicia" is duidelijk gemarkeerd en niet alleen met een bord.. hier houdt het modderpad op een begint een veel vriendelijker grindpad. Een klein stukje verder het eerste dorpje met heel typische Gallische architectuur. Ik ben nu in de regio waar Santiago de hoofdstad van is..Leia mais

• Onderweg tussen Triacastela en Sarriá

18 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 9 °C

Al vroeg bij het verlaten van Triacastela moet je de keus maken of je de korte route naar Sarriá neemt of de 7km langere via Samos.
    Het regende behoorlijk, maar dat weerhield mij er niet van om de heerlijk rustige maar zo mooie route via Samos te nemen.
    Zie hier het groene resultaat...

• Sarriá

18 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 10 °C

Ik snap niet zo goed waarom zo veel mensen Sarriá gebruiken als plek om de Camino naar Santiago te starten. Ok het is net meer dan 100km, genoeg voor een certificaat, maar ik vind het niet echt een mooie plaats. Dan zou ik eerder kiezen voor Lugo als je toch alleen maar 100km wilt lopen..
    Sarriá heeft gewoon ontzettend veel best lelijke flatgebouwen. De kerk (gesloten) ziet er ook niet zo spectaculair uit van buiten.
    Wat ik wel aardig vond waren de camino mozaïeken in het trottoir.

• Familie bij elkaar

22 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 9 °C

Gisteren net voordat Cley uit Nederland vertrok liet de me weten haar plannen te veranderen. In plaats van Ligonde besloot ze naar Melide te gaan waar ik mijn albergue had geboekt voor de nacht.
    En dat betekende een eerdere hereniging met de familie.
    De volgende ochtend samen naar Arzúa gelopen waar vandaan Cley en haar moeder transport naar o pedrouzo zouden nemen en ik nog een kilometer of 10 verder zou lopen. Maar wat heerlijk om je vrouw weer te zien na zoveel dagen zonder haar.

• Hórreos

22 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 11 °C

Als je eenmaal in Galicië bent kun je niet om deze bouwwerken heen: Hórreos. Een hórreo werd vroeger gebouwd als opslagruimte voor bijvoorbeeld mais en andere landbouwproducten. Ze werden zo gebouwd dat het voor muizen en ratten onmogelijk is om naar binnen klimmen en zo bleven je producten onaangetast.
    Een mooie aanblik hier in Galicië

• Laatste stukje naar Santiago

23 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☁️ 10 °C

De laatste dag voor Santiago had ik Cley en haar moeder weer bij gehaald met lopen en liepen we samen richting onze albergue in Lavacolla waar we twee jaar geleden ook waren geweest. Onderweg kwamen we Spaanse kinderen tegen die in plaats van stempels handtekeningen van mede pelgrims verzamelden.
    Oh ja, dat broodje dat Cley had besteld bleek ietsje groter dan gedacht 😂

• Verjaardag en aankomst in Santiago

24 de maio de 2024, Espanha ⋅ ⛅ 9 °C

Vandaag op de verjaardag van Cley liepen we onze laatste 10 kilometer naar Santiago. Natuurlijk via Monte do Gozó een iconisch uitzichtpunt op de de stad en de Kathedraal van Santiago de Compostela.
    Wat bijzonder weer om daar aan te komen en daarna kwam Georgina, een vriendin van Cley aan vanuit Barcelona. Een mooi weerzien na 4 jaar.

• De Compostela

24 de maio de 2024, Espanha ⋅ ☀️ 20 °C

Met een vol gestempelde credencial kon vervolgens de Compostela worden opgehaald. Er stond een flinke rij, maar als een geoliede machine werden mij niet veel later de officiële documenten uitgereikt.
    Twee jaar geleden werd dit document nog met pen ingevuld. Tegenwoordig komt het gedrukt met je naam en afstand er automatisch uitgerold.
    Mijn derde camino is hiermee teneinde.

Final da viagem
    26 de maio de 2024