• Crea bea dagje

September 6, 2025 in Czech Republic ⋅ ⛅ 17 °C

Op de mini-kemp waar we overnachten zag Meinou gisterenavond een folder liggen van atelier Rautis in het Poniklá. Dit is het enige glaskralenblaasatelier ter wereld waar de traditionele ambacht van het blazen van kralen en het vervaardigen van ornamenten sinds de late 19e eeuw nauwelijks veranderd is.

Remco heeft Meinou afgezet bij haar excursie en is de omgeving gaan verkennen. Meinou heeft de rondleiding gevolgd waar het hele productieproces werd doorlopen: hoe kralen door glazen buisjes worden geblazen, verzilverd, geverfd en geslepen, en uiteindelijk tot ornamenten worden samengevoegd. Dit gebeurt allemaal nog steeds volledig met de hand en er werken nog rond de 80 mensen in het atelier.

Aansluitend aan de rondleiding was er een workshop om zelf een glaskralen-ornament te maken, dus ze heeft lekker crea bea een kerstengel voor in de boom gemaakt. Heel leuk om allemaal te zien én om te doen.

Na het Rautis-uitje zijn we doorgereden naar het Labské pískovce natuurgebied. Onderweg weer genoeg smalle weggetjes, hoogtemeters, speltbochten en mooie stops.