Nye eventyr i Alperne 2022

• 84dager
  • 502bilder
  • 35liker
  • Vores overnatningssted 10 km før passet Col de la Bonnette
    På vejen fra Digne til Barcelonette. Søen Lac Serre-PonconDer er bare så flot i området omkring Col de la BonnetteSidste år gik vi en tur på hele højderyggen der spejler sig

Tilbage til Alperne - Mercantour

4. oktober 2022, Frankrike ⋅ ⛅ 11 °C

Vi kører afsted med bilen fyldt op af gode sager: hjemmelavet syltetøj, tomatsovs og olivenolie fra Janine, og fra Jean Pierre (hendes tidligere mand, som vi spiste hos i går) er der hjemmelavet pate, og henkogte (steriliserede) gryderetter med kanin og vildsvin, som vi kan nyde godt af de næste mange aftener!

I Digne gør vi holdt for at hente Jackys telefon, der har været til reparation siden i torsdags, hvor han fik ødelagt skærmen… Men ak, reservedelen var ikke kommet, så vi opgav at vente længere, og købte en ny! Vi hilste hurtigt på hans niece Barbara, som vi ellers ikke havde nået at se, og kørte så af en bagvej, gennem en flot dal med spredte gårde og små landsbyer til Barcelonette. Efteråret er på vej, og pil og poppel, kastanje og ahorn står i flotte efterårsfarver. De sidste dage har Col de la Bonnette stået som lukket, og vi havde planlagt enten at køre gennem Col de Cayolle eller Col d’Allos, men pludselig stod passet som åbent igen, og så valgte vi at køre den vej ind i Mercantour. Alle dale og bjergpas i Mercantour har hver deres charme, så nogle gange kan det være svært at skulle vælge!

• Bouquetin
    BouquetinBouquetinPå vej op i græs, med udsigt til de mørkegrå ravinerSalso Moreno dalen ude i højre side af billedetToppen Bonnet Carre - som vi gik rundt om3 på en gang!Så kom vi ikke så meget længere den vej!Og her var det ikke muligt at komme ned - men meget flot!11 hinner og 1 kronhjort

Vandring på stenbukke-stier!

5. oktober 2022, Frankrike ⋅ ⛅ 14 °C

Det blev en rigtig off-piste tur i dag i området lige efter passet Col de la Bonnette. Vi havde en top til gode der fra sidste år (Cime de Pelousette på 2.757 m.) og da vi tidligere har set så mange dyr i det her område, ville vi udforske nogle af ryggene og de andre toppe lidt. Måske kunne man gå en rundtur?

Vi parkerede ved det gamle militæranlæg Camp des Fourches med huse og bastioner fra før 1. Verdenskrig, og på vej op af vandrestien forstyrrede vi allerede de første murmeldyr, der på en solskinsdag bestemt ikke har tænkt på at gå i hi endnu! På vej op får man rigtig god udsigt over Salso Moreno dalen, som er et af vores yndlingsområder i Mercantour. Vi har gennemtravet den på kryds og tværs, og kigget ned i den fra flere sider, men det her var fra en ny side, og da vi så godt efter med kikkerten, så vi en lille gruppe mufloner, bevæge sig ned over de samme mørkegrå raviner, hvor vi også havde mødt en stor flok sidste år!

Oppe i passet Col de Pelousette lå de første unge stenbukke så og solede sig, og vi fortsatte på ryggen videre hen mod den spektakulære top Bonnet Carre. Den har ellers en fin varde på toppen, men man skal vist have klatreudstyr for at komme op på den, så vi fortsatte rundt om og ned bagved og over mod et andet pas. Her foregik det mest udenfor sti, og på fint trådte stenbukkestier. Deres klove sætter større spor end får og chamois, men mindre end køer! Vores rute endte i et blindt pas, hvor vi ikke kunne komme ned på den anden side, men til gengæld kigge ned over de spektakulære kløfte og raviner, som vi plejer at kigge op på nede fra dalen.

Vi overraskede stadig flere grupper af stenbukke på vej retur, og de fleste var ret ligeglade med os. Det kan man ikke sige om de tre chamois (gemser) vi mødte efter toppen Pelousette, der flygtede i alle retninger foran os, indtil de kom i sikkerhed.

For at fuldende det hele, opdagede vi en flok kronhjorte lidt oppe af bjergskråningen, da vi efter vandreturen kørte ned mod St. Etienne. Det er lige nu at hannerne er i brunst, og går rundt og brøler for hinanden og deres hunner, og sidste år hørte vi dem mange steder uden at se dem. I dag var der en flot han med 11 hunner, og længere oppe en endnu flottere en, men med bare to hunner! Sikke et dyre-eventyr på en dag!

Se ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/cime-de-pe…

• Kirken i den lille landsby Saint-Dalmas-le-Salvage hvor vi også overnatter i aften
    Efter opstigning gennem den for Mercantour så typiske lærkeskovDet lille og meget flot beliggende Refuge de GialorgueMed udsigt til toppen Cime de Pal, som var vores mål på dagens turOg sådan ser der ud fra toppenRigtig Mercantour landskab!Vi overvejede om vi skulle prøve at gå ned gennem passet over til højre... men gjorde det ikke!Så vi gik denne vej ned...Fårene er også på vej ned fra bjergene, og videre ned mod Sydfrankrig hvor de overvintrerOg her holdt Passepartout trofast helt alene, og ventede på os!

Cime de Pal. 2.818 m.

6. oktober 2022, Frankrike ⋅ ⛅ 11 °C

Så er vi igang igen, og det blev en af de længere ture i dag! Vi spurgte vores gode veninde på turistkontoret i St. Etienne (som vi har besøgt flere gange), om vi mon kunne køre fra St. Dalmas og op af vejen i dalen Gialorgue. Det mente hun godt, men advarede om at grusvejen har en del bump og huller! Vi kom ca. 3 km op, så syntes vi ikke, vi kunne byde Passepartout mere, og det var trods alt en god hjælp.

Det næste der nær havde stoppet os var tre store Mastiff (hunde) som kom os gøende i møde. Normalt har vi det ok med Patou hundene, som altid er sammen med fåreflokkene, og der hænger også skilte til vandrere alle steder, om hvordan man skal forholde sig, når man møder en flok får med Patou-hunde, som ikke er hyrdehunde, men hunde der beskytter fårene mod især ulve. Men vi har oplevet at Mastiff hundene gør ret aggressivt, og de her havde sådan nogle “kamp-halsbånd” med pigge på! Så vi vendte faktisk om, men da de havde indhentet os, holdt de op med at gø, og spillede ret uinteresseret i os. Så vi vendte forsigtigt om igen, snakkede pænt til dem, og fortsatte på vores tur, og heldigvis, for det blev en rigtig flot tur!

Op igennem en tyndtbevokset lærkeskov. Igennem en dal der tidligere har været flittigt benyttet til sæterdrift og hø-slet. Op til passet Col de Gialorgue, hvor vi også var sidste år, men fra den anden side (Estenc og Var-dalen). Videre til næste pas, og op på den store, flade top; Cime de Pal, hvorfra der er en virkelig flot udsigt over et rigtigt typisk Mercantour landskab. I dalene på bagsiden af toppen græssede flokke af chamois, i et område som vandrere normalt ikke kommer i gennem, og vi kunne også bare kigge ned på dem med kikkert.

For en gangs skyld valgte vi at gå samme vej ned, da turen var så lang, at vi ikke lige havde overskud til at eksperimentere med alternative ruter, og det var vist meget godt i dag, for der er ikke rigtig nogen anden vej retur. Men det var også meget flot at gå hele vejen ned gennem Gialorgue dalen igen, i aftensol og efterårsfarver.

Ruten på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/cime-de-pa…

• Lige under toppen Tete de l'Enchastraye kigger vi lidt på hinanden!
    På vej på ryggen, der danner grænse med Italien. Toppen ude til højre er måletUdsigt mod nord og QueyrasUdsigt ned i ItalienOff piste ned bag toppenPasset Pas de la CavaleMouflonMouflon - han og hunI denne fine blå sø var der både store frøer og haletudser!

Tete de l'Enchastraye. 2.954 m.

7. oktober 2022, Frankrike ⋅ ⛅ 13 °C

Endnu en dag med en masse dyreoplevelser, en flot top og fantastisk efterårsvejr!

Turen gik fra Camp des Fourches til passet Col de Poumac, på sti ind i Italien, og op på toppen Tete de l’Enchastraye. Udsigten fra toppen er virkelig flot, fordi der er langt til nabotoppene og dermed frit udsyn langt omkring. Fra toppen fandt vi en vej ned på bagsiden (off-piste og gennem en lille smule sne), og videre over til passet Pas de la Cavale. Her var vi for to år siden, hvor vi frøs! I noget mere sne og iskold vind, så det var dejligt at kunne nyde det lidt mere i dag.

Nede i Salso-Moreno dalen varmede solen jorden op, og de ældste murmeldyr sad udenfor deres huler og nød efterårets sidste solstråler. De vil lige have det sidste ud af dagene, før de skal i hi! De er blevet godt tykke nu, efter at have spist en hel sommer. Deres pels er tyk, og der skal virkelig meget til, at de forsvinder ned i deres huler, når vi kommer forbi.

Det samme med stenbukkene. De lå også dovent på klipperne og slikkede sol, og kiggede bare nysgerrigt efter os!

Muflonerne er mere på vagt, ligesom chamois, og vi måtte snige os ind på dem, og stadig er det med kikkerten man ser dem flottest, så det er svært at få rigtig skarpe billeder. Men vi spottede en flok på over 30 stk, på næsten samme sted, som vi så dem sidste år!

Se turen her: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/col-de-pou…

Vi er nu tilbage i St. Etienne og prøver at få planlagt hvordan og hvornår vi skal videre mod Korsika og Sardinien…

• Saint-Martin-Vesubie 8. Oktober 2022. 2 år efter uvejret "Alex".
    Dalen med floden Boreon, som vi var helt oppe i bunden af, dagene før uvejret.Saint-Martin i dagDen gamle bydel, hvor kun udkanten er berørtUtoligt at denne gamle bro har klaret det!Den gamle del af Saint-Martin er meget charmerende, og heldigvis er der liv og fin stemning igen

Gensyn med Saint-Martin-Vesubie

8. oktober 2022, Frankrike ⋅ ☁️ 13 °C

Det er 2 år siden, at stormen Alex den 2. oktober bragte massivt regnvejr med sig ind over Mercantour, der ødelagde landsbyer og veje især i dalene Vesubie og Var. Vi havde vandret ved Boreon lige nord for Saint-Martin dagene før, og var taget ned til Nice torsdag aften for at tanke gas, og fordi det skulle regne et par dage. Næste morgen var dalen Vesubie afskåret fra omverden, og hvis vi var blevet på den lille parkering længst oppe ved Boreon, havde vi ikke kunne komme derfra (hvis vi overhovedet havde overlevet…).

Det var voldsomt at læse om og se billeder af i dagene efter, også fordi vi allerede dengang havde fået et specielt forhold til området, og holdt meget af det. Sidste år fulgte vi med i arbejdet med at genopbygge landsbyer, veje og vandrestier, men holdt os væk, da vi kunne forstå, der stadig var meget at gøre, og de ikke havde brug for en masse ekstra trafik.

I år er de fleste veje genetableret, og vi er kommet tilbage til Saint-Martin-Vesubie. Vi kørte fra Tinee dalen via landsbyen Valdeblore og passet Saint-Martin over til dalen Vesubie. En rigtig flot vej at køre, men det sidste stykke på vej ned til landsbyen, ser man tydeligt, hvordan floderne Vesubie og Boreon har skåret sig ned gennem landskabet, og nu bare ligger som brede, grå ar. Kæmpe flodlejer fyldt med store sten og en lille smule vand, der løber i bunden. Ved Saint-Martin er der stadig huse der hænger ud over skrænterne, ubeboelige men ikke revet ned endnu. Det er stadig voldsomt at se, hvor meget der er forandret, men også godt at gå rundt i den gamle bydel, som ikke blev berørt, og opleve at livet trods alt er gået videre.

Det småregnede lidt i eftermiddag, så vi har taget en rolig dag, og er blevet heroppe. Mon ikke, at folk der har oplevet oversvømmelser og jordskred på den måde, for altid er mærket af det, og let bliver påvirket af regnvejr, selvom det bare er en lille smule?

• Et flot eksemplar af den europæiske ulv
    Den genopbyggede vej op til Boreon efter oversvømmelserneUlve i Alpha ParcEn Iberisk ulv

Regnvejrsdag, ulvepark og Roquebilliere

9. oktober 2022, Frankrike ⋅ 🌧 14 °C

Vejen op til Boreon er blevet genetableret, og vi havde bestilt en rundvisning i Alpha Parc, som er en ulvepark, der blev etableret i 2004. Den ligger inde i Mercantour Nationalpark, og havde ellers opbygget flere forskellige ulvefamilier i et ret stort lukket område, man kunne besøge, og gå rundt i på egen hånd og opleve ulven i. Men under stormen Alex (og de medfølgende oversvømmelser og jordskred) blev store dele af området raseret, indhegningerne og bygninger forsvandt, og alt personale (dyrepassere m.fl) evakueret længere ned, så ulvene var overladt til sig selv!

Flere omkom og forsvandt. Ulvene var født i fangenskab, og ikke vant til at skulle klare sig selv. En enkelt fandt ned til Saint-Martin, hvor den overlevede et stykke tid i gaderne, hvor folk havde smidt deres kød ud, som var tøet op fra frysere pga. strømafbrydelse! Der var flere historier om ulvene efter oversvømmelsen, men fakta er at ingen af dem overlevede, og parken har nu brugt et par år på at begynde at få genetableret deres bestand, og fortsætte deres arbejde med at bevare den europæiske ulv.

Det var spændende at høre om både dem, og de andre vilde dyr der lever i Mercantour, og som vi jo har set mange af. Man anslår der lever omkring 50-60 vilde ulve i Mercantour, så chancen for at se dem på en vandretur er ikke særlig stor. Jeg ville være glad for bare at høre en ulv hyle, når vi holder parkeret om natten et sted oppe i bjergene, men det er nok heller ikke særlig sandsynligt…

Ellers har det småregnet det meste af dagen, og skyerne har ligget lavt. Vi håber det bliver bedre i morgen, og har flyttet os lidt ned til landsbyen Roquebilliere, hvor vi venter på vandrevejr!

• En flot lille flok malkegeder med deres hyrde
    Udsigt ned til Vesibue-dalenOg videre op i skyerneTågeOg en smule opklaring på vej nedKastanje-tid!

Tågevandring ved Roquebilliere

10. oktober 2022, Frankrike ⋅ ⛅ 15 °C

Det blev en vandredag i tåge og lave skyer, men vi undgik regn! Vi er nede i et andet klimabælte end det alpine nu, så der er flere og andre blomster fremme, og dufte af timian på vandrestien. Det var også en flok geder vi mødte i morges på vej op, men her er dog stadig også får, og turen gik forbi Vacherie de Roquebilliere, som er en gammel sæter for køer. Jeg tror faktisk, det ville være en ret flot tur, hvis det havde været klart vejr, for vi var oppe i åbent terræn med udsigter, selvom der ikke er høje og spidse toppe lige her. Men med tågen, blev det mest til en “træningstur”, hvor vi holdt standarden med de ca. 15 km. og 1.200 højdemeter. Se turen her: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/circuit-de…

Vi er nu kørt op til den lille landsby Belvedere, hvor husene ligger helt tæt sammenbygget på en lille udsigtsknold, og så fortsætter vejen ind i dalen Gordolasque, som vi vil ind i i morgen.

• Ved søen ved Refuge du Nice var der chamois overalt
    Store og småPå vagt og nysgerrige - men ikke bange!Ja, vi kom jo også op på en top! Udsigt til Lac du BastoOg spiste frokost sammen med ham herEn anden lille stenbuk balancerer på en betondæmning ved Lac de la FouEnden af dalen GordolasqueBelle et Sebastian - fransk børneserie om en dreng og hans hund - blev indspillet her!

Dalen Gordolasque - gemsernes dal

11. oktober 2022, Frankrike ⋅ ⛅ 9 °C

Det er længe siden vi har set så mange gemser (chamois) på en dag, og også været så tæt på dem, som på dagens tur. De må være meget vant til mennesker i det her område, for de flygtede slet ikke, som vi ellers har været vant til. Vi er også i hjertet af nationalparken Mercantour her. Det er sjovt at kunne iagttage dem på så nært hold, for de har sådan nogle fine hoveder, og kan se så nysgerrige ud med deres små fiffige horn. Men sidst på dagen, havde vi bare set så mange, så vi tog ikke flere billeder, og gik bare lige forbi dem!

Det var en rigtig fin rundtur helt inde fra bunden af dalen Gordolasque, op til Lac Autier, Baisse du Basto, forbi en masse søer ned til Refuge de Nice og retur til vores parkering. Og vi spiste frokost på den lille top ved siden af Baisse du Basto i selskab med en ung bouquetin, der havde lagt sig på en sten lige under toppen!

Og så er vi blevet herinde for enden af dalen, til endnu en tur i morgen, hvis skyerne holder sig lidt væk!

Se dagens tur på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/lac-autier…

• Udsigt ned i dalen la Vallee des Merveilles
    Og den stenede nabodal Vallon de VerrairersCime du Diable. 2.685 m.Udsigt fra toppen væk fra skyerneDer var ligeså mange chamois som i går!Og efteråret har rigtig holdt sit indtog i Mercantour

Cime du Diable. 2.685 m.

12. oktober 2022, Frankrike ⋅ ☁️ 14 °C

Nok den sidste lange vandretur i Mercantour for denne omgang. Det er altid lidt vemodigt…Lærketræerne er endelig ved at blive gule. Luften er kold, men når solen får fat, varmer den stadig dejligt. Fårene er efterhånden blevet drevet ned fra de højeste områder, så de vilde dyr (gemser og stenbukke) nyder godt af det sidste gule græs og freden i højden. Og der er heller ikke så mange vandrere tilbage på stierne!

Vi gik en flot og afvekslende tur i dag, fra dalen Gordolasque over til dalen Merveilles, som er kendt for sine områder med helleristninger og tegninger på klipperne fra bronzealderen. De er synlige lidt længere oppe i dalen, og vi har set lidt af dem for flere år siden, så det var ikke målet med vores tur i dag. Det var derimod toppen Cime du Diable, Pas du Trem og så den mindre besøgte dal; Vallon de Verrairers retur. Dalen er meget stenet, men det er nogle kæmpe blokke i rød-lilla farve man går i mellem og ret fascinerende og kontrastfyldt til den bløde dal med søer og lærketræer, som vi gik op i. Vi så igen en masse chamois (gemser) i dag, både enkelte og store flokke, og det var en dejlig afslutning på Mercantour for denne omgang.

Se turen på Wikiloc: https://da.wikiloc.com/vandring-spor/cime-du-di…

Vi kørte tilbage til Vesubie-dalen, men så op igen, forbi landsbyen Bollene-de-Vesubie og af vejen mod passet Col de Turini, hvor vi dog fandt en lille grusparkering i et af svingene inden passet. Så her holder vi for i aften!

• Småvandring ved l'Authion. Col de Turini
    Med udsigt til der hvor vi vandrede i går!Sommerligt ved Villeneuve-Loubet. Antibes

Col de Turini og Middelhavet

13. oktober 2022, Frankrike ⋅ ☁️ 19 °C

Passet Col de Turini ligger på toppen i en skov, hvor fire veje mødes! Der er langt ned til de nærmeste landsbyer, men alligevel ligger her et par hoteller og restaurant, og lidt oppe af den ene vej også en skilift, selvom jeg har mine tvivl om hvor meget sne, der kommer her? Vi kører op til L’Authion og går en lille rundtur her, for at tage afsked med Alperne. Det er den sydligste top i Alperne på lige over 2000 meter, og vi kan også se Middelhavet i disen i horisonten.

Derefter kører vi ned forbi landsbyen Sospel. Vejen snor sig mange højdemeter ned gennem skov, men pludselig er vi nede ved Menton og Middelhavet, i en hel anden verden, end den vi har været i de sidste 1 1/2 måned. Det er utroligt hvor stor forskel, der kan være på bare 20 km (fra Sospel) eller 50 km (fra La-Bollene-Vesubie til Nice). Og jeg er aldrig ret god til at komme fra bjergene og landet og ned til by og såkaldt civilisation…

Frankrig er ramt af strejke, så der er ved at være udsolgt ved tankstationer og rationering på hvor meget benzin man må købe. Vi får tanket 30 liter og kører så ind i Vintimiglia i Italien, og fylder resten op der. Det er det nemmeste, men der er alligevel meget trafik og kø på de små veje langs Middelhavet. Det er også umuligt at finde et fredeligt og gratis sted at parkere, her langs kysten, så vi ender på campingpladsen Parc des Maurettes lidt før Antibes, hvor vi også var for to år siden.