• Hackenberg en Metz

August 9, 2022 in France ⋅ ☀️ 31 °C

Vanochtend rustig vertrokken uit Dworp. Even langs de Lidl voor wat brood voor onderweg en op richting Metz.

Bij Metz ligt de grootste bunder van de Maginot lijn. Dit is een verdeling linie die rond 1940 is gebouwd door de eerste wereld oorlog. De Fransen hebben een paar lessen geleerd en wou een complete verdediging lijn bouwen. De lijn loopt zelf vanaf Breda (ja Nederland) tot aan Afrika van de Franse colonies. Helaas door geld gebrek is zo'n 1/3 van de mijn gebouwd. De hackenberg is de grootste van de hele linie.

Deze bunker is een ondergrondse stad! Ze hebben alles er in zitten: tandarts, operatie tafels, keukens bedenk het maar. Maar bijzondere is een hele spoorlijn. De elektrische spoorlijn loopt door een groot deel van de bunker om munitie, eten en mensen te vervoeren naar het front line en in de bunker zelf.

Na de rondleiding van ruim 2,5 uur was het inmiddels rond 17:30. En moest ik een plek voor de nacht hebben.

Heb de gemeente camping in Metz gevonden en daar mijn tent aan de rivier gezet. Vandaag geen stroom dus even zuiniger zijn. Daar bij het restaurant penne pesto gegeten. Kon het niet weerstaan voor de prijs dat ze vroegen. Nu heerlijk genieten van de rust en ruimte. Morgen weer op pad