Poros III ⚓ Epidauros, Korinthos, Mycene🧑🏽🎄🎄
Dec 13–27, 2025 in Greece ⋅ ⛅ 15 °C
Als we terug zijn uit Italië is het in Poros ook opeens bijna kerst. Overal hangen lichtjes en een groot deel van de winkeltjes en restaurantjes zijn ondertussen gesloten. Maar gelukkig is er ook nog genoeg open. Ook zijn er opeens nog meer Nederlandse boten bij het gezelschap gevoegd dus dat is erg gezellig. We ervaren zo minder van het lokale Griekse leven, dat is jammer, maar zo veel nieuwe en bekende vrienden om je heen is toch ook wel heel leuk. Elke vrijdag middag hebben we een een vrijmibo of bij iemand aan boord (waar het past) of we zien elkaar in een barretje voor een biertje. Verder werken we een beetje tussendoor, wandelen we veel en buurten gezellig bij elkaar. Het is hier nog steeds rond de 15 graden overdag, heerlijk!
Zo komen we de winter wel door.
We zijn met een gehuurde rode Fiat Panda terug gereden vanaf het vliegveld en daar maken we goed gebruik van. We beginnen met een prachtig roadtrip en wandeling op Methana. Een vulkanische landvinger aan de noord kant van de Penepolese.
Ook zijn in de winter maanden archeologische bezienswaardigheden op de eerste en derde zondag van de maand gratis te bezoeken. Vlak voor Kerst brengt onze eerste toertocht ons naar het oude theater en cult van de medicijn God Asklepios (4e eeuw voor Christus) van oud Epidauros, Mycene en oud Korinthos. Het theater en van Epidauros is nog werkelijk prachtig en we zijn er op een gegeven moment als enige, heel bijzonder. Ook van de sanctuary van de cult van Asklepios is nog best wat bewaard gebleven, maar vergeleken he theater is het niet veel 😅
Na dit spectaculaire bezoek rijden we door de sinaasappel en olijfboomgaarden verder richting oud Mycenae en Korinthos. Mycenae stamt uit de brons tijd (3000 voor Christus) en was de woonplaats van koning Agamemnon (de leider van de Grieken in de oorlog tegen de Trojanen). Een bekend detail van deze stad is de Leeuwinnen poort bij de ingang van de stad. Ook hebben we de graftombe van Agamemnon bezocht voordat we door trokken naar Oud Korinthos.
Deze archeologische site stelt zeker na Epidauros en Mycenae niet heel veel voor: nog een paar pilaren en een aantal funderingen van gebouwen. Maar hier leren we in het kleine museumpje wel dat duizenden jaren geleden schepen van deze zee over het land naar de Ionische zee werden vervoerd 😱
Rond de kerstdagen ben ik een ook weekje katten oppas. Lajla gaat Hilda in Nederland verrassen om toch samen kerst te vieren, maar dan moet er wel iemand op de katten passen. Aangezien Bart flink allergisch is, word ik tijdelijk een katten vrouwtje. Twee keer per dag cross ik even in de dinghy van Beautje (9.9pk🏎️) de baai over, hijs ik me in mijn katten kleren zodat ik geen kattenharen mee naar huis neem. De drie mannen gedragen zich voorbeeldig.
Op Eerste Kerstdag schijnt het zonnetje heerlijk en gaan we eind van de middag gezellig bij Petra langs. Ik heb allemaal hapjes gemaakt en Petra verwend ons met heerlijke oosterse kip, doperwten, rijst, witte wijn en een zelfgemaakte bavarois, smullen 🤤 Op tweede kerstdag gaan we lekker wandelen, in korte broek!!, en maakt Bart verrukkelijk stoofvlees. We bellen tussendoor uitgebreid met onze families om toch nog een beetje samen het Kerst gevoel te hebben.Read more