• Svenssons Bravader

• Trip start
    March 3, 2024
  • Luz

March 3, 2024 in Portugal ⋅ ⛅ 15 °C

Började gå direkt när jag kommit fram till Lagos med tåg. Inte så svårt att hitta, bara till att följa kusten som är allt annan än platt. Mycket upp och ner och mycket turister idag.

Kom sen fram till mitt boende mitt ute på landsbygden under eftermiddagen. Jag kom in i receptionen men inte en människa i sikte. Försökte ringa många gånger men inget svar... Efter ca en timme ringde han upp och sa att han kommer snart. Fick min nyckel till rummet tillslut men det var inte många minuter innan jag hade gått därifrån, satt och letade andra boende men det hade ju varit att gå tillbaka 3 km. Men det löste sig tillslut och frukost ska jag få på ett annat boende imorgon som enligt ägaren är bättre än deras egna frukost.

Så nu har jag ett mindre hotell med pool för mig själv inatt där jag ska avnjuta min matsäck som jag hade med mig.

• Sagres

March 4, 2024 in Portugal ⋅ 🌬 15 °C

Var en lugn natt på hotellet då man var enda gästen. Gick strax innan 0800 och beslöt att gå direkt till nästa by i stället för en omväg på över 1 kilometer för gratis frukost då det skulle bli en lång dag.

Sen var det bara att följa kusten upp och ner hela tiden, så fort gick det inte. Så när jag väl kom till en lite större by med en affär och lite så var klockan 11 redan och hade då gått 8 kilometer på 3 timmar....

Hade ingen lust att då fortsätta 18 kilometer till, med ännu mer upp och ner utan en möjlighet att få tag i vatten eller kunna ta bussen lockade inte. Så det blev ett par timmar på stranden i stället i väntan på bussen där jag bor nu.

Kändes väldigt skönt att åka buss samtidigt som det började regna ute med.

Idag är det lite mer folk där jag bor och inget eget rum heller för första gången denna resa.

• Carrapateira

March 5, 2024 in Portugal ⋅ ☀️ 16 °C

Började dagen med en busstur för att slippa en dagsetapp och komma lite mer norrut. Sen var det äntligen lite grusvägar att gå på så man kunde röra lite på benen.

Så första halvan var rätt lätt innan man kom ut till kusten för då var det upp och ner igen.

Blev ca 16 kilometer idag på nästan 5 timmar innan man kom fram till byn man är i nu. Känns som om det är mest vandrare här och inte så många turister som i byarna man stannat innan.

• Aljezur

March 6, 2024 in Portugal ⋅ ☁️ 16 °C

Det blev sandigt idag. Började gå ut mot kusten för att sedan följa stranden norrut. Och när man väl lämnat stranden så var det fortfarande bara sand att gå på så det blev nog minst 5 kilometer på bara sand, inte världens roligaste att gå i.

Sen blev det inåt land igen nästan resten av dagen med undantag för ett snabbt besök på en liten strand. Även en del kor idag med, både inhängnade och lösgående...

Blev nog en 27 kilometer idag vilket känns i kroppen. Tack vare en lång dag så håller nu schemat för att komma upp till en by där man kan hoppa på en buss till Lissabon på måndag.

Sen när man satt här utanför boendet kom det även en cyklande surfande hippie med all sin packning. Han tältade nog

• Odeceixe

March 7, 2024 in Portugal ⋅ 🌬 13 °C

En väldigt blåsig dag.

Som om inte det vore nog så regnade det när jag åt frukost. Men det slutade när jag väl skulle gå. Så kom det en skur efter 100 meter och regnkläder på och strax därefter så slutade regnet och det var uppehåll resten av dagen, mycket jobb med kläder för ingenting kändes det som.

Hade några kilometer fram till en by där man där man kunde få sig en fika för en gångs skull innan man fortsatte ut mot kusten igen.

Väl ute vid kusten var det andra bullar, full kuling minst och en väldigt smal stig. Tur det blåste mot land för annars hade risken varit att man blåst i sjön...

Efter en kort avstickare inåt land så var man ute vid kusten igen och där stötte jag på sällskap i form av en hund. En trevlig sak som följde efter mig ett bra tag. Men efter några kilometer började jag tröttna på sällskapet som vägrade vända om. Mötte några damer som hunden hälsade på och som trodde att det var min hund...

Efter 3 kilometer med hunden så slank jag in på en restaurang och pausade bara för att slippa hunden. Gick efter ett tag och ingen hund i sikte som tur var. Men jag hann inte långt innan jag mötte hunden igen men då hade han hittat några andra vandrare att följa som gick på andra hållet och var inte intresserad av mig mer. Sen var det hundfritt in till byn jag bor i.

Kan väl säga att hunden både var märkt med telefonummer och annat samt att det var en hund till med samma halsband när jag såg dem första gången men det var bara en som följde efter mig...

Blev nog en 23 kilometer idag och relativt platt idag.

• Zambujeira do mar

March 8, 2024 in Portugal ⋅ 🌬 14 °C

Dagen då man skulle haft en röjsåg med sig.

Boendet var bra i alla fall. Ringde och bokade och fick en kod för att komma in, men ingen som ville checka in oss igår och idag var det heller ingen ägare synlig så det var bara att tacka för en gratis natt.

Sen var det ut till kusten igen i skiftande väder, lite regnskurar men mest uppehåll idag. Passerade en av de sämre fiskehamnarna där sjösättning av båt inte är det enklaste när man har hela Atlantens vågor utanför.

Sen bar det inåt land igen för att runda en salladsodling innan man var ute vid kusten igen och då hade röjsågen gjort nytta. Det började med en liten smal stig innan man helt plötsligt skulle trycka sig igenom buskaget. Bilden som ser ut som en buske skulle man gå igenom...

När det var som värst så var man nästan nere på alla fyra och kröp igenom en lervälling med buskar runt sig som ryggsäcken så klart gillade att fastna i. Blev bättre tillslut och man kunde gå normalt igen.

Efter ett tag kom nästa överraskning när man gått ett tag genom en skog och kom fram till ett stängsel och helt plötsligt ser ett gäng strutsar framför sig. Extremt oväntat och inget djur man skulle vilja ha utan stängsel emellan. De blir väldigt stora när man kommer nära inpå...

Sen var det bara att gå sista biten in till där jag bor idag och vänta på att boendet skulle öppna. Så det man sparade på boendet igår får man äta upp idag. Fanns inga sängplatser kvar så det blir eget rum idag vilket är skönt på sitt vis.

• Almograve

March 9, 2024 in Portugal ⋅ 🌬 13 °C

En väldigt blåsig dag med sol blandat med regn och blött på vägarna.

Orkade inte ens gå och äta middag i går kväll i spöregnet som var utan fick klara mig på det jag hade i ryggsäcken. Inte var det bättre idag blåst och regn när man skulle gå.

Gick väl någon timme med regn från sidan innan det började avta. Då började nästa bekymmer istället med väldigt mycket vatten där man skulle gå. Gick att gå runt de flesta innan man kom fram det sista stället som var omöjligt att gå runt.

Stod där och funderade när det kom ett tyskt par från andra hållet. Det var spännande att se hur de gjorde innan jag skulle försöka. Men jag tänkte jag skulle skulle klara mig torrskodd igen så började leta upp stenar och kastade i för att ha något att sätta fötterna på. Kom igenom torr tillslut och fortsatte. Se de folket man mötte sen utan stavar de visste man kommer få blöta fötter...

Sen var det in till en liten by där det blev paus på ett cafe med korv i bröd. Visste inte vad jag pekade på men det var bröd med inbakade korvskivor. Sen fortsatte jag för det sista 8 kilometererna. Kändes som att det började blåsa ännu mer på eftermiddagen sen ihop med lite regn på det var inget roligt att gå i.

Och strax innan jag kom fram började solen skina men den värmde inte mycket i vinden. Väl framme så fick jag nyckeln till rummet i en låda och än så länge verkar det som om jag har ett helt hus för mig själv i natt.

• Vila Nova de Milfontes

March 10, 2024 in Portugal ⋅ 🌬 16 °C

Idag var en mycket trevlig dag.

Men restaurangbesöket igår kväll var en upplevelse. 6 gäster i sportkläder och några hade redan ätit när jag kom, men det tog evigheter att få maten. Sen skulle man betala men det fick vi inte förrän chefen hade kommit så vi fick sitta där allihop och vänta innan vi kunde betala. Fullt kaos men inget fel på maten.

Vaknade sen upp till blå himmel för en gångs skull och började gå ut mot kusten och massa sand att gå i innan djungeln tog över. Inte lika trångt som för någon dag sedan men mer brännässlor vilket inte är så kul i shorts.

Andra halvan av dagen var mycket bättre med grusvägar att följa. Skulle sen ta en genväg tänkte jag men kom fram till ett stup, skulle gått enligt kartan men verkligheten var en annan så det var bara att gå tillbaka igen och gå rätt håll...

Var sen i stort framme vid dagens mål men det hjälpte inte att man såg staden när det var en kanal i vägen och ingen båttaxi synlig så det blev till att gå inåt land för att komma till bron över kanalen. Men det blev mer intressant än väntat när man insåg att man gick i en skog av korkek något jag aldrig sett innan, så det blev en souvenir hem.

Blev sen en rolig promenad över bron till andra sidan. Högt och blåsigt, det är ju inte så att man lutar sig mot räcket om man säger så...

Så nu är man i stan och har ett bättre rum idag med balkong på ett litet hotell. Imorgon blir det bussen 20 mil till Lissabon.

Blev nog ca 15 kilometer idag.

• Lissabon

March 11, 2024 in Portugal ⋅ ⛅ 17 °C

Blev buss upp till Lissabon igår, tyvärr inte mycket att se längs vägen.

Har sen gått runt lite på stan och försökt undvika alla turister. Folk över allt. Det räckte med en natt här känns det som. Hitta ett ställe med sardinsmörgåsar så där var jag 2 gånger och åt.

Nu sitter jag och väntar på flyget hem i kväll.

Trip end
    March 12, 2024