• Tom Dexters

Backpacking through:
Thailand, Laos, Cambodia, Vietnam, Japan, Singapore and Malaysia
  • Dag 2 Sendai

27 Nisan 2025, Japonya ⋅ ☀️ 25 °C

Vandaag stonden 2 dagtrips op de planning.

Onze eerste uitstap was naar het bekende Zao Fox Village. Op basis van de online beschrijvingen verwachtten we een charmant bergdorpje waar vossen vrij tussen de natuur en huisjes ronddwaalden. In werkelijkheid bleek het "dorp" meer op een dierentuin te lijken: een omheind terrein vol vossen die dicht bij bezoekers kwamen, maar zonder echt dorp in zicht. Ondanks dat het leuk was om de beestjes te zien, was het spijtig dat de omschrijving niet overeen kwam met de realiteit.

Onze tweede trip leidde ons naar Yamadera, een tempel die hoog op een berg ligt. Na een prachtige treinrit van anderhalf uur door bossen en bergen, kwamen we aan in een idyllisch bergdorpje. Helaas was de tempel bij aankomst net gesloten, maar de uitzichten maakten alles goed. We wandelde nog even door het rustige dorpje richting het metrostation en genoten van de indrukwekkende natuur rond ons. In het dorpje probeerde we ook nog een lokale snack. Een soort gelei bollen met mosterd. Ze smaakte naar miso met mosterd. De smaak was oké. De textuur was maar vreemd…

• Sendai —> Hirosaki

28 Nisan 2025, Japonya ⋅ ☁️ 15 °C

Op een week tijd van 35 graden naar de sneeuw… We namen de trein van Sendai verder naar het noorden.

Tijdens onze reis naar Hirosaki konden we genieten van het magische kersenbloesemfestival. In het Hirosaki Park kleurden duizenden bloesems de lucht zachtroze, een adembenemend zicht. De foto’s spreken voor zich, maar geven de realiteit niet weer.

We verbleven in een traditioneel Japans huis, waar we warm werden ontvangen door onze gastheer en gastvrouw. De gastheer gaat in zijn vrije tijd, samen met de gepensioneerde heren van het dorp, jagen. Daardoor konden we genieten van zeer bijzonder avondeten: berenvlees, op twee manieren bereid (gebakken en als shabu-shabu). Daarbij serveerde hij rijst met vers geplukte champignons en een heerlijke huisgemaakte okonomiyaki. Ons buikje was goed gevuld!
    Okumaya devam et

• Dag 2 Hirosaki: Aomori (deel 1)

29 Nisan 2025, Japonya ⋅ 🌧 8 °C

Onze tweede dag was regenachtig en frisjes… Toch hebben we veel kunnen bezoeken.

We bezochten zoveel dat we deze dag in 2 verschillende pinguïns moeten opsplitsen.

Onze dag begon met een treinrit naar Aomori. Aomori is een havenstad dat bekend staat voor zijn verse visvangst en appels.

We bezochten we de vis vers-/vroegmarkt. Verrassend genoeg stonk het daar absoluut niet naar vis… De stukken vis zagen er ook allemaal heel kwaliteitsvol uit.

Na de vismarkt bezochten we het Nebuta museum. Het museum brengt het Nebuta Festival heel het jaar door tot leven. Het festival vind jaarlijks plaats in augustus. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong, maar de populairste theorie is dat de optocht plaatsvond voor het verjagen van “slaapgeesten” die ongeluk voor boeren zouden brengen. Elk jaar worden er 20 praalwagens ontworpen en gemaakt. Naast de praalwagens zijn er ook traditionele dansen en liederen. Om het festival levend te houden tijdens het jaar opende ze een museum. Hier worden steeds 4 van de 20 wagens van het vorig festival tentoongesteld en vinden er optredens plaats.

Gezien dat Aomori bekend staat om zijn appels moesten we ook eens een appeltje proeven…. We bezochten A-factory, een appelcider-brouwerij. Hier proevende we 8 verschilde appelciders gemaakt met lokale appels.

Zie deel 2 voor het vervolg 😉
    Okumaya devam et

• Dag 2 Hirosaki (deel 2)

29 Nisan 2025, Japonya ⋅ 🌨 8 °C

Na Aomori keerde we terug naar Hirosaka.

We bezochten Hirosaki castle en de botanische tuinen. Het is momenteel nog te koud voor de plantjes. Dus van alle bloemen waren de rozenbloesems de enige die in bloei stonden. Er staan 2600 kersenbloesembomen en er zijn 52 verschillende soorten kersenbloesems.

Daarna bezochten we het festival zelf. Onze eerste Japanse festival snacks.

S’avonds gingen we naar onze eerste Japanse hotspring (Onsen). De lokale Onsen is een natuurlijke warmwaterbron van 43 graden. Het water zou mineralen bevatten dat gezond zouden zijn. Naar een lokale Onsen gaan is deel van veel Japanners hun routine.

• Hirosaki —> Tokyo

30 Nisan 2025, Japonya ⋅ ☀️ 24 °C

Vandaag zijn we van Hirosaki helemaal naar Tokio getrokken.

Tegen de late namiddag kwamen we aan in ons hotel: een capsule hostel. Hier overnachten we 1 nachtje voor we de andere toeristen gaan vergezellen in Shinjuku.

Daarnaast hebben we Akihabara bezocht. Een wijk bekend voor tech, anime, videogames, …

De avond sloten we af met uitzicht op de Tokyo Skytree.

• Dag 2 Tokyo

1 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 24 °C

Onze dag begon met het tegemoetgaan van de toeristen. De komende 7 dagen zullen we 3 toeristen meenemen op onze trektocht.

Daarna gingen we naar de Sensoji-tempel in Asakusa, een plek vol kleur en toeristen. Om tot de tempel te geraken liepen we door de Nakamise Street. Een levendige straat vol traditionele snacks, souvenirs, waaiers en kimono’s.

Na een korte wandeling kwamen we uit bij de Kappabashi Street. Van professionele Japanse messen tot potten, pannen en plastic sushimodellen. Een paradijs voor iedereen met een passie voor koken.

Onderweg zagen we de Tokyo Skytree.

Terug in het hotel hebben we nog cadeautjes van het thuisfront opengemaakt. Dank uuuu!!
    Ook hebben we onze eerste boule de berlins gegeten in 3 maanden.

De dag sloten we af met de eerste Japanse ramen voor onze toeristen.

• Dag 3 Tokyo

2 Mayıs 2025, Japonya ⋅ 🌧 13 °C

We begonnen de dag bij de Tsukiji vismarkt. We bezochten de markt zelf en wandelde daarna door de drukke toeristische straatjes waar kraampjes vol verse sashimi en gegrilde lekkernijen stonden.

Daarna trokken we naar de Kewpie-fabriek, waar we een blik kregen achter de schermen van Japan’s beroemdste mayonaise.

Van Kewpie trokken we naar Shibuya. We bezochten het standbeeld van de trouwe Hachiko. Hachiko was een hond die zijn baasje op weg naar het werk volgende tot aan het station. Toen het baasje stierf bleef Hachiko naar het station gaan.

Vervolgens lieten we ons meevoeren door de mensenmassa op het iconische Shibuya Crossing. Door de regen was de scrossing minder druk. Dat had zijn voordelen en nadelen.

We sloten de dag af met all you can eat sushi in het kleurrijke Red Light District, waar tussen de felle lichten Godzilla boven de gebouwen uitsteekt.

Ps. We zijn Tom maar 1 keer kwijtgeraakt

• Dag 4 Tokyo

3 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 24 °C

Met goede moed vertrokken we 's ochtends richting het station. De bedoeling? Een dagtrip naar Mount Fuji. Maar Golden Week (de drukste en duurste week in Japan) besliste daar anders over. Toen we aankwamen, bleek al snel dat alle bussen op redelijke uren volgeboekt waren. En alsof dat nog niet genoeg was: de rit zou geen 1u30 duren zoals gepland, maar wel 5 uur heen én 5 uur terug. Ook de treinen boden weinig alternatieven.

Tijd voor plan B.

We besloten richting Mount Takao te gaan, een minder bekende maar verrassend mooie berg op slechts een uur van Tokio. Daarnaast was er op de top een prachtig uitzicht op Mount Fuji.

S’avonds maakten we nog een stop bij de metropolitan building voor uitzicht op Tokyo City.

• Dag 5 Tokyo

4 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 26 °C

Onze dag in Tokio begon met een Japanse kookles. We leerde hoe je traditionele ramen, dumplings en een appelgebakje maakt. Niet alleen leerzaam, maar ook lekker!

Na het koken (en proeven) trokken we eropuit naar Gotokiji-tempel. Beter bekend als de ‘katten-tempel’. Hier staan heel veel maneki-neko beeldjes, gelukskatjes.

De dag eindigde we met Japanese grill en een bier tasting

• Dag 6 Tokyo

5 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 22 °C

Onze dag begon stijlvol met een architectuur-wandeltour door Omotesando, ook wel het 'Champs-Élysées van Tokio' genoemd. We wandelden langs indrukwekkende gebouwen zoals het futuristische Prada-gebouw, het elegante Dior-huis, de kunstzinnige Louis Vuitton Espace, het glinsterende Iceberg-gebouw en het iconische Tokyo Plaza met zijn spiegelende ingang.

Na al die visuele inspiratie doken we in de winkels.

De dag sloten we af met bowling terwijl de ouders date night hadden.

• Dag 7 Tokyo

6 Mayıs 2025, Japonya ⋅ 🌧 14 °C

Na het einde van vader Marcels congres trokken we, gewapend met paraplu's, jassen en poncho’s, de stad in. De regen viel uit de lucht, maar dat hield ons niet tegen. Onze eerste stop was de Aoyama Cemetery.

Daarna trokken we naar Harajuku bridge. Vervolgens wandelden we door de druppelende bossen naar Meiji Jingu, de indrukwekkende shinto-shrine.

We sloten de natte dag af op een warme plek: rond een Japanse BBQ. De gezellige warmte van de grill maakten ons weer helemaal droog en gevuld.

• Tokyo —> Kyoto

7 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 23 °C

We begonnen de dag met het uitwuiven van onze toeristen. Daarna brachten we een laatste groet bij de park schildpadden en sprongen we op een metro richting Tokyo station.

Vanuit het station namen we een trein richting Kyoto. Tegen de late namiddag kwamen we aan in ons verblijf. Ondertussen maakten we een tussenstop in een parkje om onze buikjes te vullen.

De komende dagen zullen we hier alles ontdekken en bezoeken.

• Dag 2 Kyoto

8 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 25 °C

Onze dag begon met een fietstocht richting de Kiyomizu-dera Tempel. We genoten van een panoramische uitzicht over de stad en het omringende groen.

Van daaruit wandelden we naar de Yasaka Pagode, een van Kyoto’s meest gefotografeerde plekken. De smalle straatjes eromheen, met hun traditionele houten huizen en charmante winkeltjes. Elk hoekje was een postkaart op zich. Elk hoekje was dan ook gevuld met toeristen 😉

Onze dag eindigde bij de Fushimi Inari Taisha, bekend om zijn duizenden rode torii-poorten die zich als een tunnel de berg op slingeren.

We sloten de dag af met een warme portie okonomiyaki.

• Dag 3 Kyoto

9 Mayıs 2025, Japonya ⋅ 🌧 21 °C

We begonnen de dag met uitslapen.

Daarna vertrokken we richting het bekende geishadistrict Gion. Smalle steegjes met houten huisjes, zachte regendruppels op de stenen en af en toe een flits van een kleurrijke kimono’s.

Daarna gingen we op blind box speurtocht!

Natuurlijk kon een bezoek aan Kyoto niet zonder een tussenstop bij de Nishiki Market. Onder het afdak van de markt genoten we van een taiyaki (zie de vis). Verder hadden we heel wat “wat zou dat zijn?”-momenten op de markt.

We sloten de dag af met 27.000 stappen en een tafel vol eten.

• Dag 4 Kyoto

10 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ⛅ 24 °C

Vandaag fietsten we 20 km door het prachtige, rustgevende Arashiyama in Kyoto.

Onze eerste stop: Otagi Nenbutsu-ji Temple, een verborgen parel vol mosbegroeide beeldjes die de volgers van Boeddha voorstellen. Deze werden gemaakt door gewone burgers op pelgrimstocht. Tijdens deze tocht leerden ze beeldhouwen en maakten ze een eigen beeld met eigen persoonlijke touch. Elk beeldje heeft dan ook een eigen gezichtsuitdrukking of houding.

Daarna trokken we verder naar Adashino Nenbutsu-ji. Honderden stenen beelden herdenken overledenen zonder naam. Dit op een ingetogen, maar indrukwekkend manier.

We lieten de tempels achter ons en fietsten richting het beroemde Arashiyama Bamboo Forest.

We sloten de dag af zoals het hoort na zo'n tocht: met een knaller van avondeten. Een klein Chinees restaurantje. Bangelijk lekker en bangelijk veel.

• Dag 5 Kyoto: Uji

11 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ⛅ 22 °C

Vandaag trokken we eropuit naar Uji, een charmant stadje ten zuiden van Kyoto en vooral bekend als de bakermat van matcha, de beroemde Japanse groene thee.

Matcha is ook in dit stadje het slachtoffer van zijn recente viraliteit. Het vinden van authentieke matcha bleek al snel verrassend lastig te zijn.

Vervolgens wandelden we naar het standbeeld van Murasaki Shikibu, de auteur van Het Verhaal van Genji, die een sterke band heeft met deze regio.

We zagen de iconische Uji-brug en pauzeerden bij de "The Uji Chapters"-steen, die verwijst naar de laatste hoofdstukken van Het Verhaal van Genji, die zich in Uji afspelen. Aan de Uji-rivier genoten we van het uitzicht.

Daarna trokken we naar de indrukwekkende Byōdō-in-tempel, ook wel de "10 yen munt-tempel" genoemd, omdat het Phoenix-paviljoen op die munt staat afgebeeld. Daar bezochten we het bijhorende museum. In het museum mochten geen foto’s genomen worden.

Terug in Kyoto sloten we de dag af op een lokale markt vlak bij ons verblijf. Een onverwachte bonus kregen we op het einde van onze wandeling: een glimps van een van de drie grote festivals in de wijk van ons verblijf.

De dag sloten we opnieuw af bij de bangelijke Chinees van gisteren.

• Kyoto —> Hiroshima

12 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 24 °C

Onze dag begon met een treinrit van Kyoto naar Hiroshima, een stad die diep getekend is door haar verleden, maar tegelijk vol leven en hoop.

Bij aankomst trokken we eerst naar Shukkei-en, een prachtige traditionele Japanse tuin die al sinds de 17e eeuw bestaat. De naam betekent letterlijk "samengevat landschap", en dat is precies wat je krijgt: miniatuurversies van bergen, rivieren en valleien, zorgvuldig vormgegeven in een park.

Daarna bezochten we de World Peace Cathedral, een katholieke kathedraal gebouwd na de atoombom als symbool van vrede en verzoening. De kathedraal is niet alleen een religieuze plek, maar ook een monument dat herinnert aan de veerkracht van Hiroshima en haar bewoners.

We sloten de dag af met Hiroshima-stijl okonomiyaki.

Morgen zal volledig in tegen staan van de atoombom.

• Dag 2 Hiroshima

13 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 25 °C

Onze dag begon met een wandeling langs de Peace Boulevard.

We bezochten het Vredesmuseum van Hiroshima, een indrukwekkend en aangrijpend bezoek dat de gruwel van de atoombom tastbaar maakt.

Daarna trokken we door het Vredespark, langs de Gates of Peace. Bij het Hiroshima Victims Memorial Cenotaph stonden we stil bij de namen van de slachtoffers, in de schaduw van de eeuwig brandende Eternal Flame of Peace.
    Het Children's Peace Monument, opgedragen aan Sadako Sasaki, een kindje dat stierf aan kanker door nucleair bestraling, en alle andere kinderen die zijn gestorven. Overal hingen kleurrijke papieren kraanvogels als symbool van vrede.

We brachten ook een bezoek aan de Hiroshima National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims. Vervolgens stonden we oog in oog met het bekende skelet van de A-Bomb Dome, een krachtig symbool van zowel vernietiging, overleving en heropbouw. Op een paar 100 meter van de dome is de Atomic Bomb Hypocenter Monument, het exacte punt waar de bom ontplofte, aangeduid.

Op weg naar Hiroshima castle bezochten we de A-bombed survivor Eucalyptus tree. Dit is een van de weinige bomen die de explosie overleefden.

De dag sloten we af met een koffie in het zonnetje en later tafel BBQ.

• Hiroshima —> Fukuoka

14 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 26 °C

Vandaag was een rustig dagje. Onze dag begon met een treinrit van Hiroshima naar Fukuoka.

Bij aankomst konden we nog niet in ons appartementje en dus onze rugzakken nog niet droppen. Gelukkig kwam dit niet slecht uit… We moesten nog wat zaken in orde brengen voor het verder verloop van onze reis.

Dus we zochten een koffiebar met wifi en hielden ons daar wat bezig tot we konden inchecken.

Morgen gaan we de stad ontdekken.

• Dag 2 Fukuoka

15 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 26 °C

Onze dag begon in het Disneyland van Fukuoka: bij Canal City, het shoppingparadijs met fonteinen, muziek en een rivier.

Daarna brachten we een bezoek aan de Kashiwa Shrine. Hier kwamen we de Japanse manneke pis tegen. Hierna doken we in de lokale geschiedenis in het charmante Hakata Machiya Hometown Museum.

Via de Hakata Sennen-no-Mon Gate wandelden we richting het ACROS Centre in Tenjin Central Park, waar moderne architectuur en natuur letterlijk samensmelten.

We sloten de dag perfect af bij de gezellige Nakasu food stalls, waar we genoten van een kom Hakata ramen en knapperige dumplings.

• Fukuoka —> Nagasaki

16 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☁️ 26 °C

Vandaag was een reisdagje. Daardoor hebben we niet heel veel sfeerbeelden.

We vertrokken met de bus richting Nagasaki. Bij aankomst bestond onze dag uit inchecken en een kapper zoeken voor Tom voor het begon te regenen.

Een kapper vinden die nog plek had, bleek onmogelijk…. Dus onze zoektocht faalde.

De dag sloten we af met wat plannen voor het verder verloop van de reis.

Morgen staat in teken van de atoombom en de geschiedenis van Nagasaki.

• Dag 2 Nagasaki

17 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☁️ 22 °C

Vandaag brachten we een indrukwekkend en aangrijpende dag door in Nagasaki.

We begonnen bij Hypocenter Park en het Atomic Bomb Hypocenter Monument, het exacte punt waar de atoombom in 1945 ontplofte. Daarna bezochten we de overgebleven muur van de Urakami-kathedraal. In het Vredespark stonden we stil bij de Fountain of Peace, de Peace Bell en het Peace Statue. We gingen verder langs de voormalige Urakami-gevangenis.

Verder bezochten we het Atoombom Museum. Een aangrijpende plek vol verhalen, beelden en herinneringen. Ook stonden we stil bij het standbeeld ter nagedachtenis aan de omgekomen schoolkinderen en leraren, en bezochten we het Nagasaki National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims. Daar vouwde we vredes kraanvogels.

De dag eindigde bij de Sanno-shrine, waar de one-legged torii gate deels verwoest maar nog altijd rechtop symbool staat voor overleving en hoop.

Een dag vol stilte en geschiedenis.

• Dag 3 Nagasaki

18 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☁️ 23 °C

We begonnen de dag bij Dejima, ooit een afgesloten handelsnederzetting waar de Nederlanders als enigen in Japan mochten handelen tijdens de Edo-periode. Nu is het een site met gereconstrueerde houten gebouwen gebaseerd op de originele gebouwen uit de 17e eeuw. Het is fascinerend hoe deze kleine kunstmatige eilandpost ooit een brug vormde tussen Japan en de westerse wereld.

Van daaruit trokken we heuvelopwaarts naar Glover Garden, een park met Westerse villa’s en uitzicht op de haven. De tuin uit de Meiji-periode, en het huis van Thomas Glover (een Schotse handelaar die een belangrijke rol speelde in de industrialisatie van Japan) gaf ons een inkijkje in het leven van expats in die tijd. Ondanks dat de wolken zeer laag hingen, was het uitzicht op de stad de moeite. De foto’s geven het niet zo goed weer…

We sloten de dag af met een bezoek aan Nagasaki Shinchi Chinatown, de oudste Chinatown van Japan.

• Nagasaki —> Nara

19 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 25 °C

Vandaag was de definitie van een reisdag.

We vertrokken s’ochtends voor een busrit van 3 uur richting Hakata. Aangekomen in Hakata hadden we 45 min voor de zoektocht naar eten voor we op de trein richting Shin-Osaka moesten springen.

Rond 18u30 kwamen we aan in Shin-Osaka. Daar namen we onze laatste trein van de dag richting Nara.

Nara zal komende dagen onze hub zijn om Osaka, Kobe, Osaka Expo (wereld expo) en geburen te verkennen.

• Dag 2 Nara

20 Mayıs 2025, Japonya ⋅ ☀️ 31 °C

Vandaag kregen we een voorproefje van het weer de komende maand… Het werd 31 graden. Het warmste in Japan tot nu toe.

We begonnen in het beroemde Nara Park, waar herten vrij rondlopen. Daarna wandelde we langs Nara National Museum, gevolgd door de indrukwekkende Todai-ji tempel, waarvan de Namdaimon-poort (Grand South Gate) direct indruk maakte.

We wandelde langs de Kagami-ike vijver richting het charmante Urasando-straatje. Daar klommen we naar Todai-ji Nigatsu-do. Daar genoten we van het uitzicht. Ook de Kasugataisha-schrijn, verscholen in het bos, was de moeite met zijn honderden stenen en bronzen lantaarns.

Dan gingen we even afkoelen in het toeristisch informatiecentrum waar we leerden onze namen in kalligrafie schrijven.

We sloten de dag af met een klim naar Wakakusayama Hill, waar we beloond werden met de zonsondergang over Nara. Op deze heuvel redden Tom ook nog even een vrouw van een hongerig hert.