• Tom Dexters

Backpacking through:
Thailand, Laos, Cambodia, Vietnam, Japan, Singapore and Malaysia
  • Dag 3 Chiang Rai

February 11, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 31 °C

Vandaag was een rustig dagje

We bezochten de witte tempel.

Daarna gingen we over tot onze eerste Thaise massage. We kwamen helemaal herboren uit het massagesalon

• Chiang Rai —> Ayutthaya

February 12, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 32 °C

Voor we richting Ayutthaya reisden bezochten we nog even een theeplantage.

Daarna sprongen we op de bus richting Bangkok (13u). In Bangkok hadden we het geluk dat ze ons een vroegere bus konden aanbieden naar Ayutthaya. Daardoor kwamen we al om 8u30 aan.Read more

• Dag 1 Ayutthaya

February 13, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 36 °C

Deze ochtend zei ik (Iris) nog dat “zweet” het woord van de dag was. Deze avond heb ik me bedacht.

“Zweet” komt niet eens dichtbij van wat we vandaag ervaren hebben.

Vandaag kwamen we aan in Ayutthaya en vlogen we er direct in. Met meer als 35.000 stappen op de teller verkende we de historische ruïnes/sites die dateren de 13e eeuw.

Al snel werd het warm….. Zeer warm…. Eerst staken we het op het feit dat we uit het noorden van Thailand kwamen en de temperaturen in het zuiden niet meer gewoon waren. Later begonnen we te schatten hoe warm het nu eigenlijk was. Tom schatte 32 graden. Ik (Iris) schatte 34 graden.

Ik zat er iets dichter bij…. Het bleek 36 graden te zijn. Gelukkig drinken we beide heel graag ijskoud water 😉

• Dag 2 Ayutthaya

February 14, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 36 °C

Vandaag bezochten we Bang Pa In

Dit is een oud koninklijk paleis dat dateerde van 1632.

Het speciale aan dit domein en de gebouwen hierop is de architectuurstijl. Zoals jullie waarschijnlijk hebben gemerkt is deze niet echt “Thais”. Van gebouwen tot beelden schreeuwt het “Europa”. Dit is zeer opmerkelijk, wetende dat Thailand (vroeger Siam) nooit gekoloniseerd werd. Enkele delen van Thailand zijn pas in de 19e eeuw toegevoegd aan de toenmalige koloniale rijken in Zuidoost-Azië van Frankrijk en Engeland.

Ps. Wat niet online gezegd werd is dat de kledingsvoorschriften binnen dit domein ZEER strikt zijn. Dit is de enige reden waarom Tom een olifantenbroek draagt en ik (Iris) een trui draag bij 36 graden.

• Ayutthaya —> Pattaya

February 15, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 32 °C

Vandaag was een reisdagje

We namen 2 bussen om in Pattaya te geraken. Waarna we nog een stevige wandeling van 1u30 naar de hostel deden

Naast reizen, een dutje op de bus, wandelen en de hostelkatten aaien deden we niet veel.

We sloten de dag af met een night market en wat Rummikub

• Dag 2 Pattaya

February 16, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 32 °C

Vandaag bezochten we de Botanische tuinen van Pattaya.

Daarna trokken we door naar de floating market. Hier konden de een concertje meepikken

Onze avond spendeerde we op de night market en in het lokale gezelschapsspelen caféRead more

• Dag 3 Pattaya

February 17, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 31 °C

Onze dag begon met een stevige (& warme) wandeling naar een uitzichtpunt. Aangekomen op het uitzichtpunt was alles nat…. En op dit moment nog niet door de regen.

Kort na de middag begon het te regenen. Dus gingen we opzoek naar een regenjas en namen we een korte eetpauze.

Daarna bezochten we de sanctuary of truth. Dit is een gebouw volledig uit hout. Het gebouw is versierd met indrukwekkende houtsculpturen en steunt op 142 houten pillaren die ter plekke worden gemaakt. In heel het gebouw werden er geen nagels, vijzen, etc. gebruikt. Via ingenieuze hout mechanisme steken ze alles in elkaar. Het is geen tempel, maar de maker wil mensen inspireren via zijn “7 betekenissen van het leven”. Deze zijn verwerkt in de sculpturen.

De avond sloten we opnieuw af op de avondmarkt

• Pattaya —> Sri Racha

February 18, 2025 in Thailand ⋅ 🌧 31 °C

Vandaag zijn we richting Sri Racha getrokken.

Aangekomen in Sri Racha begon het te regenen en donderen. Dus we besloten de regen af te wachten bij de massage.

Na de massage was het gestopt met regenen. We stapte richting het zeetje en eindigde onze dag met lekker eten.Read more

• Dag 2 Sri Racha

February 19, 2025 in Thailand ⋅ 🌧 29 °C

Vandaag bezochten we Khao Kheow Zoo.

Bekend door de virale Moo Deng (dwergnijlpaard).

Van (heel veel) apen tot capybaras. We zagen het allemaal. Of toch bijna allemaal…

Een uur voor sluitingstijd begon het te stormen. We dachten dat we de storm konden trotseren. Moedernatuur toonde ons al snel dat dit niet zou gebeuren. De volledige hemel viel uit de lucht. Met als resultaat dat we meer als doorweekt waren. Hierdoor geraakte we niet in de tijger/panter vallei.

Los van het missen van de panters en tijgers was het een gezellig warm dagje.

• Sri Racha —> Bangkok

February 20, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 34 °C

Vandaag keerde we terug naar Bangkok

Aangekomen in Bangkok trokken we naar onze hostel en deden we nog een avond wandeling.

PS. Vanuit Bangkok vertrekken we de 22ste richting Cambodia 🇰🇭

• Laatste dag Thailand: Bangkok

February 21, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 32 °C

Onze laatste dag in Thailand begon met een bezoek aan het Koninklijk paleis

Na ons bezoek wandelde we door naar het “winkeltje” van de eerste Sriracha maker. Na onze zoektocht in Sri Racha bleek deze in Bangkok te zijn.

Vervolgens checkte we nog een paar “must do’s” van ons lijstje. We gingen kijken in 1 van de gigantische winkelcentra. Op de foto zie je het niet goed…. Maar winkelcentrum ICON Siam is ENORM. Met maar liefst 7000 winkels, 100 eetgelegenheden en een floatingmarket is het echt gigantisch groot. Goed voor de stappenteller 😉

Verder konden we Thailand toch niet verlaten zonder in een TukTuk te hebben gezeten. Dus keerde we terug naar onze hostel in een TukTuk.

• Bangkok —> Siem Reap

February 22, 2025 in Thailand ⋅ ☀️ 35 °C

Vaarwel Thailand 🇹🇭
    Hellowww Cambodja 🇰🇭

Vandaag stond de grensovergang op de planning. Veel beeldmateriaal hebben we niet…. Onze dag bestond voornamelijk uit de busrit.

De grensovergang is vlotjes verlopen. Voor de rest is Cambodja ook pittig warm. Vandaag was het 35 graden. Gelukkig heeft ons verblijf in Siem Reap een zwembad en koude pintjes 😉😂Read more

• Dag 2 Siem Reap

February 23, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 35 °C

Vandaag werkte we aan onze historische kennis over Cambodja en Siem Reap.

We begonnen de dag met een warme wandeling naar een oorlogsmuseum. Daarna namen we een TukTuk richting het nationaal museum.

De late namiddag sloten we af met een plonsje in het zwembad.

De avond brachten we door op de avondmarkt en aan de pooltafel van het verblijf.

• Dag 3 Siem Reap

February 24, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 32 °C

Vandaag bezochten we enkele van de historische sites en tempels in Siem Reap.

We begonnen met de bekendste: Angkor Wat.

Verder trokken we door naar:
    - Ta Prohm (bekend van de film Tomb raider)
    - Ta Nei (lonely tempel)
    - Bayon temple
    - Bakheng

De dag sloten we af met een plonsje en een hapje.

• Dag 4 Siem Reap

February 25, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 34 °C

Vandaag bezochten we een dorp op stelten. We begonnen onze dag met een bezoek aan de markt dichtbij het drijvende dorp. Daarna bezochten we het dorp.

Momenteel is het droogseizoen in Cambodia. Dit betekent dat het waterniveau zeer laag staat. Tijdens deze periode staat het dorp en de bossen errond niet onder water.

De verhalen over het lokale leven vertellen we binnenkort als we elkaar terugzien 😉

Na het dorp kropen we op een boot om het Tonlé Sap meer te bezoeken. Deze verspreidt zich tijdens het regenseizoen tot in de dorpen op stelten. Het is het grootste meer in Cambodia en staat in verbinding met de Mekong Rivier.

De dag sloten we af in het circus 😉 maar niet zomaar een circus. Phare, Het Cambodjaanse Circus is onderdeel van de non-profit kunstschool. De school biedt steun aan kinderen, jongeren en de omliggende gemeenschappen door middel van artistieke, educatieve, sociale en maatschappelijke programma's.

Zowel de school als het circus bieden goedbetaalde jobs aan afgestudeerden en bieden kansarme jongeren kansen aan. Dit om de cyclus van armoede te doorbreken.

De gegenereerde inkomsten van de circus/theatershows financieren de academische en artistieke onderwijsprogramma's van de school en de steun en betrokkenheid van de gemeenschap.

• Siem Reap —> Phnom Penh

February 26, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 32 °C

Vandaag was een rustig dagje.
    We namen de bus van Siem Reap naar de hoofdstad van Cambodja (Phnom Penh). De bus liep wat vertraging op…. maar 7uur later waren we aangekomen in Phnom Penh.

Verder namen we een tuktuk naar ons verblijf. Het enige wat we gegeten hadden was een koekje op de bus. Dus als 2 zeer hongerige Vilvoordse paarden gingen we op zoektocht naar eten.

De dag eindigde we met wat opzoekwerk naar het verder verloop van onze reis in Cambodja.

• Dag 2 Phnom Penh

February 27, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 34 °C

Vandaag bezochten we de Choeung Ek Killing Fields en het Tuol Sleng Genocide Museum. Een aangrijpende en emotionele dag, waarin we geconfronteerd werden met de gruwelijke geschiedenis van de Rode Khmer. De stille herdenkingsstupa en de getuigenissen in de voormalige gevangenis laten een diepe indruk achter. Een bezoek dat we niet snel zullen vergeten.

Op de terugweg bezochten we nog kort de Independence Monument.

We sloten onze dag af op een avondmarkt aan het water.

• Dag 3 Phnom Penh

February 28, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 34 °C

Vandaag zijn we onze Khmerse kookkunsten gaan bijschaven.

Na ons bezoek aan de markt maakten we:
    - Green mango salade
    - yellow curry with chicken
    - banana palm (dessert)

Verder trokken we de stad in en verkende we nog niet-bezochte plekjes. Bv. De central market, het koninklijk paleis, tempel, etc.Read more

• Phnom Penh —> Kampot

March 1, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 31 °C

Vandaag reisde we van de hoofdstad richting het zuiden.

Na aankomst trokken we naar ons cozy verblijfje en verkende we de stad.

• Dag 2 Kampot

March 2, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 31 °C

Vandaag was een goed gevuld dagje.

We begonnen onze dag met een stevig ontbijt.

Daarna reden we naar de zoutvelden. Het droogseizoen zorgt ervoor dat veel rijstboeren geen rijst kunnen oogsten. Om toch een inkomen te behouden, zetten ze hun rijstvelden tijdelijk om naar zoutvelden. Het zoute water uit de zee wordt naar de velden geleid, waar de zon en de warmte het water laten verdampen, waardoor puur zeezout overblijft. Deze traditionele zoutwinning is een belangrijke inkomstenbron voor boeren uit deze regio.

We verlieten de zoutvelden en bezochten een lokale peperplantage. La Plantation is een duurzame peperplantage. Naast hun focus op biologische teelt, zetten ze zich in voor de lokale gemeenschap door middel van sociale projecten, waaronder eerlijke lonen, scholing en ondersteuning voor lokale boerenfamilies.
    Hier konden we genieten van pepers, peper-ijscrème, peper-bier, peper-koffie, etc.

Van de peperplantage trokken we door naar Kep. Kep is een buurtgemeente van Kampot en staat bekend voor zijn verse krabmarkt. Daar moesten we natuurlijk eens proeven van de krab voor we terug naar ons verblijf gingen.

• Dag 3 Kampot

March 3, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 31 °C

Vandaag trokken we eropuit met de scooter.

Onze dag begon in Bokor Nationaal Park, een plek waar verlaten gebouwen en natuur samenkomen. We verkenden het Black Palace, ooit een koninklijke residentie uit 1930, nu een overblijfsel van het verleden. Daarnaast bewonderden we de imposante Buddha Lok Yeay Mao. Dit is een heilige beschermer van de regio.

We reden verder naar de Bokor christelijke kerk en de daarbij horende viewpoint, een overblijfsel uit de Franse koloniale tijd. We genoten van de rust bij het Bokor Mountain meer en sloten de dag af bij de Popokvil waterval, waar het kletterende water een kleine straal bleek te zijn.

• Kampot —> Kaoh Rong Sanloem

March 4, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 31 °C

We namen een bus richting Sihanoukville, waar we overstapten op de ferry richting het eiland Kaoh Rong Sanloem. Vol verwachting keken we uit naar onze eerste stappen op het eiland... maar toen skipte de ferry onze stop.

We keerde terug naar Sihanoukville om opnieuw aan boord te kruipen voor de volgende tocht. Dit keer met meer geluk. We werden deze keer wel afgezet op Koh Rong Samloem.

De dag eindigde met een verfrissende duik in het warme, heldere water. Onze eerste zwemervaring op een Cambodjaans eiland voelde als een verdiende beloning na ons onverwacht avontuur lol

• Dag 2 Koh Rong Samloem

March 5, 2025 in Cambodia ⋅ ☀️ 29 °C

In de voormiddag trokken we de jungle in, op zoek naar stone carvings. Hoe dichter we bij onze bestemming kwamen, hoe duidelijker het werd waarom de meeste mensen deze wandeling met een gids doen. Door het gebrek aan duidelijke paden en richtingaanwijzers verdwaal je hier in no time… en dat is precies wat ons overkwam. De cravings hebben we uiteindelijk nooit gevonden, maar de wandeling zelf was een avontuur.

De namiddag was succesvoller 😉

We trokken eropuit met de boot en gingen snorkelen tussen koraalriffen. Daarna leerde onze gids ons de traditionele Cambodjaanse manier van vissen. Tom bleek een natuurtalent en ving drie vissen. Ik wist er eentje te vangen.

Na het vissen gingen we naar M’Pai Bay, waar we genoten van een prachtige zonsondergang. Maar het absolute hoogtepunt van de dag kwam pas later.

Toen het volledig donker was, sprongen we in het water om te zwemmen tussen lichtgevend plankton. Ook wel bioluminescent Plankton genoemd. Overal om ons heen lichtten kleine deeltjes op bij elke beweging. Spijtig genoeg was het magisch schouwspel niet vast te leggen op camera…. Maar het is zeker iets dat in ons geheugen gegrift zal blijven.

• Dag 1 Battambang

March 7, 2025 in Cambodia ⋅ ☁️ 32 °C

Vandaag was een goed gevuld dagje.

De voormiddag bestond voornamelijk uit administratieve taken. Zo hebben we onze E-visa voor Vietnam aangevraagd en nog wat busjes geboekt.

Rond de middag vertrokken we richting onze eerste activiteit in Battambang: een rit op de bamboetrein. Over smalle rails vlamden we door het platteland, omringd door rijstvelden.

Na onze treinrit maakten we een paar spontane tussenstops: we proefden verse mais langs de weg, staarden omhoog naar bomen vol grote fruitvleermuizen en bezochten een hangbrug.

Vervolgens reden we richting de Killing Cave, een plek waar de donkere geschiedenis van de Rode Khmer nogmaals aanbod kwam…

Tegen de avond sloten we de dag af bij de Bat Cave, waar we een indrukwekkend schouwspel zagen: 3 miljoen vleermuizen verlaten dagelijks de grot rond 18u30. Samen vormen ze een soort bewegende wolk.