• Ho Chi Minhstad

April 10 in Vietnam ⋅ ⛅ 35 °C

Op om 6:30 en om 7 uur vertrokken voor mijn grote stadswandeling. In het park nabij mijn hotel zijn al heel wat Vietnamezen druk in de weer met hun ochtend fitnessbezigheden oa. Tai Chi met of zonder zwaard, badminton, turnen, een "bal mag grond niet raken" voetbalspel, rondjes lopen enz.

Na enkele kilometers aangekomen op een heel druk kruispunt waar het Thich Quang Duc Monument staat. Het herdent de beroemde zelfverbranding van de boeddhistische monnik Thích Quảng Đức op 11 juni 1963. Op deze dag stak hij zichzelf in brand op een druk kruispunt uit protest tegen de onderdrukking van boeddhisten door het Zuid-Vietnamese regime (Zie foto van toen). Tis speciaal om hier zovele jaren later op dezelfde historische plaats te staan.

Dan via minder belangrijke bezienswaardigheden door naar het War Remnants Museum, een museum over de Vietnam oorlog. Als eerste zag ik op de buitenplaats een aantal Amerikaanse tanks, gevechtsvliegtuigen en helikopters waaronder de CH-47 Chinook. Heel indrukwekkend om deze van zo dichtbij te zien daarbij denkend aan die Vietnam oorlogsfilms. Altijd leuk hè zo'n goeie Vietnam film.... Toch?
    Toen ik binnen ging kijken was het wel rap gedaan met dat goed gevoel. Het museum laat vooral de gruwelijke kant van de oorlog vanuit het Vietnamees standpunt zien met heel veel foto's. Ik kreeg al snel de tranen in mijn ogen en ik merkte rondom mij dat ik niet alleen was.
    Terug buiten vond ik die CH-47 Chinook helikopter ineens veel minder indrukwekkend. Klote oorlogen!

Verder naar oa. de roze kerk (niks met gay te maken 😀) en de Jade Emperor Pagoda. Tis nog maar 11 uur en het is al zo'n 32 graden; het zweet loopt gewoon van mijn lijf terwijl ik toch even in de schaduw zit. Ook een Belgian brewery house gepasseerd maar helaas op dit uur nog niet open. Al gezien dat er best wat Belgisch bier te verkrijgen is hier: Delirium Tremens, st-Bernardus Abt 12 en Kasteel bier Rouge allemaal voor zo'n 6.5€.

De pagode dan, die is klein maar indrukwekkend, moeilijk te beschrijven maar er staan speciaal kijkende beelden en de sfeer is een beetje magisch duister. Helaas mag je geen foto's nemen en dat respecteer ik altijd, en al zeker in religieuze gebouwen.

Het volgende must do gebouw is
    Independance palace, een historisch zeer belangrijke plaats. Het was hier dat een tank door de poorten reed en zo het einde van de Vietnam oorlog inluidde. Noord-Vietnam met de steun van de voormalige USSR en China won de oorlog ten koste van Zuid-Vietnam en de Amerikanen. Het land werd èèn maar lag op alle gebied in puin en nog niet in het minst economisch (grote armoede en voedseltekorten). Ondertussen is Vietnam een zeer snel groeiende economie en het wordt de “Aziatische tijger in opkomst” genoemd.
    Het bezoek is zeker de moeite waard omdat je het gevoel hebt terug de jaren 70 binnen te stappen omdat alles goed bewaard is zelfs de indoor schietbaan. Er staat ook een helikopter op het dak, weliswaar een replica.

Het was ondertussen 13 uur en efkes tijd om te rusten. Terrasje gedaan en 2 homemade lemon mint limonades gedronken, 2.1€ 't stuk maar super lekker en verfrissend.

In de pizzeria ernaast (gevonden via goede reviews op Google) een meloen juice + pizza salami genuttigd, 11€ wel maar ook weer heel lekker. Seffens ook nog eens ne goede review geven.

De beroemde kathedraal van Saigon (= Ho Chi Minh City dus) staat helaas in de steigers en is niet te bezoeken; renovatie is al 9 jaar bezig dus ze zijn het blijkbaar grondig aan het doen. Door dan maar naar het voormalig postkantoor, mooi vanbuiten maar de sfeer binnenin fucked up door al die prullaria winkeltjes die ze er geïnstalleerd hebben.

Via Book street naar oa. Hotel de ville en het Opera gebouw, beiden gebouwd met Franse invloeden. Vietnam is vroeger een Franse kolonie geweest en dat merk je hier en daar nog, ook aan mijn lekker croissantje deze morgen 😜.

Dan nog enkele kunstgalerijen bezocht (fotograferen verboden) en terug richting hotel; een tocht van dik 21 kilometer die mij een goed beeld van de stad gegeven hebben. Proper, heel proper voor zo'n miljoenen stad toch en ik heb op de ganse dag maar 3 bedelaars gezien en geen daklozen en da's zeker ook anders dan andere grote steden die ik op mijn reizen al bezocht.

Na een deugddoende douche gaan eten in hetzelfde "zijstraat restaurantje" van gisterenavond en weer heel lekker. Steak met mosterdsaus, beetje groenten, frietjes en 2 Saigon beer voor zo'n 8€. De steak was gene filet puur, eerder gezinsbiefstuk maar best in orde.

Dan nog eens naar Beer street waar het alle dagen feest is. Er staan weer meisjes en enkele jongens te dansen op kleine podiums voor de grote cafés en men probeert je overal te lokken met goedkope prijzen maar ik ken dat. Als je dan gaat betalen komt er nog vanalles bij.
    Ook opvallend veel massage salons in deze straat; dat zou hier wel eens met happy ending kunnen zijn 😊. Ook hier ben ik als "man alleen" een gewilde prooi maar ik hou de boot af en ga naar het rock/metal café op het einde van de straat waar een optreden bezig is.
    Hier recht tegenover is de Dragon Fly Tattoo shop; open 24H schreeuwt de neon reclame en ik geloof dat, ik geloof dat zeker in deze zotte straat.

Toch op tijd gaan slapen want morgen om 6 uur opstaan voor de reis naar mijn volgende bestemming, de Mekong delta.