• Reisdagboek Donderdag 30 april

April 30 in Vietnam ⋅ 🌬 29 °C

Vandaag scooterdag maar geen scooterdag zoals de vorige van hot naar her, neen scooteren naar de "Ba Na Hills". Tis een specialleke zenne en het start met een ooit de langste aaneengesloten enkelsporige kabelbaan ter wereld. Tijdens het ritje van 20 minuten wordt een hoogte overwonnen van 1300 meter, niks voor mensen met hoogtevrees; het gaat over mooie jungle en zelfs over een waterval.
    Boven komen we in de wolken terecht en in een Frans middeleeuws dorp, nagemaakt natuurlijk maar wel goe gedaan. Waarom Frans? Franse kolonisten hebben hier in 1919 een hoger gelegen "recreatieoord" gemaakt om aan de hitte te ontsnappen. Na jaren van verval werd hier begonnen aan de bouw van dit themapark en dus logischerwijs in Franse stijl.
    Het voelt echt wel onwezelijk om hier zo rond te lopen tussen de kleinschalig nagemaakte gebouwtjes, het kerkje, een kasteel en zelfs het Louvre enz. Heel wat Vietnamezen (meisjes vooral) vinden het fantastisch, hebben hun mooiste kleren aangetrokken om er Instagram foto's te kunnen nemen.
    Ik loop wat rond en zoek mijne weg naar de golden bridge, het zag er fantastisch spectaculair uit op de foto's, een brug gedragen door enkel twee handen maar helaas in het echt valt het wel wat kleinschaliger uit en ik zie dat de brug niet enkel gedragen wordt door twee handen maar extra ondersteund wordt door verschillende metalen constructies maar het blijft wel mooi.

Commercie al wat de klok slaat hier want in de gebouwtjes zitten allerhande kleine en grote restaurants. Je kan zelfs een soort allin ticket kopen zodat je boven overal kan gaan eten.
    Men wil je ook van wat vanalles speciaals laten proeven zoals speciale kruiden, speciale ijscrème, speciale wat nog allemaal... Om dan te verkopen natuurlijk

Ik zie ook dat er 4D spektakels zijn maar als ik al die shows wil bekijken gaat het wel laat worden.

Na een uurtje of drie hou ik het voor bekeken en ik daal terug af met de kabelbaan en zoek mijne scooter op de bewaakte parking en tja, het is weer van dat hè, ik vind hem niet hè. Ik had speciaal ne foto genomen waar hem stond met enige herkenningspunten van de parking op...
    Gepikt kan hem niet zijn want de bewaking is hier goed geregeld. Gelukkig weet ik de nummerplaat en begin te zoeken, ik vind hem maar in een andere rij dan waar ik hem gezet had. Blijkbaar verzet men de scooters als er lege plaatsen komen zodat alles mooi georganiseerd blijft.

Terug de baan op met de scooter door een tamelijk mooi landschap wel langs een andere baan dan langs waar ik gekomen ben. Ik rij opnieuw door kleine dorpjes richting de grote stad en ook hier zoals overal kleine winkeltjes, kleine restaurantjes, straatstalletjes. Van Zuid-Vietnam tot hier in het centrum, overal zowat hetzelfde.

En dan ja, ik had het al gelezen dat er wel is politiecontrole kan zijn en inderdaad ze staan langs de kant en den deze wordt er natuurlijk uitgehaald. Wel vriendelijke mannen "Where are you from" and dergelijke; ik moet mijn papieren laten zien zoals mijn internationaal rijbewijs. De scooter is deze keer gehuurd bij een deftig verhuurbedrijf en dus heb ik ook de nodige papieren in verband hiermee op zak. Alles in orde en helaas moet ik niet in het zakje blazen. Ik had natuurlijk niet gedronken, scooter en drinken dat doe ik niet, en nu had ik toch wel graag nen vietnamese bobsleutelhanger gekregen zeker maar het zal voor een andere keer zijn.

Nog vergeten te vertellen: deze ochtend onderweg op een lange dubbele drievaksbaan met middenberm zie ineens een scooter tegen de richting in terugkomen en ik zie ook meteen waarom, in de kant ligt een wat ouder koppel, met de scooter gevallen. De man lijkt oké maar mevrouw ligt plat op de grond. Het is een rechte baan dus hier zomaar van je baanvak afwijken en in de beplanting terecht komen lijkt me niet normaal. Ik veronderstel eerder dat mevrouw iets overkomen is en daardoor de scooter heeft laten uitwijken. Ik blijf even staan maar er zijn ondertussen genoeg locals om hulp te bieden en ik rijd door; ik heb compassie met de mensen en hoop dat het uiteindelijk allemaal niet te erg is.

Nog even langs een grote supermarkt inkopen doen want vanavond zelf koken, niet voor de goeiekoop, daar moet je het hier niet voor doen maar alle dagen op restaurant gaat ook vervelen.

In de avond nog wel wat door de stad gelopen en een levende vishandel gezien, een klasse bakker en een karaoke (vrijgezellen?) feestje, zie foto's.