• Perito Moreno Glacier

May 13, 2024 in Argentina ⋅ ⛅ 1 °C

1/2

Dnes mělo být nejlepší počasí z těch dvou celých dnů, které v El Calafate máme. To znamená, že pojedeme navštívit hlavní cíl v této lokalitě - ledovec Perito Moreno. Ten se nachází asi 70 km daleko a patří mezi nejhezčí na světě a ve spoustě žebříčků obsazuje právě první příčku. A kde jinde než tady k tomu přidat něco extra.

Dodávka nás nabrala v 07:30 před hotelem a odvezla k autobusu, kde jsme přestoupili a pokračovali směrem do národního parku. Naše cestovka nám už předem poradila, že ode dneška zvyšuje národní park ceny pro vstup a proto si je máme zkusit koupit předem na internetu. Namísto teoreticky 60.000 argentinských pesos (1000 ARS ~ 1€) jsme zaplatili pouze 24.000 a radovali se, jak jsme na to vyzráli. U vstupu do parku jsme stáli asi 10 minut, než prý otevřou a my pujdeme koupit/nechat zkontrolovat naše vstupenky. Otevírali až v 9 a my tam byli už v 08:50.

Krátce po deváté nám průvodkyně v autobuse oznámila, že mají problém se systémem a proto dnes nikdo nebude muset platit vstupenky. Tak jsme teda neušetřili no. Mohli jsme tedy jet dál směrem do přístavu. Během cesty jsme udělali asi pětiminutovou pauzu na fotky. Odsud byl konečně vidět ledovec Perito Moreno a za ním ozářené hory právě vycházejícím sluncem.

V přístavu jsme akorát přestoupili na loď a jeli ledovec sledovat trochu z blízka. Přijeli jsme po jezeře Brazo Rico z jižní strany a mohli pozorovat stěny tyčící se kolem 70 metrů nad hladinou, ze které tu a tam vykukovala nejedna ledová kra.

No a aby to tady taky bylo něco extra, vystoupili jsme už za pár minut na druhém břehu a pomalu se blížili k ledovci, abychom se po něm mohli projít. Některé kusy ledovce byly extrémně modré (no dobře, nebyly modré, ale měly vyšší čirost a hustotu, proto absorbovali světlo s vyšší vlnovou délkou mnohem lépe), až to vypadalo naprosto uměle.

Pak nám akorát nasadili mačky a my mohli vyrazit. Šlo se ve skupinách po asi 20 lidech směrem na ledovec. Jsou tu minimální srážky a proto zde není prakticky žádný sníh, jen čistý led. To je také jeden z důvodů, proč je zde bezpečné chodit - minimální riziko propadnutí se. Zážitek to byl neuvěřitelný.

Trhliny v ledovci vypadaly nádherně modré a kolem nás byly malé hory z čistého ledu. Naše lezení tu trvalo asi hodinu a půl a na jeho konci jsme dostali sklenici s whiskey. V ní samozřejmě nechyběl "čerstvý" led z Perito Moreno. My jsme si to neuvěřitelně užili. Výhledy na zdánlivě modrý ledovec, hory v pozadí a kolem nás lesy v podzimních barvách nás tady naprosto učarovaly. K tomu je třeba připočítat zážitek z chození v mačkách po ledovci.