• Ilha Grande

June 1, 2024 in Brazil ⋅ ☀️ 25 °C

V Riu jsme se akorát vyspali, než pojedeme dál. Možná až moc dobře, protože jsme zaspali a měli ráno 10 minut na to vypadnout z bytu, zavolat Uber a modlit se, abychom stihli autobus. Nějakým zázrakem jsme ráno vše sbalili a sehnali odjezd na nádraží, tam jsme ale dalších 5 minut hledali naší přepážku, kde nám vymění vytištěný poukaz za normální jízdenku. Když jsme doběhli na zastávku, bus už se chystal odjíždět, ale ještě nás pustili dovnitř. Jakmile jsme nastoupili, zavřeli se za námi dveře a jelo se.

Čekala na nás tříhodinová cesta do města Angra dos Reis, odkud máme v plánu vzít trajekt na ostrov. Na přestup jsme měli 15 minut, jinak bychom museli čekat další hodinu, takže jsme museli znovu vzít taxi. Jen jsme doběhli na loď, zaplatili jízdenku a vypluli. Nějak nechápeme, jak to dnes vše vyšlo, když jsme teoreticky všechno podělali. Nu což, teď jedeme a už nás nic nezastaví.

Nejdříve jsme se šli ubytovat. Bydlíme na konci města, což je asi 10 minut pěšky od přístavu, který leží v centru města s jednoduchou rovnicí. Město = 5 ulic vertikálně + 2 ulice horizontálně + pláž. To nejlepší na tomto ostrově je však zákaz všem motorovým vozidlům, nenajdete tady tedy žádné auto ani skútr. Všechny ulice jsou úzké a krásné barevné. Díky instrukcím od našeho hostitele jsme to snadno našli. Už na nás čekal a pustil se do krátké přednášky o ubytování, jeho vybavení a okolí. Je to malá oáza klidu. Dům je obklopený nádhernou přírodou a zahradou protéká řeka, ve které je menší prohlubeň, kde se dá koupat. Jinak jsou tu houpací sítě, místa na sezení venku a navíc máme povolený vstup k sousedům, kde je v podstatě to samé, akorát ve větším. My jsme z toho nadšení.

Náš hostitel Leonardo nám doporučil pláž na dnešek. Prý už je pozdě (13:30) a tolik toho nestihneme. My se divili proč, ale převlékli jsme se, vybalili pár věcí a šli se po cestě na pláž najíst. Tam jsme se zdrželi přes hodinu, takže jsme na pláž dorazili až krátce před čtvrtou. Pláž byla plná jemného písku, ve vodě bylo jen pár balvanů a na pláži pár lidí. Navíc tady ústila další menší řeka do oceánu. Voda byla překvapivě teplá oproti naším očekáváním. Zůstali jsme asi jen čtvrt hodiny ve vodě, protože už slunce mizelo za horizontem, a šli se kousek projít.

Nedaleko pláže stojí bývalé vězení. Prý je možné sem vzít tour, což si ještě musíme rozmyslet. Samo o sobě to nevypadalo zajímavě, ale ta prohlídka s průvodcem má být dobrá.

Zpět ve městě jsme si skočili na drink u pláže. Tady však během popíjení Niki zjistila, že po cestě sem ztratila plavky a tak jsme je šli hledat. Naštěstí jsme je našli kousek od pláže. Protože už začínalo být chladno, šli jsme se domů převléknout a udělat rovnou plány na další dny, abychom po cestě na jídlo rovnou využili čas ve městě a zablokovali výlety. Objednali jsme hned dva na příští dny - výlety lodí na různé pláže. Nejdříve ze severní, druhý den pak z jižní strany ostrova.

Po návratu domů na nás čekala akorát postel plná všech věcí z batohů. Namísto abychom padli do postele a šli spát, přišel tedy nejprve úklid. Slunce tady zapadá v 17:19, takže další dny budeme spíš vstávat brzo, abychom co nejvíce stihli. Aspoň v to teda doufáme...