• Ilha Grande - jižní strana

June 3, 2024 in Brazil ⋅ ☁️ 27 °C

Sedět v baru do jedné ráno před výletem na lodi není nejlepší nápad. O tom jsem se ráno přesvědčil na vlastní kůži, když jsem se hrabal z postele a bolela mě hlava. Netřeba ais komentovat můj plán, že to dospím na lodi a nebo někde na pláži.

Tentokrát nás čekala jižní strana ostrova, kde navštívíme 4 různé pláže. Jakmile jsme opustili záliv, začalo to s lodí pořádně házet a my skákali ještě víc, než včera. To nebylo nejpříjemnější na žaludek, jeho obsah jsem však dokázal udržet uvnitř. Dnes bylo ze začátku trochu zataženo a tak jsme na první zastávce nešli do vody. Namísto toho však vylezli na skálu, odkud bylo možné pozorovat zátoku.

Jako další jsme jeli na pláž Parnaioca. Tady se na kraji pláže vlévá menší řeka do oceánu a pláž tady tvoří hráz pro malý "bazén" v řece. Chvíli jsme se koupali a pak se brodili řekou proti proudu, abychom prozkoumali okolí. Pláže jsou prakticky nepřístupné a jediná možnost se sem dostat je na lodi. Teoreticky je možné udělat túru z města, ta ale trvá asi 6 hodin, takže sem nikdo jen tak nechodí. Dnes na těchto místech byly jen 3 lodě, které vozily turisty po plážích. Pak už kapitán zatroubil, my se vrátili na loď a jeli na hlavní zastávku dnešního programu.

Pláž Aventureira je známá především pro svou fotogenickou palmu ohnutou v pravém úhlu. My jsme tedy očekávali, že sem všichni jezdí udělat fotku a tím to končí. Namísto toho nás čekala nejhezčí pláž, na které jsme kdy byli. Písek byl extrémně jemný a připomínal až mouku. Voda byla průzračné čistá, vlny tak akorát a na pláži jen jemný písek, žádné kameny. Tedy když nepočítáme ty obří krásné zaoblené balvany vyčuhujíci nad hladinou. Kolem nás kroužili supi a občas si sedli vedle nás. Za nás to je určitě ta nejhezčí pláž, kterou jsme kdy navštívili. Zastávku jsme tu završili výstupem na skalní vyhlídku.

Nakonec nás loď dovezla na pláž Meros, která je vyhlášena pro bohatý podmořský život. Je tu nádherně čistá voda, není vůbec kalná a proto je to jedno z nejlepších míst pro šnorchlování na ostrově. Nasadili jsme zapůjčené vybavení dalších 40 minut strávili s hlavou pod vodou. Byla tu spousta druhů ryb, korálů tady ale zas tak moc nebylo.

Zjevně tady každá tour staví u jedné a té samé restaurace na jídlo. My si ale za ty ceny žádné dávat nebudeme a budeme už druhý den bez oběda (ryba s hranolkami za 35€). Během povídání si u piva jsme se dohodli, že si zkrátíme pobyt v Rio de Janeiro o jednu noc a prodloužíme si náš pobyt tady na ostrově. Ilha Grande prostě nemůžeme mít dost.

Nikču celý den bolelo v krku, takže jsme si po návratu domů nejdříve dali horkou sprchu, pak došli rychle na jídlo a vrátili se domů. Tady jsme se dohodli s hostitelem a zaplatili naší noc navíc. Teď to máme jisté.