• Cusco - Dag 2

11 mars 2023, Pérou ⋅ ⛅ 21 °C

Vandaag een relaxed dagje! Cusco, tot 1976 Cuzco of Qosqo in Quechua, is een prachtige oude stad in het zuidoosten van Peru en is dé plek voor Machu Picchu, één van de zeven wereldwonderen. Iets voor het massatoerisme, van de 13e tot de 16e eeuw wel te verstaan, was Cusco de hoofdstad van het Inca Rijk. De stad bestond uit veel enorme stenen uit lager gelegen gebied. Hoe deze stenen vanuit lager gebied naar deze hoogte van 3399 meter zijn gebracht, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Wel wordt vermoed dat de stad in de vorm van een puma is gebouwd, een heilig dier voor de Inca's.

Nadat de Spanjaarden de stad in 1533 hadden veroverd, is Cusco ontpopt tot centrum van de Spaanse kolonisatie en de verspreiding van het Christendom door het gehele Andes gebied.
    Sinds 1990, een kleine sprong vooruit in de tijd, is het toerisme enorm toegenomen, met in 2007 het benoemen van Machu Picchu als wereldwoner als laatste grote zet. Door de pandemie en de rellen van 2022 en begin dit jaar liep de regio dan ook enorme verliezen op, geschat op zelfs 2 tot 2,5 miljoen euro per dag! Om nog even een nog groter aantal te noemen, de laatste schatting van inkomsten uit toerisme stamt uit 2009. Die werd toen geschat op 2,47 miljard US Dollar per jaar.

Maar, deze ogenschijnlijke mooie stad wil ik pas vanaf morgen met m'n eigen ogen zien (foto's zijn van latere dagen). Vandaag eerst een relaxte dag buiten het centrum om, waar het normale leven zich afspeelt. In een winkelcentrum heb ik nog een internetbundel kunnen aanschaffen. De mobiele provider (Claro) is zo groot, dat ze in het winkelcentrum drie verschillende winkels hadden. Uiteraard moest ik bij de derde zijn, na bij de eerste twee naast het net te hebben gevist.

Verder was er ook nog nieuws over het noordenwesten van Peru, waar ik niet lang geleden nog doorheen gereden ben. Na de landslide in Colombia en de overstromingen in Alausi, Ecuador, een paar weken nadat ik daar was, is er nu een cycloon aan land gekomen in Trujillo. Overal overstromingen, het ziet er zeker niet vrolijk uit en ik ben blij dat ik ook hieraan ben ontsnapt.
    Savonds stonden er twee mensen op vertrekken. Het koppel vertelt super enthousiast dat ze naar de kust gaan om drie dagen te gaan surfen. De man van het hostel vraagt droogjes "Don't you read the news?". "Good luck surfing", waren zijn laatste woorden.
    En savoir plus