• De universiteit

4 de agosto, Austrália ⋅ ☀️ 20 °C

De universiteit! Afgelopen twee weken bestonden uit introductie activiteiten. Campus tours, campus race, een feest, en allerlei infosessies. Dit was ook het moment om m'n studieadviseurs te ontmoeten, en ik had het niet beter kunnen treffen. Het zijn twee hele jonge aussies, met een heftig Australisch accent en heel veel humor.

Dat is een beetje de gemiddelde Australiër ook (om Jan's vraag te beantwoorden). De Australiërs zijn super sociaal en open, en hebben dus veel humor. Ook korten de Australiërs alles af trouwens, wat super normaal is hier. De middag (afternoon) is "arvo", het benzinestation (service centre) is "servo", ontbijt (breakfast) is "brekkie", avocado is "avo", en zo kan je nog lang doorgaan. En dit is niet alleen spreektaal, je leest het in officiële mails van de universiteit, de politieagent bij de start van het semester die een speech gaf over veiligheid gebruikt het, in de supermarkt, overal. En er zijn nog vele afkortingen te ontdekken... En dan het meest ingewikkelde aan de Australische taalgewoontes: "yeah nah" en "nah yeah". Als iemand "yeah nah" zegt bedoelt ie "nee", als iemand "nah yeah" zegt bedoeld ie "ja". Ook dat hoor je geregeld voorbij komen, en is vrij ingewikkeld.

Hoe dan ook, de activiteiten zelf waren niet heel fantastisch van de introductieweken, en soms was er ook niks te doen (vandaar alle verkenningstochten naar North Sydney etc). Wel super veel mensen leren kennen, tot het punt dat mensen nu naar je zwaaien en je geen idee hebt wie diegene is. Er zijn een aantal Whatsapp groepjes ontstaan, en langzaam is dit uitgegroeid tot één groepje waar ik nu wat vaker mee op stap ga om wat te eten, intro-activiteiten te doen, wat dan ook. We zijn met twee Fransen, een Spaanse, een Mexicaanse, iemand uit Nieuw Caledonië, een Amerikaan, een Zwitser, and me.

Gisteren (Maandag) zijn de colleges begonnen. Voor mij begon het met één enkel college van Sociology of Terror. Een super interessant vak over hoe terreur op een politieke manier wordt gebruikt, en hoe de mens omgaat met terreur. Het is een beetje een mix van sociologie, politiek, en psychologie! Aan het begin was er een waarschuwing en werden instanties van de universiteit besproken voor als het je teveel wordt tijdens de colleges (het gaat van hongersnood tot oorlog tot verkrachting). De docent, die zelf uit het Midden-Oosten komt, gebruikt vooral kunst in z'n powerpoints, om heftige beelden soms een beetje te vermijden 🙃. Overigens een hele goeie docent, die vaak artikelen schrijft voor ABC en laatst een prijs heeft gewonnen voor z'n werk over Palestina.

Naast dit vak volg ik ook Race, Racism and Indigenous Australia, een vak over inheemse volken, gegeven door de eerste Inheemse professor van de universiteit! Daarnaast ga ik Philospohy of Human Rights doen, gegeven door een filosoof die laatst een boek heeft uitgebracht. En als laatste, en die is voornamelijk gekozen omdat het in een rooster paste (de rest had allemaal overlap): Sex and Scandal. Een vak over sex, schandalen en sociale normen over de tijd heen. Deze docent heeft op elke woensdag een uur gereserveerd voor de studenten die dit vak doen, om "over de inhoud van het vak te praten, of om te kletsen over welke geschiedkundige gebeurtenis dan ook". Dat komt dus ook wel goed.

De foto's geven een kleine impressie van de universiteit, maar er zullen vast nog meer volgen :)
    Leia mais