• Bram Sieders

• Last seen in
    🇦🇺 Sydney, Australia
  • Bondi to Coogee

September 8 in Australia ⋅ ☀️ 27 °C

De lente is officieel ingegaan, en met 27 graden en zon werd dat even goed duidelijk gemaakt! Na m'n college over stadsbombardementen, heb ik de bus gepakt naar Bondi Beach (was nog niet platgebombardeerd).

Bondi Beach is verreweg het meest bekende strand van Sydney. Omdat het het één van de grootste is, maar natuurlijk ook vanwege Bondi Rescue, het tv programma vol met Australische cliché's. Je kan langs vrijwel de hele oostkust lopen (de beroemde coastal walks), en na Vaucluse en Maroubra was deze aan de beurt. Tussen Bondi Beach en Coogee Beach kom je langs meerdere andere stranden en kliffen. Prachtige uitzichten, mooie strandjes, en veel groen (aan elk strand zit een park vast, vaak met openbare moderne barbecues, om het cliché maar weer eens te bevestigen).

• Sydney Marathon

August 31 in Australia ⋅ ☀️ 21 °C

Vanochtend was de Sydney Marathon! Vroeg, want... ja geen idee. Hoe dan ook, ik stond keurig om 7 uur langs de kant :). Het was 7 minuutjes lopen van huis, dus dat kon ik niet missen.

En het was een strategisch punt! Op dat punt kon je de route op praktisch 5 punten zien, dus de kopgroepen (mannen en vrouwen) kon je meerdere keren spotten. De zon scheen, het was koud, maar de sfeer zat er goed in!

Ik was eigenlijk van plan er vandaag met de fiets op uit te trekken, maar door de marathon, en drie verschillende grote demonstraties (pro-Palestina, rechts extremistisch, en pro-vluchtelingen oid), is de stad nog al chaotisch en afgesloten vandaag. De rest van de dag is dus een studiedagje geworden.

• Vaucluse

August 28 in Australia ⋅ ☀️ 21 °C

Nu het mooie weer is teruggekeerd, zie ik m'n kansen schoon om er weer op uit te trekken. Na het college vandaag ben ik de bus ingestapt naar Vaucluse, een wijk zo'n 9 kilometer van huis ten noordoosten van huis (en nog steeds wordt dit gezien als soort van het centrum van de stad; ik verbaas me er nog steeds over hoe groot de stad soms is).

Vaucluse is een beetje een gek smal uitsteekseltje, waardoor het aan veel water ligt. Ten westen aan de Parramatta River, ten oosten aan de zee. En Sydney zou Sydney niet zijn als het enorm groen is! Dus ben ik even van Sydney's vele coastal walks gaan lopen.

Het begon bij het Hermitage Foreshore Reserve naar het Nielsen Park. Overigens wordt alles hier een reserve genoemd. Ik link een "reserve" altijd aan enorme beschermde natuurparken met wilde beesten enzo. Hier heet elke parkje van vier vierkante meter al een reservaat (dit is vrij letterlijk het geval, elk stukje groen heeft een naam). Dit reserve had prachtige uitzichten op de stad en over het water, met af en toe een prachtig strandje (Sydney heeft meer dan honderd stranden!).

Halverwege kwam ik langs het Strickland Estate. Dit landgoed en bijbehorende gebouwen komen uit 1850, gemaakt voor de eerste burgemeester van de stad. Vervolgens is het een ziekenhuis geworden, een bejaardentehuis, maar sinds eind jaren 90 staat het leeg. Best bijzonder voor zo'n mooie en grote plek in deze wijk. Blijkbaar wordt het nu praktisch gebruikt als park (nog een reserve erbij), en zijn er soms evenementen. Omdat je goed uitzicht hebt op de Harbour Bridge, schijnt dit een populaire plek met oud en nieuw te zijn.

Na dit stuk gewandeld te hebben, ben ik door de wijk gelopen naar het volgende reserve. Vaucluse is trouwens niet de minste wijk, want er zijn extreem dure grote huizen, met bijbehorende extreem dure grote auto's. Een beetje het soort tennisbaan in de achtertuin en twee ferrari's op de lange oprit. Even gegoogled, en gemiddeld kost een huis bijna 5 miljoen euries. Er schijnen ook wel veel bekende Australiërs te wonen. Maar het was wel een hele mooie wijk, eerlijk is eerlijk.

Op een gegeven moment kwam ik uit in Watson's Bay. Vroeger was dit helemaal volgebouwd met militaire complexen. Inmiddels is hiervan veel weggehaald, en wordt het langzaam weer door de natuur overgenomen. Op het hoogste punt staat nog steeds wel een militair complex dat gebruikt wordt door de marine om mariniers op te leiden op het gebied van "navigatie, elektronische oorlogsvoering, en anti onderzeer tactieken". Gezellig.

Maar de wandeling hier werd er niet minder mooi op, waar de rivierkant vooral bestond uit stranden, bestond the westkant vooral uit kliffen, wat opeens een heel ander beeld was.

De zon gaat hier nog altijd vroeg onder, dus om half zes zat ik op de ferry terug richting huis. Ook dit was geen straf, want bijna alle ferries hebben hun einde in Circular Quay, wat naast het Opera House ligt! Circular Quay is trouwens ook wel een bijzondere plek. Midden in de stad, tussen alle hoge gebouwen, het Opera House, en de Harbour Bridge in, is dit een knooppunt waar treinen rijden, de metro onderdoor gaat, alle ferries hun einde hebben, de bussen stoppen, en de trams eindigen. En dat allemaal opgepropt zo midden in de stad.

• Ampersand Cafe

August 27 in Australia ⋅ ☀️ 17 °C

Sinds vorige week zaterdag heb ik werk in Sydney! Inmiddels heb ik m'n vierde shift er al op zitten bij het Ampersand Cafe, een klein schattig cafeetje en boekenwinkeltje!

Tijdens een paar rondjes fietsen ben ik soms willekeurige cafeetjes etc binnengelopen om m'n CV af te geven. Wanneer ik er een beetje vanuit ging dat het niet ging lukken, werd ik gebeld door m'n favoriet! Het cafe bestaat uit drie kleine verdiepingen, helemaal volgebouwd met boeken. Op elke verdieping kan je zitten en eten/drinken, plus op het terrasje naast het cafe waar we nog acht tafeltjes hebben. Er zijn twee baristas, en de rest doet van alles en nog wat. Ik maak voorafgemaakte wraps/bagels/sandwiches/quiches klaar achter de bar, serveer drinken en eten uit (we hebben ook een kok die warme maaltijden maakt, en neem bestellingen op bij het bestelhoekje.

Dat laatste valt overigens nog niet mee... De Australiërs zijn erg nauwkeurig in hun koffie. Er zijn tientallen combinaties mogelijk, met verschillende samenstellingen maar voornamelijk met verschillende soorten melk. Haver, soja, amandel, volle, echt alles. En wanneer de Aussies dat met hun afkortingen (cap is cappuccino, enzovoorts) achter elkaar aan ratelen, ben ik regelmatig in de war. Soy cap 1 suger extra hot, 3/4 full large. Soms kijk ik ze glazig aan en snap ik er geen reet van.

Maar het werk is leuk! Constant in gesprek met authentieke locals, en veel vaste gasten. Veel kletspraatjes, veel humor. Ook met de collega's trouwens! Het is een heel klein clubje collega's, maar dat maakt het juist heel gezellig. En de opmaak van het cafe maakt het helemaal af. Alles is oud, alle boeken zijn tweedehands, en het is zeker niet overal schoon, maar het is super knus door al die boeken, en je krijgt een leuke mix van mensen die door de boeken snuffelen en mensen die lunchen/drinken aan de tafeltjes.

Hoe dan ook, een groot succes! Hier is nog een linkje: https://maps.app.goo.gl/rjpxL8XwKCf5QKGW6?g_st=ipc

• Eerste collegeweken

August 21 in Australia ⋅ 🌧 16 °C

Inmiddels al weer bijna drie weken aan colleges gehad! En rustig begint het semester hier zeer zeker niet.

Sociology of Terror is een enorm interessant vak met actuele thema's als terreur, en hoe geweld een politiek middel wordt ingezet. Daarnaast kijken we naar hoe de mens omgaat met horror. Wat betekenen lichamen voor ons? Wat is de impact van terreur op mensen, zoals in de Holocaust? En wat is de functie van martelen?
    Interessante vraagstukken, maar helaas wel met een docent die niet zo goed is in...doceren. Hij is super aardig en heeft veel ervaring, ook vanuit z'n Midden-Oosterse achtergrond, maar z'n powerpoints zijn matig en is soms moeilijk te verstaan/begrijpen.

Philosophy of Human Rights daarentegen heeft één van de beste docenten die ik heb gehad (Wageningen meegenomen). Een jonge Canadees die met super veel enthousiasme en humor kan vertellen, waardoor de soms droge stof (ik houd nooit zoveel van eindeloos filosofen bespreken en er dan aan het einde achter komen dat het lulkoek was wat ze zeiden) toch interessant dn leuk wordt.

Sex and Scandals is verreweg het gekste vak. Elke week lezen we over een schandaal uit de geschiedenis. Vorige week een zwangere vrouw waarvan haar beide neven (!) ervan werden beschuldigd de vader te zijn en de baby uiteindelijk ook vermoord te hebben. We lezen de brieven en stukken uit die tijd (18e eeuw), hoe de buurman van één van de slaven hoorde dat de ene neef het was, maar de vriend van de oom weer iets anders hoorde... De colleges gaan dieper in op de sociale (seksuele) normen van die tijd, en de tutorial is praktisch een roddeluur. We pluizen de hele tekst uit, en proberen uit te zoeken wat wanneer gebeurde, en wie wat zij. Het vak wordt gegeven door twee oudere vrouwen die dikke vriendinnen zijn met elkaar, dus het is een gezellig vak 🙃

Het meest interessante vak is race, racsim, and Indigenous Australia. De kleine klas (20) zijn allemaal ofwel zelf inheems, of studeren inheemse studies. En de docent is zelf ook van afheemse afkomst. En waar ik dacht dat Australië heel vriendelijk was tegenover de inheemse geschiedenis... Nope. Totaal niet. Racisme is een enorm probleem hier, maar wordt totaal verbloesemd door de mooie welkomstpraatjes. Australiërs blijken enorm racistisch te zijn tegenover Inheemse mensen, en worden structureel benadeeld door overheidsbeleid. Achter de mooie praatjes ontkennen Australiërs ook maar enig recht van Inheemse mensen. Zo was er een paar jaar geleden een referendum om Inheemse mensen te erkennen en ze iets meer macht in de politiek te geven, als adviserend orgaan. Meer niet, maar er werd voluit nee gestemd. Het onderwijs, de zorg, de politiek, alles is afgestemd op westerlingen, en nergens wordt rekening gehouden met Inheemse mensen. In het noorden gaat er binnenkort zelfs een wet komen dat inheemse kinderen vanaf 12 jaar als volwassenen berecht mogen worden, wat betekent dat ze vanaf 12 jaar al levenslang kunnen krijgen.

Hoe dan ook, super interessant, en ik leer enorm veel! Gisteren had ik mijn presentatie over terminologie en geaccepteerde sociale normen. 20 minuten lang, voor een klas die er al enorm veel over weet, terwijl ik er nog maar twee weken in zat... Maar het ging goed! Ik kreeg complimenten over dat ik veel ruimte gaf aan de klas om eigen ervaringen te delen en veel nuttigs en zelfs nieuws te bieden had.
    Voor mezelf was het ook erg interessant. Zo kom je erachter dat door heel subtiel taalgebruik, enkele woorden, je een hele koloniale norm in stand houdt en zo verandering tegenhoudt.

Tussendoor is er nog wel wat tijd om leuke dingen te doen, maar het regent hier al twee weken lang en het is koud: het is de koudste en natste Augustus in 27 jaar... Op dinsdagen ga in met een clubje naar trivia avonden in de pub, en met een ander clubje doe ik hier en daar wat willekeurige dingen. Maar stiekem heb ik toch wel weer zin in de zon, om verder op pad te gaan met de fiets...

• Paddington en Woollahra

August 12 in Australia ⋅ ☀️ 14 °C

Laatste anderhalve week heeft het enorm veel geregend (60 mm per dag soms), maar sinds vandaag lijkt het weer een beetje de goeie kant op te gaan! Ik heb een klein fietstochtje gedaan, met gewoon willekeurige wegen inslaan en kijken waar je uitkomt. Geen bijzondere parkjes, gebouwen, wat dan ook, twee doorsnee woonwijken. Hier zijn dus wat willekeurige fotootjes van Paddington en Woollahra!

Ook realiseerde ik me, ondanks dat het een best vlakke stad lijkt, er eigenlijk heel weinig vlakke stukken zijn, het heuvelt de hele tijd een beetje op en neer; soms merk je het nauwelijks, en soms sta je opeens voor een steile afdaling of klim. Wel super leuk :)

• Moore Park

August 6 in Australia ⋅ ☁️ 17 °C

Inmiddels heb ik een favoriet avondwandelingetje die ik doe als ik niks beters te doen heb. In Moore park heb je een prachtig uitzicht op de skyline. In het midden is er een park met een groot sportveld in het midden, waar tegen zonsondergang allemaal sportlessen worden gegeven aan kinderen, dus het is gezellig druk. Daarnaast is het ook een hotspot voor hondenuitlaters.

En, als de wind goed staat (of voor welke reden dan ook, heb geen verstand van luchtvaart), gaat de aanvliegroute op het vliegveld ook over het centrum heen, en kan je de vliegtuigen dus aan zien komen vanuit de verte.

De perfecte plek om in de verte te staren, en soms een balletje te werpen voor de honden die enthousiast naar je toe komen!

Oh ja, en achter je hoor je steeds allemaal kleine knalletjes, dat is de drie verdieping hoge golfslagoefenbaan, of hoe je dat ook noemt.

• De universiteit

August 4 in Australia ⋅ ☀️ 20 °C

De universiteit! Afgelopen twee weken bestonden uit introductie activiteiten. Campus tours, campus race, een feest, en allerlei infosessies. Dit was ook het moment om m'n studieadviseurs te ontmoeten, en ik had het niet beter kunnen treffen. Het zijn twee hele jonge aussies, met een heftig Australisch accent en heel veel humor.

Dat is een beetje de gemiddelde Australiër ook (om Jan's vraag te beantwoorden). De Australiërs zijn super sociaal en open, en hebben dus veel humor. Ook korten de Australiërs alles af trouwens, wat super normaal is hier. De middag (afternoon) is "arvo", het benzinestation (service centre) is "servo", ontbijt (breakfast) is "brekkie", avocado is "avo", en zo kan je nog lang doorgaan. En dit is niet alleen spreektaal, je leest het in officiële mails van de universiteit, de politieagent bij de start van het semester die een speech gaf over veiligheid gebruikt het, in de supermarkt, overal. En er zijn nog vele afkortingen te ontdekken... En dan het meest ingewikkelde aan de Australische taalgewoontes: "yeah nah" en "nah yeah". Als iemand "yeah nah" zegt bedoelt ie "nee", als iemand "nah yeah" zegt bedoeld ie "ja". Ook dat hoor je geregeld voorbij komen, en is vrij ingewikkeld.

Hoe dan ook, de activiteiten zelf waren niet heel fantastisch van de introductieweken, en soms was er ook niks te doen (vandaar alle verkenningstochten naar North Sydney etc). Wel super veel mensen leren kennen, tot het punt dat mensen nu naar je zwaaien en je geen idee hebt wie diegene is. Er zijn een aantal Whatsapp groepjes ontstaan, en langzaam is dit uitgegroeid tot één groepje waar ik nu wat vaker mee op stap ga om wat te eten, intro-activiteiten te doen, wat dan ook. We zijn met twee Fransen, een Spaanse, een Mexicaanse, iemand uit Nieuw Caledonië, een Amerikaan, een Zwitser, and me.

Gisteren (Maandag) zijn de colleges begonnen. Voor mij begon het met één enkel college van Sociology of Terror. Een super interessant vak over hoe terreur op een politieke manier wordt gebruikt, en hoe de mens omgaat met terreur. Het is een beetje een mix van sociologie, politiek, en psychologie! Aan het begin was er een waarschuwing en werden instanties van de universiteit besproken voor als het je teveel wordt tijdens de colleges (het gaat van hongersnood tot oorlog tot verkrachting). De docent, die zelf uit het Midden-Oosten komt, gebruikt vooral kunst in z'n powerpoints, om heftige beelden soms een beetje te vermijden 🙃. Overigens een hele goeie docent, die vaak artikelen schrijft voor ABC en laatst een prijs heeft gewonnen voor z'n werk over Palestina.

Naast dit vak volg ik ook Race, Racism and Indigenous Australia, een vak over inheemse volken, gegeven door de eerste Inheemse professor van de universiteit! Daarnaast ga ik Philospohy of Human Rights doen, gegeven door een filosoof die laatst een boek heeft uitgebracht. En als laatste, en die is voornamelijk gekozen omdat het in een rooster paste (de rest had allemaal overlap): Sex and Scandal. Een vak over sex, schandalen en sociale normen over de tijd heen. Deze docent heeft op elke woensdag een uur gereserveerd voor de studenten die dit vak doen, om "over de inhoud van het vak te praten, of om te kletsen over welke geschiedkundige gebeurtenis dan ook". Dat komt dus ook wel goed.

De foto's geven een kleine impressie van de universiteit, maar er zullen vast nog meer volgen :)

• The past, present, and emerging Elders

July 27 in Australia ⋅ ☀️ 19 °C

Zoals we wel weten, zijn er enorm veel verschillende inheemse volkeren die in Australië leefden voordat die gekke Britten kwamen, die ze uiteindelijk deels hebben uitgeroeid door de ziektes die ze meenamen, en ook nog eens hun land af hebben gepakt. Laat in de jaren 90 is dit ook als genocide bestempeld.

Inmiddels is er veel aandacht en erkenning voor die volkeren (alle inheemse volkeren op het vaste land, behalve Queensland, tezamen zijn de Aboriginals), en dat zie en hoor je dan ook overal terugkomen. Op heel veel Australische websites zie je de erkenning genoemd worden, zelfd bij kleine bouwprojecten zoals op de foto (hier werd een fietsbruggetje gebouwd), maar ook veel op de universiteit. Bij elke bijeenkomst die ik tot nu toe op de universiteit heb gehad (stuk of zes?) werd het elke keer benoemd:

"We recognise and pay respect to the Elders and communities - past, present, and emerging - of the lands that the University of Sydney's campuses stand on. For thousands of years they have shared and exchanged knowledges across innumerable generations for the benefit of all".

Ook al denk ik dat het heel goed is om te doen en het vaak ook wel met oprechte interesse gedaan wordt, klinkt het soms toch alsof de spreker het oprakelt en er niet zoveel meer bij nadenkt, alsof ze het elke dag meerdere keren moeten opdrammen.

Ook begonnen twee (de grootschalige) bijeenkomsten met meerdere dansoptredens van een lokaal volk uit Botany Bay (waar alle kustfoto's van eerder vandaan kwamen), die lokale dans opvoerden met traditionele kleding en muziekinstrumenten en al, en die ons wat vertelden over de geschiedenis. Wat stiekem ook wel heel komisch was omdat de zang op een soort duistere Harry Potter spreuk klinkt, en na 5 minuten dans diezelfde man heel droog en vrolijk, en in een overduidelijke Australische stem in de microfoon zegt: "G'day all, welcome to Sydney".

• North Sydney

July 27 in Australia ⋅ ⛅ 20 °C

Sydney is ongelooflijk groot qua oppervlakte (zoals in één van de foto's te zien is), en is een soort van opgesplitst in twee delen door de Parramatta River. Vandaag brzcht de fiets me naar North Sydney, het gedeelte boven de rivier!

Over de Harbour Bridge kom je in een (voor m'n gevoel) nog groener stuk van de stad. Aan het water zijn allemaal parkjes, met zelfs baaien met heel blauw water en zeilboten. Voelt alsof je in het midden van een nationaal park bent, maar is praktisch het midden van de stad!

Op één plek, de Waverton Peninsula Parklands, stond van 1920 tot 2002 een enorme olieopslag van de Commonwealth Oil Refineries. Na het sluiten daarvan hebben ze het omgebouwd tot een park, inclusief een groot stuk grond met plantenbakken waar allerlei groenten in groeien, een kippenren, en wat dan ook, voor het restaurantje wat ook in het gebied staat. En, een prachtig uitzicht!

Er waren een aantal van dit soort uitzicht plekken verspreid over North Sydney. De rest van North Sydney was rustig, en eigenlijk geen toerist te bekennen. Alleen maar echte Aussies dus! Wat me opvalt in eigenlijk heel de stad als je wat verder het centrum uitgaat is dat het nogal Amerikaans aanvoelt. Van die veels te brede wegen, grote losstaande huizen, vierkante appartementenblokken, en grote auto's. Het soort mens is dan wel weer wat anders.

• Downtown

July 26 in Australia ⋅ ☀️ 19 °C

Sydney wordt ook wel de city of villages genoemd, omdat alle wijken hun eigen centrumpjes hebben en het dus lijkt alsof er allemaal kleine dorpjes aan elkaar geplakt zijn. Maar, Sydney heeft ook gewoon nog een echt centrum, het CBD, central business district. Hier een paar fotootjes! Met natuurlijk de Opera House en the Sydney Harbour Bridge :)Read more

• Sydney

July 22 in Australia ⋅ ☀️ 20 °C

Aangekomen in Syndey! Omdat het vliegveld in de stad ligt, duurde het niet lang voordat ik in m'n kamer stond.

Het huis ligt in Surry Hills, een wijk dichtbij het centrum van Sydney, dat bekend staat om zn multiculturele sfeer en LHBTIQ community. M'n kamer is groot en heeft zelfs een balkon, ook al voelt het alsof ie op instorten staat 🙃 De tweede dag heb ik m'n drie huisgenoten ontmoet. Allemaal super aardig, eentje uit Spanje die haar PhD doet, eentje uit Colombia die part time werkt en part time studeert, en een Brit die in de finance zit. Het lijkt allemaal heel relaxed, dus dat komt wel goed :).

Ook hele aardige buren: de rechterkant heeft "Arbeit macht frei" boven hun poort staan, en de linkerkant is een erotisch massage/escort/wat dan ook centrum.

Zondag heb ik een fiets gekocht van een man (Mel) in Cogee, dus ik heb al wat rond kunnen fietsen en ontdekken. Wat me voornamelijk opvalt is dat Sydney super groen is. De hele stad (voor zover ik het heb gezien...), maar zeker ook deze wijk. De straten zijn heel groen en er zijn veel parkjes te vinden, verscholen tussen de huizen waar je het niet verwacht.

• Botany Bay

July 22 in Australia ⋅ ☀️ 20 °C

Uitstapje naar Botany Bay! Zo'n 40 minuten met de fiets volgens google maps, maar zoals elke fietsrit uitpakt duurt dat altijd langer. Vele stoplichten, soms over de stoep als een weg opeens een halve snelweg wordt, flinke heuvels, enzovoorts.

Botany Bay ligt bij de wijk Maroubra, en heeft een groot stuk groen aan de kust. Midden juni tot midden juli is het walvissen seizoen in Sydney. Walvissen verkassen dan massaal vanuit Antartica naar het warme water bij het noorden van Australië, met hun jongen. Soms zwemmen ze vlak voor de kust, dat geluk had ik net niet. Maar als je op het maximaal uitgezoomde filmpje kijkt zie je wel wat zwarts op en neer bewegen en water naar boven spuiten, toch nog gespot dus!

Voor de rest gaf de kust zelf genoeg te zien. Prachtige kliffen, mooie golven, en een mooi pad!

• Seoul

July 15 in South Korea ⋅ ☁️ 25 °C

Zijn we weer! Na een soepele rit over de Duitse snelwegen met ma en Vincent, stonden we eind van de middag op het vliegveld in Frankfurt. Na een vlucht van ruim 12 uur, omringd door Koreanen, stond ik in Seoul 🇰🇷. Even wennen aan hey Koreaans en hun gebrek aan Engels, maar het wende snel. Ik had 8 uur aan layover, dus na een veetwijfelde blik van de douane, stond ik uiteibdelijk toch in de trein naar Seoul. Die rit duurt 50 minuten, dus extreem veel tijd was er niet in Seoul, waar het overigens stortregende (tot veiligheidswaarschuwingen aan toe.

M'n plan was om een tempel te bezoeken, maar dat zag er zo treurig uit in de regen, dat ik even aan de voorkant heb gestaan, en daarna maar een lekker restaurantje heb opgezocht.

Ik had weinig ideeen bij Zuid-Korea (was ook nul voorbereid), maar het was toch leuk ondanks de regen! De Koreanen staan overal keurig in de rij en buigen naar elkaar totdat ze een hernia oplopen heb ik het idee. Het stukje stad wat ik heb gezien was niet extreem bijzonder; wat hoge gebouwen van telecom bedrijven, ambassades van de VS en het VK, en vooral brede wegen. Tussendoor zijn het vooral hele smalle weggetjes en steegjes, waar ik ook zeker in ben verdwaald. In die steegjes zijn vooral mini restaurantjes en winkeltjes, allemaal heel smal naast elkaar.

In één van die restaurantjes heb ik heerlijk gegeten, ook al wist ik van de helft totaal niet wat m'n bek in ging en bij sommige happen diezelfde bek loeiend in de hens stond van de pittigheid. Na nog wat rondlopen was het alweer tijd om de trein terug te nemen. Het vliegveld is vrij groot en druk, maar ik vermaakte me wel tussen die Koreanen en alles was piekfijn geregeld. Vliegtuig weer in, maar met vertraging vanwege het weer. En dit maakt de Koreanen nog weer schattiger; het grondpersoneel zwaaide ons uit vanaf de grond, in de stromende regen :D

Het eerste hele uur zaten we met goeie turbulentie, dus om middernacht kregen we opeens een maaltijd voorgeschoteld. Ik kreeg heel blij uitgelegd dat het typisch Koreaans was. Tijdens het smikkelen en smullen merkte ik dat m'n buurvrouw constant zat te kijken hoe ik at. Lichtelijk ongemakkelijk, totdat ze op mn tafeltje tikte en naar m'n lepel wees. Mijn vork was blijkbaar nogal een schokkend cultuurbarbaars tafereel. Maar na m'n goede comeback met de lepel kreeg een lolly voor m'n neus geschoven.

En dan na 10 uur kan de Syndey experience los gehen!

Trip start
    July 15, 2025