• Bram Sieders

• Last seen in
    🇳🇿 Arthur's Pass, New Zealand

Avalanche Peak

December 21 in New Zealand ⋅ ☀️ 21 °C

Het weer klaarde op, dus vroeg opgestaan en terug naar Arthur's Pass gereden! En dat was het heel, heel erg waard. Eindelijk kon ik de Avalanche Peak and Scott's Track doen.

Deze wandeling was vrij pittig. De wandeling wordt aangemerkt als "Strenous", de hoogste moeilijkheidsgraad. Ook werd aanbevolen eerst bij het visitor's centre in het dorpje te vragen of de wandeling te doen is op het moment. De man in het visitor's centre zei dat vandaag eigenlijk de enige dag is deze week dat het weer goed genoeg gaat zijn, dus ik ging ervoor!

De wandeling is niet bepaald lang, ietsje meer dan 8 kilometer. Maar de hoogtemeters maakte de wandeling lastig: 1100 hoogtemeters in 3 kilometer afstand. Het was dus in een rechte lijn de berg op met veel klimmen, en op sommige stukjes zelfs bijna verticaal omhoog klimmen.

Omdat je in rap tempo de hoogte in gaat, kwamen de uitzichten al snel tevoorschijn! En die waren waanzinnig. Onderweg kwam ik nog twee Britten tegen, dus het laatste stuk zijn we met z'n drieen omhoog gegaan. Na 2,5 uur dachten we de top bereikt te hebben, maar dit was maar half het geval. Het was bijna de top, het laatste stukje ging over een hele smalle richel naar de echte top van de berg. En vanaf daar... was het uitzicht nog duizend keer mooier. Omdat het daadwerkelijk de top van deze berg was, kon je 360 graden om je heen kijken. Overal om je heen kon je besneeuwde bergtoppen zien, al waren er een paar verstopt in de bewolking.

De richel terug ging toch wel den beetje met knikkende knietjes. Op de heenweg heb je de adrenaline en de top in zicht, en de weg terug ga je toch opeens wat meer om je heen kijken. Het pad was niet veel breder ikzelf, aan beide zijden een hele leuke afgrond van rotsen. Op twee plekjes moest je ook nog half over wat rotsen klimmen. Maar, in alle rust en met alle tijd, en met twee Britten achter me aan (niet dat zij iets hadden kunnen betekenen als ik viel, maar toch voelt het veiliger), weer terug gekomen.

En wat alles nog ietsje specialer maakte waren de twee Kea's die op de top aan het relaxen waren. Volgens mij heb ik al eerder een foto van een Kea gedeeld, maar het is papagaaien soort van bijna een halve meter, 48 centimeter. Hij is olijf groen en de onderkant van zn vleugels zijn fel oranje. Hij leeft alleen op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, en er zijn er nog maar zo'n 7000 van in het wild. En... ze zijn dus heel nieuwsgierig, hongerig, en bovenal heel intelligent. Ze weten precies hoe ze tassen open moeten maken, en zelfs dakkoffers blijken niet veilig.

Het meest legendarische verhaal kwam van de man in het visitor's centre, die vertelde hoe een Kea iemand van buitenaf had opgesloten op de wc van een berghut, om zonder gestoord te worden door zijn tassen te graaien. Ook tijdens deze wandeling was iemand slachtoffer geworden, want een Kea had een gat in z'n tas gepikt en er een crackertje uit gehaald 🙃. Behalve dat zijn ze voornamelijk erg mooi, en konden ze mooi poseren op de bergtop!

Via Scott's Track gingen we weer naar beneden, omdat die route iets minder steil is dan de weg omhoog, en dus iets makkelijker afdalen. Desondanks duurde de terugweg even lang als de heenweg.

Na deze lonende wandeling stond ik op de Avelanche Creek Campsite, recht tegenover het begin van de wandeling.

• Punakaiki River

December 20 in New Zealand ⋅ ⛅ 18 °C

Vandaag was het wat wisselend weer, maar goed genoeg voor een wandeling! Na de kampeerplek aan het strand te hebben verlaten, parkeerde ik hem weer een paar kilomater verder, aan het begin van de Punakaiki River Track, een wandeling, jawel, langs de Punakaiki River. Een rivier met super helder water, en twee natte groene rotswanden aan beide zijden. Omdat het niet zo'n lange wandeling is, heb ik hem verlengd met de Inland Pack Track.

Omdat het morgen mooi weer lijkt te worden, heb ik Big John aan Lake Brunner gezet op te overnachten, weer op een vrije kampeerplaats. Dit is halverwege richting Arthur's Pass, dus dat scheelt morgen weer! Nadeel van deze plek was de ongelooflijke hoeveelheid muggen (maar echt wel extreem veel), dus al vrij snel zat ik met alle ramen en deuren dicht in de bus.

• Punakaiki

December 19 in New Zealand ⋅ 🌧 15 °C

Vandaag was het regen, regen, en nog eens regen. Vanaf sochtends vroeg kwam het al met pijpestelen de lucht uit vallen, en dat ging voorlopig ook niet stoppen. Daarom ben ik maar de bus ingestapt, kijken waar ik uit zou komen. Leuk, maar het liefst zat ik natuurlijk ergens in de zon in de bergen te wandelen.

De eerste stop was in Moana, een dorpje aan Lake Brunner. Een wat vlakker landschap met veel landbouw land. Na een lunch en een grappig gesprekje met twee oudere Nieuw-Zeelanders die aan het strooien waren met plekken die ik zeker wel moet zien terwijl ik hier ben, heb ik een klein wandelingetje gemaakt door een regenwoud achtig aan het meer.

Niet veel later reed ik door Greymouth, een dorp van een wat groter formaat, wat direct te zien is aan de talloze tankstations en garages. Na wat boodschappen te hebben gedaan, reed ik nog een stukje door naar Punakaiki, waar ik vannacht op een vrije kampeerplek sta (het enige verschil met de camping van gisteren was eigenlijk alleen dat er geen hokje is met een gat in de grond (lees: wc)). Omdat ik er optijd was kon ik nog mooi een plekje bemachtigen, want waar ik voor 18:00 de enige was, stond het om 19:00 vol.

De kampeerplek ligt direct aan een heel lang, donkerkleurig strand. Na heel veel gekloot met m'n gastoestelletje kon ik uiteindelijk ook nog genieten van een warme pasta maaltijd 😊

Savonds begon het weer nog iets op te klaren, dus laten we hopen dat dat doorzet!

• Arthur's Pass

December 18 in New Zealand ⋅ ☁️ 14 °C

Woensdag was een chaotische dag. Ik zou om 11:00 het busje ophalen, maar kreeg een bericht van de man waarvan ik hem huur dat ie hem nog niet klaar had. Hij runt een autodealership, dus om de tijd te doden mocht een prius pakken om waar dan ook naartoe te gaan. Na twee mooie parken te hebben gezien vlak buiten de stad en alvast boodschappen te hebben gedaan, kwam ik om 15:00 terug bij de autozaak. En... de bus stond nog bij de inspectie. Was ie vergeten te doen in alle drukte, dus het zou nog twee uurtjes langer duren.

Terwijl ik in de stad aan de koffie zat, kreeg ik een telefoontje van hem dat de bus niet door de keuring is gekomen 🙃 Iets met het evenwicht wat niet goed was, dus deze bus ging niet door... Na een kwartiertje kwam ie me ophalen met de auto, en reden we naar z'n huis aan de rand van de stad, waar daar stond een andere bus die hij ook verhuurd. Deze is recent nog verhuurd en door de inspectie gegaan, dus deze was in orde. Normaal is deze duurder om te huren (hij is wat hoger, dus je hebt iets meer ruimte om te staan (al sta je alsnog niet rechtop), en het is een automaat, de andere was een schakel), maar ik kreeg hem natuurlijk voor dezelfde prijs mee als de andere. En, omdat hij geen tijd had om hem op en top schoon en klaar te maken, kreeg ik er nog een goeie korting bovenop. En, omdat hij zich zo schuldig voelde dat ie me zo lang had laten wachten en een dag van de reis had afgesnoept, had hij onderweg nog snel een sixpackje bier voor me gekocht :).

Om 18:30 was het dan alsnog tijd om te vertrekken! Niet met Wally, maar met Big John. Stiekem is het ook wel lekker dat het een automaat is, maar je merkt ook dat het een oud kreng is (hij komt uit 1995). Maar, hij rijdt, en alles zit erin wat ik nodig heb!

In het donker kwam ik uiteindelijk aan op de Klondyke Corner Campsite, middenin de Arthur's Pass, een gebergte midden op het zuidereiland. Zoals de verwachting al was, is het weer niet geweldig. Het waait hard, en de lucht is constant grijs (toevallig niet op de eerste video, maar dat was een kort moment van blauwe lucht helaas). Een beetje jammer voor tijdens de eerste wandeling die ik deed (Temple Basin Track), want als het een heldere hemel is, kan je alle prachtige besneeuwde bergtoppen om je heen zien, en vandaag waren die allemaal verstopt in donkere wolken...

Voor morgen had ik net zo'n wandeling in gedachten, maar die wil ik heel graag doen met mooi weer. Mocht dat morgen niet zijn, dan rijd ik een stuk verder richting de westkust, en kan ik altijd nog een keer terug komen voor die wandeling! Toch het voordeel van lang de tijd hebben en zo flexibel zijn op de weg!

• Cijfers zijn binnen, op naar avontuur!

December 17 in New Zealand ⋅ 🌧 15 °C

Alle cijfers van m'n exchange semester zijn binnen en elk vak is nu dan toch gehaald. En dan ook nog met best mooie cijfertjes (7.9, 8.1, 8.5, 8.7)! Terreur ligt me blijkbaar beter dan sex and scandal...

Vandaag is ook de dag dat ik de bus op kan halen! Het ware avontuur gaat beginnen... maar wel in de regen. Vandaag is de eerste dag van een week vol regen op het zuidereiland, dus dat wordt nog wat. Maar dat laat de pret niet drukken, heb er zin in!

• Christchurch

December 16 in New Zealand ⋅ ⛅ 25 °C

Na ruim een uur met een Nederlandse (natuurlijk...) in het park te hebben gebabbeld, vertrok ik zondagmiddag vanuit Picton naar Christchurch. Een busrit van zes uur, maar met prachtige uitzichten!

In Christchurch zit ik gelukkig in een normaal hostel. Maar Christchurch als stad... ik verwachtte niet veel, maar deze stad is wel heel sfeerloos 🙃 Het is sowieso niet groot, maar het centrum is super modern, waardoor het echt nul ambiance heeft. En elk gebouw met enige potentie staat in de steigers (zelfs de halve botanische tuinen). En zet je 1 stap buiten het centrum (dat misschien een paar straten bij een paar straten is) is het vooral veel industrie; veel lelijke kantoorpanden en autodealers vooral.

Dinsdag nog wel een mooie wandeling vlakbij gemaakt!

• Picton - Dag 2

December 13 in New Zealand ⋅ ☀️ 26 °C

Helaas zit het in Picton niet zo in elkaar als in de Alpen oid. Weinig wandelpaden, de enige was eigenlijk die ik gisteren deed. Daarnaast komt natuurlijk ook het campervan avontuur dichterbij, dus 1+1 kwam snel tot de conclusie dat het het perfecte moment was om een autootje te huren. Een prachtig excuus vond ik zelf.

Na snel opgezocht te hebben welke verhuurbedrijfje het goedkoopst is (vrijwel alles gebeurt hier met de auto, dus er waren er genoeg, en best goedkoop), kwam ik bij een Nieuw Zeelandse tokkie familie terecht. Super aardig, ondanks de grote middelvinger tattoo die de vrouw om de arm had, met in dikgedrukte letters "FUCK" eronder getatoeëerd. Toen ik er naar vroeg, legde ze vrij simpel uit dat het haar favoriete gebaar en favoriete woord is. Nog een 1+1'tje.

Van de houten plank met autosleutels hingen er vrij veel aan de linkerkant, de "Dirty" kolom. Na even staren pakte ze er een van de rechter "Clean" kolom, en kreeg ik een Toyota Corolla tot m'n beschikking.

Het links rijden zelf was niet zo moeilijk, dat voelt inmiddels wel als normaal na Sydney. Het wennen was alleen dat alles in de auto gespiegeld is. Richtingaanwijzer zit niet meer links, maar rechts; daar zit nu de ruitenwisser. Richtingaanwijzer naar beneden is niet meer richting naar links, maar naar rechts. Ook de versnellingspook zit niet meer rechts, maar links.

Dus mijn gemiddelde afslag ging een beetje zoals dit... Eerst ruitenwisser aan, snel weer uit, dan richtingaanwijzer naar links, oh nee, toch naar rechts, m'n rechterhand keihard tegen de autodeur aanslaan, snel rechterhand terug op het stuur, linkerhand op de pook, afslaan, ruitenwisser weer aan, weer uit, en eindelijk de richtingaanwijzer uit. Duurt even, maar dan kom je ook ergens.

Namelijk, de Queen Charlotte track. Een wandeling die in totaal vier dagen duurt, maar ik heb gewoon een stuk op en neer gewandeld. Wederom fantastische uitzichten! Na nog naar een ander uitzichtpunt gereden te hebben, kwam ik weer terug in m'n favoriete verzorgingstehuis.

• Picton - Dag 1

December 12 in New Zealand ⋅ ⛅ 22 °C

Het hostel waar ik in zit... is niet echt een hostel. Er lopen allemaal vage figuren rond, die hier vrij permanent lijken te wonen. De eigenaresse is wel super aardig, maar lijkt vooral achter alle 'bewoners' aaan te lopen alsof ze de hoofdverpleegster is ofzo. Het interieur en de indeling lijkt overigens ook meer op en jaren 80 verzorgingstehuis met alleen maar schuifdeuren en de badkamers zijn alleen maar van die mega gehandicapten badkamers. Maar goed, ik heb een bed en een dak boven m'n hoofd, dus prima.

Vanuit Picton heb ik de Snout track gelopen, een wandeling met nog meer prachtige uitzichten! Ook veel mooie vogeltjes gespot, waarvan er een paar op beeld staan. Er was geweldig weer bij, al sloeg dat smiddags uit het niets om naar regen, gelukkig net nadat ik terug was in m'n verzorgingstehuis.

Picton zelf stelt overigens bijzonder weinig voor. Het is een klein doorreis dorp, wat samenhangt met havengebied (voornamelijk veel hout wordt hier getransporteerd) en klassieke motelletjes. Er is 1 supermarkt, en voor de rest zijn het vooral huizen, en daar buiten puur natuur.

• Interislander

December 11 in New Zealand ⋅ ⛅ 24 °C

Vandaag overgestapt naar het zuidereiland van Nieuw Zeeland! Er zijn twee manieren, ofwel door de lucht, ofwel over het water. Dat laatste is tien keer leuker en duizend keer mooier, dus ik ben voor die tweede optie gegaan. Er is 1 ferry tussen de twee eilanden, tussen Wellington en Picton. Mijn ferry had vertraging, dus om de tijd te doden heb ik een elektrische deelscooter gepakt en ben ik de heuvel opgevlogen.

De ferry duurde 3.5 uur, over de Cook Strait. Voornamelijk de tweede helft was prachtig, de foto's spreken voor zich! Het weer was even spannend, maar gelukkig was het zonnig genoeg om van de natuur te genieten. Prachtige groene heuvels (allemaal grote eilanden), hier en daar een schaap, en soms een zeldzaam huis. Wakker worden met dat uitzicht moet fantastisch zijn...

• Wellington

December 10 in New Zealand ⋅ ☀️ 23 °C

Helemaal volgepropt met een maaltijd, een brownie, en zelfs random snoepjes tijdens de vlucht (die maar drie uur duurde, dus had niet eens iets verwacht), ben ik dinsdag aangekomen in Wellington! De vlucht had vertraging en de strenge bio controles bij aankomst zorgden ervoor dat ik kwart voor twee snachts pas buiten stond. Ik had een Supershuttle geboekt, en ondanks wat zorgen dat die hem al gepeerd zou zijn, stond ie nog keurig voor de deur te wachten.

Het idee van de shuttle is dat ie helemaal vol zit en dat je een voor een gedropt wordt op je adres, maar ik was vannacht de enige 🙃 De driver was niet veel ouder dan ik, en het was eigenlijk best gezellig. Ook heeft ie me onderweg veel tips gegeven, dat is altijd welkom.

Wellington is, ondanks dat het de hoofdstad van Nieuw-Zeeland is, niet extreem groot of bijzonder. Het heeft 200.000 inwoners (ongeveer zo groot als Groningen dus) en is de stad met de hoogste gemiddelde windsnelheid ter wereld! Na wat uitgeslapen te hebben ben ik door de stad naar de Te Ahumairangi Hill gelopen, waar je op de top een mooi uitzicht over de stad hebt.

De stad is vrij modern, met wat oude gebouwen er doorheen gemixt. Omdat het aan het water ligt, ligt alles om de baai heen. En dat geeft mooie uitzichten, met het helderblauwe water en de groene heuvels op de achtergrond! Het deed mij een beetje denken aan een stadje aan een alpenmeer oid. Achter de 'skyline' is het wat heuvelachtiger en heel erg groen, wat me op de een of andere manier een beetje aan Zuid Amerika deed denken. Hele smalle straatjes en heel steil, met veel haarspeldbochten.

Qua mensen lijken de Nieuw-Zeelanders wel wat anders dan de Australiërs (voor zover ik dat kan zeggen na twee dagen). Ze lijken wat diverser (misschien ook door het grote aantal inwoners van de pacifische eilanden), en wat minder luid en sterotyperend. Wat direct opviel was de hoeveelheid Indigenous namen (straten, gebouwen etc) die worden gebruikt. Kia Ora, de Maori begroeting, wordt als normaal gebruikt hier, terwijl dat in Australie nooit gebeurde in niet-Indigenous setting. Ook veel op straat staat zowel in het Engels als in Maori weergegeven. Beter dus! Voor de rest zijn er wel veel dezelfde winkels etc als in Australië, dus tegelijkertijd zijn er ook wel overeenkomsten.

Ook de tweede dag heb ik het rustig aangedaan, met een wandelingetje naar Mount Victoria, nog een uitzichtpunt, maar dan van de andere kant. Hier zijn ook een paar scenes uit The Lord Of The Rings opgenomen, heb foto's van twee plekken toegevoegd!

Oh ja, en de 23 graden dat het hier is was heel erg welkom, veel beter dan de 40 in Sydney...

Trip start
    December 9, 2025