- Geziyi göster
- Yapılacaklar listesine ekleYapılacaklar listesinden çıkar
- Paylaş
- Gün 17
- 3 Ağustos 2024 Cumartesi
- ⛅ 21 °C
- Yükseklik: 426 m
FransaLau-Balagnas42°59’15” N 0°5’13” W
Dag 17 - Hollands gezegend weertje

Gisteravond heb ik nog met strandhanddoeken, ligstoel en een fiets ervoor gezorgd dat de dichtstbijzijnde straatlampen niet onze tent teveel verlichtten. Om er 's nachts achter te komen dat die lampen uitgaan, waarschijnlijk om 12 uur.
We worden wakker met grijs, fris weer en een lichte miezer motregen. Dat was niet de verwachting.
Dus geen bergwandeling, daarvoor hangt er teveel lage bewolking. Dus op naar Lourdes!
Echt bijzonder om te zien. We wonen een deel van een dienst bij in de lage/oude basiliek. Mooi orgel en zang. We zijn (toch) ontroerd. Al helemaal als we in de Mariakapel een kaarsje branden voor opa Hans en opa Pieter. Interessant wat de muziek en al die mensen doen met je emoties.
Daarna richting dé Grot. Ook daar is een dienst. Na afloop komen de bezoekers langs. Iedereen raakt de rotsen aan, soms schrapen ze met doekjes er langs.
We vullen onze toeristische Maria flesjes met water dat (kennelijk?) uit de bron komt. Dat geloven we dan maar 🙂
Na afloop lunch in Lourdes en dan door naar de Grottes de Bétharram. Je wordt daar per bus verzameld en dan naar de ingang gebracht. We missen helaas net de vorige bus dus 25 min wachten. Dat blijken er maar 15 te zijn, prima!
De grotten zijn spectaculair. Natuurlijk het 'gebruikelijke' spektakel aan mooie formaties maar deze grot heeft als extra een aantal enorme diepe kloven / spleten waar je doorloopt, hele rare patronen aan plafonds en een prachtige stalactiet / stalagmiet combi die nu op enkele decimeters van elkaar zijn en nog zo'n 5000 jaar nodig hebben om elkaar te bereiken.
We genieten volop. Er is een kort boottochtje en een treintje op het einde dat je weer naar de start brengt (dus terug bij je auto). Daar staat als verrassing een prachtig gebouw uit eind 19e of begin 20e eeuw dat nu dienst doet als lunchroom annex souvenirwinkel.
Op de terugweg boodschappen. Hapjes en een paar hamburgers om onze grillplaat (van de camping) in te wijden. Helaas doet die het niet goed dus moet ik alsnog ons eigen gasstel aansluiten en vooral ook schoonmaken na afloop. Wespen gooien een beetje roet in het eten. Mats is nog panisch daarvoor en houdt het op een gegeven moment voor gezien. En die burgers zijn niet eens zo lekker. Gelukkig heeft Ilse lekkere uien chutney erbij gekocht dus dan lijkt het nog wat.
Op tijd naar bed.
Erg grappig was nog de aankoop van wc papier. Ilse kwam blij vertellen dat ze 6-laags papier had gevonden. Jeej!! Na 2 weken dat slappe spul op de camping eindelijk solide vegen. Logootje verkeerd geïnterpreteerd..... Gewoon 2-laags maar 6 rollen 😅 Wel betere kwaliteit.Okumaya devam et
Gezgin
gave foto!