Frankrijk 2024

• 2.3kkilometers
  • Day 1

Dag 1 - Vertrek naar Lille

July 18 in France ⋅ ☁️ 22 °C

Weinig spannends te melden. Behalve dat we ondanks een gehuurde dakkoffer toch te weinig ruimte hebben en dus wat zaken niet meenemen. De auto zit propvol! Letterlijk.

Ik moet eerst nog even optreden op het schoolplein ivm jaarafsluiting en afscheid van een medewerker die ook mee deed aan de kerstmusical. Leuke solo 🙂 Jammer van de microfoon en gebrek aan soundcheck 😅

We nemen de route via Roosendaal. Erg leuk want die weg kennen we nauwelijks. Ik herken de kerncentrale van Doel. Die ligt letterlijk tegen de grens aan!

Meest spannende is de zoektocht naar een restaurant in België. Na twee omwegen vanaf de snelweg naar restaurants die gesloten blijken te zijn wegens vakantie nemen we nog maar een krentenbol en besluiten naar Lille door te rijden om daar te eten in het hotel.
    Na 15 minuten zien we een Van der Valk en eten daar. Lekker Belgisch 😳
    Mats krijgt een kindermenu en een kinder placemat. Daar is hij toch echt te oud voor. Gelukkig vindt Ilse hem mooi. En Mats eet nu gewoon een volwassen maaltijd.

Maar wel goed besluit om daar te eten want het Ibis hotel heeft helemaal geen restaurant. Wel een heerlijk biertje en de mooiste voetbaltafel ooit.

Mats jaagt er tijdens de douche 1/3 fles Rituals douche schuim doorheen en mag die nu de rest van de vakantie niet meer gebruiken..

Tenslotte hebben we ruzie met een groot kamernummer met lamp erin die we niet uit krijgen. Na een bezoek aan de receptie blijken we toch een knopje niet goed te hebben geprobeerd. Sinds goed al goed 😅

• Day 2

Dag 2 - naar Disneyland!

July 19 in France ⋅ ⛅ 32 °C

Na een prima nachtrust en een geweldig ontbijt rijden we naar Disneyland. Het is druk maar geen grote problemen.
    Bij aankomst rond de lunch is het al erg warm. Zo'n 30 graden.

Security is flink opgeschroefd hier. Check bij de ingang voor auto's en alle bagage moet door röntgen scanner. De verrekijker van Ilse komt niet door de keuring en moet in de auto terug. Mijn zoomlens en kleine verrekijker (zelfde vergroting) worden niet eruit gepikt 🤷🏻

Even ruzie met de receptie als blijkt dat onze Lake Side kamer geen uitzicht op het meer heeft. Dan blijken het toch gewoon Fransen en geen Amerikanen want het wordt me 10x verteld dat er toch echt Lake Side en geen Lake View in de bevestiging staat. Geen spoortje empathie. Snel vergeten dit.

Na inchecken direct naar Disneyland. Er zijn twee parken: Disneyland Park en Disneyland Studios Park. We kiezen voor de eerste. Van hotel naar achterkant park is een half uur wandelen dus dat is goed te doen.
    Het is superleuk om aan te komen en ons onder te dompelen in de sfeer.
    We maken een rondje met de trein om een eerste beeld te krijgen. Daarna door Main Street en eten we een lichte lunch. De kassa duurt lang omdat een aantal toeristen geen idee heeft hoe elektronisch betalen werkt. Ik help de mevrouw voor me omdat ik anders nooit buiten kom 😅

Vervolgens mag Mats de eerste attractie kiezen. Het hele park is in regio's opgedeeld en hij kiest voor Space Mountain in Discoveryland. De regio met Star Wars, Buzz Light Year, Jules Vernes etc. Jules Vernes??? Ja in het contract met de Fransen is in de jaren 80 vastgelegd dat een deel van het park Frans moest zijn.
    Space Mountain was kennelijk even gesloten geweest maar gaat voor onze neus open en we kunnen vrijwel direct doorlopen!
    Ik denk even aan Papa en mij in Space Mountain in Disneyland in 1981. Mooie herinnering. Nu een nieuwe gemaakt met Mats. Heerlijk gillen en genieten.

De meet, greet en photo shoot met Darth Vader is geweldig. Echt een reus van een vent in dat pak die met zijn stemvervormer en in your face vragen echt indruk maakt. Heerlijk.(even een toevoeging van Ilse… deze gast was echt scary. Ik ben zowiezo geen held natuurlijk dus ik sluisde hem zo snel mogelijk door naar Edo. Heel gênant achteraf 🫣)

Nou ik ga geen eindeloze opsomming van het park doen. We lopen veel (uiteindelijk 25.000 stappen), zien veel en genieten veel. Al is het maar van Mats. Zeker als we hem vertellen dat we voor zaterdag en zondag van die passen hebben gekocht waarmee je de rij (grotendeels) mag overslaan. Dat gezicht!!!
    Het park is echt mooi en de drukte is goed te doen. Mats en ik doen een paar grotere attracties terwijl Ilse met ereader en noise canceling headset even rust pakt op een bankje. Die redt zich vrij aardig ondanks de naweeën van de hersenschudding.
    Tijdens de vaartocht door de Its a Small World show met poppen die de hele wereld uitbeelden vragen wij em de Nederlanders achter ons, ons af of ze wel copyright © aan de Efteling hebben betaald. Wat een kopie! Alleen andere oorwurm 😅

De drone show en licht / vuurwerk show 's avonds zijn enorm indrukwekkend. De uitstroom van alle bezoekers erna ook. Maar het loopt aardig door.
    Moe maar tevreden liggen we rond 24 uur in bed.

• Day 3

Dag 3 - Walt Disney's Studio's Park

July 20 in France ⋅ ☁️ 31 °C

Allemaal 7 uur wakker dankzij Mats die met teveel lawaai zijn ereader pakt. Na mijn suggestie om zich beter nog even om te draaien slaapt hij nog anderhalf uur door. Ik niet. Ilse nog een uurtje.
    Daarna de eerste rij van de dag... het ontbijtbuffet 😅
    Gelukkig genoeg gezonds te eten naast oa de Mickey cake en Mickey wafels...

Na ontbijt lekker laat het park in en nu het andere park: Walt Disney's Studio's Parc. Daar veel Avengers! En veel betere muziek 😅 Op een gegeven moment kwam Dombo ons wel de oren uit gisteren....

Leuke shows op straat. Mats wordt zelfs nog gestrikt voor een dansact met The Guardians Of The Galaxy. Geweldige achtbaan in het donker. Totaal 3 keer gedaan. Behekst hotel met op en neer vliegende liften, superleuk. Mooie show in enorm theater. Van alles wat. Het schieten met spinnenwebben in de Spider-man attractie (door heel snel je hand te buigen en dan een werp beweging te maken door hem weer te strekken) levert me een zeer pijnlijke kramp in mijn onderarm op. Pas na 2 paracetamol en veel strekken en massage gaat het uren later weg.

Lunch in een American Diner. Gelukkig zijn daar ook salades.
    In het andere deel van dit park gaat het over Cars, Toy Story en Ratatouille. Daar staat dan een heerlijk nagebouwd stukje oud Parijs. We maken een rondrit met een enorme aanhangwagen en bezoeken nog wat attracties. Einde middag wil Mats naar Disneyland Parc dus off we go. Ilse doet een rustmoment in een parkje met gras en schaduw en Mats en ik gooien de Premier Access Passen vol in de strijd. Zelfs als de wachtrij niet zo lang is, is dit leuk eant je hebt meestal een veel kortere looproute. Wat een luxe dit. Heerlijk en decadent.
    Spookhuis, Thunder Mountain en dan eten bij Captain Jack's (Sparrow). Mooi, rustig (ondanks grootte), donker en lekker restaurant. Ideaal voor Ilse.

Dan gaat Ilse richting hotel en doen Mats en ik nog twee uur lang de grootste attracties en ijsje. De show slaan we over vandaag en om 23 uur doen we het licht uit. Beetje extra slaap pakken. 23.000 stappen. We zijn allemaal in no time vertrokken.

• Day 4

Dag 4 Disney Poncho Parade

July 21 in France ⋅ ☁️ 21 °C

Na ontbijt naar buiten. Lichte miezer. Kunnen we hebben. Weerplaza zegt dat het allemaal wel meevalt.
    Nou dat meevallen viel wat tegen, na een paar honderd meter begint het steeds harder te regenen en tegen de tijd dat we door Disney Plaza lopen begint het te hozen.
    Bij het RainForest Café kopen we een paraplu maar dat werkt niet met zoveel regen dus bij de Disney store aan de overkant kopen we drie grote regenponcho's. Wat zal Disney genieten van dit soort weer want €13 voor een poncho is op zijn zacht gezegd aan de prijs.

We gaan Disneyland park in want daar is om 11:30 de grote Parade. Al denken we dat die niet doorgaat maar zo snel laat Disney zich niet uit het veld slaan en gelukkig gaat het ook steeds minder hard regenen.
    De Parade is hartstikke leuk om te zien, alle helden komen live voorbij.

Ondertussen hebben we al kaartjes gekocht voor de Lion King Show. Op zich hoef je niet te betalen voor die shows maar als je kaartjes koopt ben je gegarandeerd van een plaats. En gezien het weer verwachten we grote drukte.
    Dat "gegarandeerd" blijkt niet helemaal te kloppen want je moet echt nog wel op tijd zijn voor een goede plek. Maar omdat we een eigen rij hebben, hebben we ondanks vrij late aankomst toch nog vrij aardige plaatsen.
    De show is echt leuk gedaan met goede muziek, goede dans en geweldige acrobaten.

Na een ongezonde lunch in de Saloon gaat Ilse terug naar het hotel en Mats en ik beginnen aan een Tour de Disneyland (beide parken) om alles te doen waar we met voorrang in kunnen. Mats en ik plannen het zorgvuldig.
    Het weer is ondertussen helemaal opgeknapt en we moeten ons later zelfs nog insmeren.
    Onze zelf opgelegde opdracht slaagt goed en ik slaag erin Mats zelfs nog in een paar attracties te krijgen waar ik graag in wilde maar hij niet zo nodig zoals Ratatouille en de vlucht van Peter Pan. Die hij zoals verwacht vervolgens hartstikke leuk blijkt te vinden.
    In een korte rij voor de laatste attractie merk ik dat mijn energie ineens op is.
    We gaan richting hotel en ontmoeten Ilse bij Disney Plaza, dat is de winkelstraat die tussen de parken en ons hotel ligt.
    We besluiten een hapje te eten bij Brasserie Rosalie omdat het er leuk uitziet en vooral vanwege de naam. Helaas kan ik geen schort kopen want die zien er hartstikke mooi uit met zo'n mooi Frans lettertype.
    Na het eten gaan we naar het hotel waar ik even lekker in kan storten op bed terwijl Mats en Ilse gaan zwemmen in het zwembad van het hotel.

En dat allemaal om energie op te doen voor de lichtshow van 23 uur. We lopen op tijd terug en nemen onderweg nog wat lekkers. We willen wat meer naar voren staan dan eergisteren. Dat lukt.
    Tot grote teleurstelling van veel mensen gaat de eerste show door zonder de drones. Jammer maar gelukkig hadden we dat al gezien.
    De grote show erna is wederom indrukwekkend en enorm "Disney" met al dat vuurwerk erbij. Ondanks veel lange mensen en mensen met kinderen op de nek kunnen we het toch goed zien.

We worden uitgezwaaid door Mickey en een prachtige volle maan.

• Day 5

Dag 5 - Afscheidsrondje - Poitiers

July 22 in France ⋅ ☁️ 24 °C

Inpakken en wegwezen. Speciaal voor Mats doen we een afscheidsrondje langs de top 5 attracties. Vind ik eenmaal binnen ook wel leuk 🙂

Sterker nog voor Big Thunder Mountain (fantastische achtbaan) koop ik tot grote aangename verrassing van Mats twee fast lane kaartjes omdat daar een enorme rij staat en er is geen single riders toegang. Dan ga je als alleenreizende naar binnen en wordt je gebruikt om lege stoeltjes op te vullen van oneven gezelschappen. Werkt vaak fantastisch. Bij de andere 4 gaan we wel als single riders of gewoon even in de rij.
    Onder andere bij Hotel Hollywood oftewel the Tower of Terror (die met de omhoog schietende en vrije val liften).

Ilse houdt ons het eerste park gezelschap, onder andere bij heerlijke customized Magnums.
    Daarna gaat ze lezen in een perkje terwijl wij het andere park doen.
    Na afloop daar lunchen we en rijden we om 15.45 uur weg.

Reis verloopt prima. Eerste stuk rondom Parijs is druk. We zien al de eerste rijstroken voor de Olympische Spelen. Even later lezen we dat de ANWB adviseert om Parijs te mijden vanaf nu. Terugweg even herplannen dus.

Rond 20 uur zijn we bij het hotel. De beloofde parking van 2.40 hoog blijkt 1.90 en dat met een dakkoffer. Maar verdomd, het past net!!
    Via een eeuwenoud steegje achter het hotel lopen we het centrum in. Eerste indruk is niet bijzonder. We eten lekker op een pleintje en maken daarna een kleine wandeling door het oude centrum. Schilderachtig mooi!
    Kers op de taart is een Son et Lumière projectie voorstelling op de oudste kerk van Poitiers, de Nôtre-Dame Grande. Zo mooi gedaan!! Kan Disney nog bijna een puntje aan zuigen. Ter ere van een restauratie, als we het bordje goed begrijpen. Echt gaaf, door alle kleuren komen de beelden helemaal tot leven.
    Bofkonten zijn we weer 😃

• Day 6

Dag 6 - Camping de la Côte

July 23 in France ⋅ ☀️ 28 °C

Goed doorslapen, 9. 15 uur ontbijt en 10.30 uur de auto in. Poitiers aan onze kant (hotel) is echt niet mooi, maar dat terzijde.

Reis voorspoedig, redelijk relaxed, weinig file en laatste stuk zelfs heel rustig. Onze tol badge doet het (piep) prima.

16 uur zijn we op de camping (De La Côté) in Messanges. Prima grote schaduwrijke plek vlakbij zwembad.
    Tent opzetten gaat redelijk goed ondanks al 3 jaar niet gebruikt.
    Mats verkent het zwembad daarna heel kort.
    Er is elke avond een food truck bij de camping maar vanavond heeft hij mosselen en daar houdt Mats niet van. Op een kwartier fietsen zit een hoog beoordeeld strandtentje, The Captain Bar. Dus daar gaan we heen. Heerlijk plekje en heerlijk (gezond) eten.
    Daarna spelen op het strand langs de golflijn en genieten van een prachtige zonsondergang.
    Dankzij mijn oplettendheid als we op de camping terug zijn, heeft Mats zijn eerste vriendje: Samuel. Ze voetballen tot het echt te donker wordt.

• Day 7

Dag 7 - gedwongen ritje Dax

July 24 in France ⋅ ☀️ 28 °C

Ilse en Mats lekker uitslapen. Ik slechte nacht door lek in ventiel klep van peperduur luchtbed. Soort ring die lekt.
    Na klein ontbijt met broodjes via de receptie even boodschappen gedaan en met twee soorten tape aan de slag om het te repareren maar helaas.
    Mats is ondertussen de hele ochtend aan het spelen en zwemmen met zijn nieuwe beste vriend.
    Voor de lunch Ilse en ik nog even poedelen en zonnen in en bij het zwembad.
    Na de lunch opnieuw reparatie pogingen maar tevergeefs. Mijn nachtrust is me veel waard dus op naar de Decathlon in St Paul de nogwat Dax. Ritje van ruim een half uur. Met zoveel campings zou je nog wel ergens een kampeerwinkel verwachten maar helaas.
    Decathlon heeft niet helemaal wat ik zoek maar het moet maar. Van 15 cm dik matras (als ie niet lek is) naar 8 wordt even wennen.
    Ik wil ook een laken. Ik zoek me suf bij LeClerc (soort vlieghangaar omgebouwd tot supermarkt, tjeus wat groot), Intermarché, beddenwinkel maar overal slaag ik niet omdat ze alleen matrashoezen en matrasbeschermers verkopen. Ik slaag uiteindelijk bij onze lokale kleinere supermarkt (klein, klein, Albert Heijn zou er nog jaloers op zijn).
    Heerlijk en gezond gegeten, pingpongen en verder niets. Hopelijk beter slapen straks.

• Day 8

Dag 8 - Eindelijk rustige dag & strand

July 25 in France ⋅ ☀️ 25 °C

Goed geslapen!! Nieuwe matras op oude gelegd. Beviel aardig. Beetje wiebelig. Oude is 'leeg' maar door al het schuim is ie nog vrij dik.
    Beetje grijs en rustig weer. Prima, temperatuur is goed namelijk.

Rustig ontbijten, Mats afwassen onder groot protest. Daar gaan we flink aan werken de komende weken 👍
    Rustig lezen, Mats spelen. Daarna Boogie Board gekocht en nieuwe slippers voor mij.
    Even zwemmen, lunchen, lezen en Mats spelen. Ik even naar de Pharmacie voor neusspray voor Mats en mij en toch maar een Coronatest. Het schijnt nogal te heersen. Wéééér negatief.
    We willen vanavond iets eten van de food truck die elke dag bij de camping komt. Vanavond Taco's!! Maar het blijkt dat je een tijdstip moet boeken en inmiddels zit het vol tot 21 uur. Dus toch maar niet.
    Op naar het strand met nieuwe boogie board
    En dan op de fiets naar het strand! Met boogie board onder de arm en Mats op zijn oude BMX die we mee hebben.
    Wouw dat is echt het vakantiegevoel hier. Enorme golven. Veel waarschuwingen voor gevaarlijke stromingen maar er is een stukje bewaakt waar je kan zwemmen. Nou ja zwemmen, springen op en in de golven zeg maar.
    Het is eb. We leggen onze spullen niet al te ver van het water. Mats gaat heerlijk te keer met zijn nieuwe board en heeft pret voor tien.
    Na een tijdje denk ik: hee de spullen, het wordt vloed. Ik zie hoe ze omringd door water nog net droog liggen. We trekken een sprint maar in het water gaat dat niet zo snel. We zijn net te laat ware het niet dat twee Fransen net onze spullen oprapen en omhoog houden. De volgende golf was voltreffer geweest. Wat een mazzel. We bedanken ze hartelijk.
    Even later, als we onze spullen hoog en droog hebben gelegd en Mats en ik weer richting zee gaan, betaal ik de maatschappij terug door de spullen van iemand anders te redden. Ik hou ze boven mijn hoofd en een mevrouw komt even later dolblij aanrennen.
    Mats boardt nog een tijdje, ik ook even. Daarna even uitrusten. Fascinerend hoe snel de vloed opkomt.

Daarna lekker borrelen en eten bij wederom de Captain Bar. Never change a winning concept 😁

• Day 9

Dag 9 - Bayonne

July 26 in France ⋅ ⛅ 25 °C

Aangename temperatuur, bewolking, mooie dag om een stadje te bezoeken. Vanaf zondag / maandag wordt het een paar dagen bloedheet, dan wil je dat niet.
    We kiezen voor Bayonne, omdat het wordt aangeraden door een AI reisadviseur.
    Het ritje duurt ruim drie kwartier en we nemen strandspullen mee omdat we daarna naar het strand van Biarritz willen. De boogie board gaat natuurlijk ook mee.

Bayonne blijkt echt heel mooi te zijn. Veel mooie, oude vakwerkhuizen, oude Romeinse restanten (oa die poort waar ik naast sta), mooie straatjes, rivier, leuke winkeltjes en lekker eten. De kathedraal Sainte-Marie is mooi (toch weer kaarsjes voor de opa's).
    We lunchen bij een leuke voedsel hal met restaurantjes eromheen.
    Aan het einde trakteer ik onszelf op een lekker stuk Jambon de Bayonne. Van de week bij de borrel 👍👍

Na een paar uur gaan we terug richting auto. We besluiten Biarritz over te slaan omdat het toch wel flink wat extra rijtijd betekent en Mats wil eigenlijk liever met zijn vriendjes spelen dan naar het strand. En het weer is nog steeds grijs alhoewel we dat helemaal niet erg vinden. Maar voor strand minder mooi.

We kopen zo'n enorm blik eend, verse groenten, kant en klare aardappeltjes uit een pot die je heerlijk kan bakken en smullen enorm.

Al met al prima dagje 👍