traveled in 8 countries Read more Budapest, Hungary

How was New Zealand

February 5 in Hungary ⋅ ☀️ 6 °C

Hogy milyen volt egy hónapot utazni a világ másik felén? Fantasztikus.

Még egy darabig fognak ülepedni az emlékek és az már most látszik, hogy nagyon jó ötlet volt ezt a blogot elindítani. Az egész sorozatban ez lesz az utolsó bejegyzés amit erről a túráról írok és ahelyett, hogy hosszú összefoglalót írnék, inkább leírom azokat a dolgokat amik tetszettek és amik kevésbé tetszettek az országban:

Like: publikus wc-k, kedves és mosolygós emberek, vendégszeret mindenhol, nyugodt szabálykövető vezetés, mindenki beszél angolul, bankkártya elfogadás (nem érintettem készpénzt), közlekedés kitáblázottsága, természeti változatosság, kivi madár, millió turaútvonal, diverzitás, belföldi repülőjáratok, felhasználóbarát drónszabályozás, esőerdők, gleccserek, fjordok, minden étteremben egyből adnak vizet, szállásokon tej a hűtőben, végtelen beszélgetések idegenekkel

Dislike: magas étel és szállás árak, baloldali vezetés, nyáron van karácsony, sok helyen nem lehet drónozni, nagyon messze van Európától, sok helyen nem csak mobilnet de térerő sincs, paplanhuzat helyezz dupla lepedő, sandfly-ok

Zárszóként: Új Zéland csodálatos hely, de nem kell ilyen messzire menni hasonló kalandok miatt... utazni és új dolgokat, új kultúrákat, új helyeket felfedezni mindig hatalmas élmény.

A Pirok család

February 5 in Switzerland ⋅ ☁️ -3 °C

Akik nélkül biztosan nem jöttem volna.

2018-ban épp Japánban voltam amikor Zsombi először rámírt mióta elköltözött Magyarországról. Teljesen idegen volt a helyzet, miért mennék át Japánból a déli féltekére pont miközben amúgy is nyaralok. Utána átlagosan kétévente újra előkerült a kérdés amit egy “persze, majd valamikor megyek” legyintéssel gyorsan el is intéztem.

Egészen 2024 nyaráig, amikor egy hasonló legyintés után pár nappal arra gondoltam: “miért is ne?”. Az elhatározás gyorsan jött, az út vázlatokban szeptemberben már meg is volt, onnan már csak pár alvás és már el is jött január 2: az út az ismeretlenbe.

Kína, Thaiföld, 11 óra repülés, majd ismerős arcok - 10 évvel későbbi kiadásban, de mit sem változva - ,hihetetlen vendégszeretet és támogatás. Az első pár nap egyáltalán nem volt hétköznapi: 3 olyan dolog is történt körülöttük ami egyénenként és családként is kihívás, de mindezek közben egy percig sem éreztem, hogy probléma lenne a jelenlétem.

Örökké hálás leszek a fogadtatásért, az útmutatásért, a társaságért és nem utolsó sorban a szállásért. Ha Zsombi nem kérdezi meg ötödjére is, hogy ki akarok e menni hozzájuk, akkor biztosan nem lennék itt.

Mindezen kedvesség mellett szuper volt betekintést nyerni abba, hogy egy magyar család hogyan boldogul a világ ezen szegletében.

Köszönöm nektek ☺️

Zurich Airport

February 5 in Switzerland ⋅ ☁️ -2 °C

Reggel 6, Zurich, ismét egy hatalmas reptér.

A mostani 13 órás repülőút volt életem leghosszabbja, ráadásul nem sok pihenővel. Szerencsére ablak mellett ültem és a középső helyen nem ült senki, ezért több pozitúrát is ki tudtam próbálni alvás közben, szerencsére egész sok sikerrel. Egészen kényelmes volt a szék, végre nekem is egész magas és a lábtér is korrekt volt.

Próbáltam tudatosan megválasztani az alvásidőmet hogy ne legyen nagy jetlagem, de a mai napot biztosan nem fogom végig ébren bírni 😄

Amikor kiszálltam a gépből megcsapott a tél. Egyelőre furcsa, hogy az emberek télikabátban vannak és az is, hogy meghallottam az első magyar szavakat. Ez a reptér megint hatalmas és sokkal elegánsabb érzésre mint a több… minden tisztább, rendezettebb és sokkal drágábbnak néz ki.

Itt is vonatoztam, amiben imádtam, hogy az alagútban ahol ment, egy szakaszon ledfallal volt kirakva és a vetített videó - Svájc bemutatásáról - olyan sebességgel ment oldalra, mint a vonat, így ha kinéztem az ablakon, olyan volt mintha jönne velünk egy hatalmas TV.

• Day 34

Singapore Airport

February 4 in Singapore ⋅ 🌧 26 °C

Első repülőút kész, 4 óra múlva jöhet a nehezebbik.

A mostani út 10 óra volt Aucklandből Szingapúrba. Az út nagy részét naplementében töltöttük ahogy jöttünk nyugatra. Meglepően jó volt a Singapore Airways, a két melegétel és a folyamatos italfelszolgálás, illetve most a fedélzeti filmkínálat is jobb volt mint a kínai légitársaságnál.

A repülőn az újzélandi krikett válogatottal utaztam, akik afféle legendának számítanak az országban (the blacks), és a srilankai világbajnokságra utaznak épp. Mellettem az 50+ válogatott tagjai ültek, nagyon kellemes beszélgetőpartnerek voltak az úton.

A szingapúri repülőtér ismét egy olyan helyszín amiről nem tudom hogy írjam le hogy mekkora. Eddig két reptéri vonattal jöttem, láttam a hatalmas vízesést és boltok százait. Elképesztő hogy mekkora ez a hely.

• Day 34

Good Bye New Zealand

February 4 in New Zealand ⋅ ☀️ 24 °C

Ma véget ér a kicsivel több, mint egy hónapos utazásom, a bérelt kocsit leadtam, becsekkoltam a reptéren és épp a kötelező trash foodot eszem. Még 1-2 záró blog lesz, amiket a következő 10+13+1 órás repülőutakon fogok megírni.Read more

• Day 33

North Head

February 3 in New Zealand ⋅ ⛅ 23 °C

Utolsó este Aucklandben.

Zsombiékkal elmentünk egyet sétálni Auckland egyik legszebb helyére ahol az ember töltheti az utolsó itteni estéjét. A mount Victoria melletti hegycsúcsról gyönyörű látvány volt a lemenő nap a város mögött.

A hegy egyébként katonai védállás volt a világháborúk alatt, bunkerekkel, ágyúk maradványaival (az országnak sosem kellett védekező háborút folytatnia a saját területén).

A könnyű séta után beültünk egy mediterrán étterembe, ismét egy szuper steak élménnyel és remek társasággal.

• Day 33

Bethells Beach

February 3 in New Zealand ⋅ ⛅ 22 °C

Homokdűnék Aucklandtől alig egy órára!

Az utolsó teljes napomba még be akartam préselni egykét aktív programot, ezért a tegnapi fiaskó után ma olyan jól foglaltam autót hogy még jobbat is kaptam mint amit rendeltem.

Mivel Piha beach volt az egyik kedvenc helyszínen a környéken, ezért az attól nem messze található Bethells beachet látogattam meg. Hasonlóan itt is fekete homok volt, azonban a partot hatalmas sziklák helyett homokdűnék vették körbe. Kevésbé drámaian mintha sivatagban lennék, növényzettel finoman benőve, de mégiscsak homokdűnék voltak.

Itt az egy kezemen megszámolható strandoló mellett volt néhány surfös is, akik a hatalmas hullámokban gyakorolgattak. A hőség hatalmas volt megint, a kerek túrakalapom itt is tudott bizonyítani 😄

• Day 32

Wēta Workshop Unleashed

February 2 in New Zealand ⋅ ⛅ 26 °C

A wellingtoni után megnéztem az aucklandi Wēta Workshopot is!

A mai napom a pihenésről és Auckland belvárosáról szólt. Tegnap este volt Zsombi legénybúcsúja, ezért a pihenés teljesen indokolt volt 😄

Délelőttre volt egy kocsibérlés foglalásom, ami mint kiderült nem mindíg 100%-os ha az ember nem közvetlenül a cégnél foglal, így kocsi helyett csak a pénzemet kaptam vissza. Semmi baj, Auckland belvárosát amúgy is meg akartam nézni. Az első utam az itteni Weta Workshopba vezetett.

Kis összefoglaló a Wētáról: ők azok akik számos híres produkción dolgoztak/dolgoznak, animációt, díszleteket, jelmezeket, speciális effekteket készítenek.

Az itteni stúdió teljesen más élményt nyújtott: a hosszú beszédek, kis szobák és videók helyett ez interaktívabb és sokkal nagyobb volt. Élethűbbek voltak a robotok, több mindent ki lehetett próbálni és összességében nekem jobban tetszett.

Volt szoba, ahol a Weta által készített gyűjtői modelek voltak kiállítva egy nagy beszélő robottal, utána három híres film nem licenszdíjas változatából kaptunk egy egy bemutatót:

Űrlényes horror film szoba, ahol lehetett űrlényt műteni, a protézisgyártás és a robotgyártás részleteit megnézni,
    Egy gyűrűk urára hasonlító tematikájú szoba, trónnal, gigantikus makett várral, elképesztő részletességgel megcsinálva, nekem ez tetszett a legjobban
    És egy hatalmas robotos űrhajós barlang szoba, amiben egy egész hosszú élő showt kaptunk mozgó-villogó mindennel.

Nagyon jól meg van csinálva ez a hely, rengeteg apró részlettel ami közelebb hozza a látogatót a filmkészítéshez és itt is hihetetlenül profi és szórakoztató volt a személyzet.

• Day 30

Nehézségek III. - Pénzügyek

January 31 in New Zealand ⋅ ⛅ 23 °C

A harmadik téma ami valamennyi nehézséget okozott, az nem más, mint a mocskos pénzügyek.

Ez az út drága. Nem csak drága, hanem drága drága.

Természetesen a saját döntésem volt eljönni erre az útra, senki nem kényszerített semmilyen kiadásra, és mivel egyedül vagyok ezért másra sem tudom fogni.

Először Wellingtonban volt, hogy megnéztem a hitelkártya egyenlegemet. Meglepett. Tudtam, hogy valamelyest túlköltekeztem, de nem gondoltam volna hogy ennyire. Nem fogok publikusan belemenni a részletekbe - ha valaki kíváncsi az itteni árakra és a kiadásokra, szívesen megosztom privátban - de volt mi miatt pislognom.

Az egyik kiadásomat sem sajnálom… de talán lehettem volna kicsivel takarékosabb: reggelire például nem mindig “éttermi” vagy kávézós reggelit enni, hanem boltban vett péksütit negyedannyiért, Milford Soundba utazhattam volna busszal repülő helyett, néhány szállás helyett találhattam volna olcsóbbat… de a saját fürdőszobából akkor sem adtam volna lejjebb ha az utolsó garasomba került volna (legközelebb már be merném vállalni a lakókocsizást, ami kb a felére csökkentené a kiadásokat).

Mivel ez a poszt nem egy vallomás akar lenni, hanem elmondani, hogy miért okozott menet közben problémát: mert az én lelki nyugalmamat is befolyásolja az az egy szám, ami sokmindenki másét. Ha meredeken megy lefele, az izzasztó.

A legnehezebb része az egyensúlyozás volt, az egy aránylag jól kereső “ki tudja mikor leszek itt legközelebb” gondolkodással rendelkező ember mit tehet meg egy ilyen úton és a racionalitás talaján maradás között. Mert lehet hogy most nem fáj, de egy hónap múlva a szürke hétköznapokban a lakásra gyűjtés közepén már igen.

Messze a szállások és a kaják vitték el a legtöbb pénzt, amikből bőven lehetett volna lefaragni. A belépőkre, közlekedésre, szuvenírekre költött pénz amiből semelyiket nem sajnálom, hiszen ezekért vagyok itt, de ezek is jó nagy részét tették ki a büdzsének (például egy átlagos gondolázás 20k volt).

Sokkal alaposabb tervezéssel, racionális kiadás tervezéssel és x időközönkénti büdzsé plafonnal biztosan kevesebbet költöttem volna, de ez most így sikerült.

Egy ideje már gyűjtök az útra… és ugyanennyi ideig még fogok utólag, remélhetőleg akkor is ugyanúgy gondolva mint most: abszolút megérte.

• Day 30

Hello Auckland

January 31 in New Zealand ⋅ ⛅ 24 °C

Visszaértem Aucklandbe!

A repülőút sima volt, utána már kevésbé. A béreljek-e autót a maradék pár napra dilemmát a Europcar könnyen megoldotta egy magas ajánlattal, így Uberrel jöttem el e reptérről, és több hét után végre lehet egy kicsit pihenni. Nincs rohanás sehova, a következő napokban még magamba szívom Új Zéland varázsát, hogy kitartson a következő alkalomig.Read more

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android