Śniadanko
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 26 °C
Tylko w tym hostelu mamy śniadania na miejscu - a są fantastyczne, indeed.
Do talerzyka smakowitości dobrać możemy zupę miso, ryż, do tego słone, marynowane sliwki (są TURBO słone!!), zimneWeiterlesen
Ninna-ji niomon gate
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 27 °C
Wejście do buddyjskiej świątyni.
Schody są takie wysokie, by nawet Szogun, najwazniejsza osoba, musiał zejść z konia wchodząc do swiatyni.
Pagoda
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 28 °C
Co ciekawe, kanji nad wejściem nie istnieje. Nazywa się seika ale pochodzi od narodu który zamieszkiwał tereny wzdłuż jedwabnego szlaku, ale już nie istnieje. Nikt już nie może goWeiterlesen
Świątynia buddyjska
Dotarliśmy do swiatyni.
Przed nią jest pudełko wotywne, do wrzucania pieniążka.
W środku jest budda, ale jest za wcześnie - budda jeszcze śpi.
Chryzantemy na budynku są symbolemWeiterlesen
Świątynia shinto
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 28 °C
Wyobrażacie sobie by koło katolickiego kościoła w Polsce ktoś wybudował meczet? Nie ma opcji. A w Japonii peace, tuż koło swiatyni buddyjskiej stoi świątynia shinto, w tym samym kompleksie.Weiterlesen
Ryoanji temple
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C
Piękna świątynia z ogrodem zen.
Przed wejściem ściągamy buty i z uwagi, że to miejsce do medytacji i kontemplacji zachowujemy się cichutko.
W środku jest ogród zen - z kamieniami czesanymi wWeiterlesen
Ryoanji temple cd
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C
Siedzimy, oglądamy. Widoki są piękne, wszystko zadbane w najmniejszym detalu.
Kapłani w świątyni codziennie czeszą kamienie w ogrodzie zen.
Stanęłam w miejscu, gdzie widać wszystkie 15Weiterlesen
Kinkaku-ji
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 31 °C
Odwiedzamy złotą świątynię. Wita nas wejście z wodną mgiełką 🧡
Złoty pawilon był rezydencją szoguna (choć w sumie nigdy tu nie mieszkał).
Pokryty jest 24k złotem. Wiecie ile kgWeiterlesen
Stop w konbini
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 32 °C
"kombini" to skrót od "convienience store". W tym wypadku jest to 7 eleven. Kupiliśmy lunch, ręczniki do twarzy (wspaniała sprawa) i kwintesencję anime, czyli melon pan (słodka bułkaWeiterlesen
Wracamy do hotelu
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 32 °C
Wracamy autobusem do hostelu, by zrobić przerwę na czas największego upału.
Mamy bilety jednodniowe na komunikację miejską. Japońskie autobusy są krótkie (nie ma przegubowych). Wsiada sieWeiterlesen
Niespodzianka - deszcz
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 32 °C
Nagły deszcz - jak szybko przyszedł, tak szybko zniknął. Ale był dość konkretny. Widziałam też ogromną modliszkę 😳
Przy okazji deszczowego odcinka, mały podgląd jak wyglądają pokojeWeiterlesen
Szalona organizacja na dworcu
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C
Jest tu osobna funkcja organizatora ruchu na dworcu autobusowym - żeby nikt w siebie nie wjechał Pan pokazuje kto wjeżdża, kto wyjeżdża, w tym czasie ktoś parkuje. Szaleństwo.
A dlaWeiterlesen
Zwiedzamy las bambusowy
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 30 °C
Bambus rośnie ok. 1m dziennie!
Ale idzie sobie człowiek lasem bambusowym, a tu nagle BUM, platan! Dobrze się kamufluje 😎
Świątynia włosów
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C
Odwiedziliśmy świątynię włosów. Dzwoniąc dzwonkiem, a później wykonując dwa ukłony, dwa klasnięcia i jeden ukłon możemy zapewnić sobie przychylność bóstwa, które pomoże nam jeżeliWeiterlesen
Arashiyama
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 29 °C
Góra Arashiyama jest CAŁA osadzona sakurami.
Szogun kazał samurajom zasadzić drzewa są kury na całej górze, przez co w marcu-kwietniu cała góra jest różowa ❤️
Cd lasu bambusowego i uliczka Arashiyama
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 28 °C
Po wyjściu z lasu bambusowego odwiedziliśmy uliczkę koło Arashiyama station. Tam mieliśmy chwilę wolnego, by poeksplorować. Znaleźliśmy sklep z pałeczkami, z Rilakkumą, sklepik z mochi aWeiterlesen
Tak śpiewają cykady
25. August 2023 in Japan ⋅ ⛅ 27 °C
Gdybyście byli ciekawi jak głośne są cykady w Japonii, to są... turbo głośne. Ale to naprawdę sympatyczny i relaksujący dźwięk. Takie trochę asmr, tylko z glosnikiem podkręconym na maksaWeiterlesen
Relaks w onsenie
25. August 2023 in Japan ⋅ 🌙 27 °C
Po całym dniu zwiedzania przyszedł czas zmyć z siebie pot. Tym razem w tradycyjnej japońskiej odsłonie - onsenie. Nie będzie tu zbyt dużo zdjęć, ze względów, że korzysta się z onsenuWeiterlesen
Kolacyjka i do spanka
25. August 2023 in Japan ⋅ 🌙 26 °C
Dziś na kolację makaron soba i kieszonka z tofu z ryżem - na zimno. Pyszka ❤️
Wyruszamy w drogę
26. August 2023 in Japan ⋅ ☀️ 25 °C
Już po śniadanku, wyruszamy do świątyni Fushimi Inari
Autobusem przez Kioto
26. August 2023 in Japan ⋅ ☀️ 27 °C
Jedziemy tym razem daleko, 10 przystanków, prawie do końca linii. Tu trochę widoków na ulicę Kioto z perspektywy autobusu :)
Rzeka Kamo
26. August 2023 in Japan ⋅ ☀️ 28 °C
Nad Kamo kawa rozciągają się tarasy, na których wieczorami bogaci ludzie imprezują. Rezerwować trzeba miesiące, a nawet lata do przodu, a cena od głowy to ok. 500 dolarów.
Metrem do Fushimi Inari
26. August 2023 in Japan ⋅ ☀️ 28 °C
Ze stacji Tofukuji jedziemy metrem do Fushimi Inari. Na stacji można przybić pamiatkową pieczątkę ❤️
Fushimi Inari
26. August 2023 in Japan ⋅ ☀️ 29 °C
Fantastyczna wycieczka - mamy dużo contentu, więc zupdatujemy Was później 🧡
Fushimi Inari cd
26. August 2023 in Japan ⋅ ☀️ 27 °C
O rety, to był kawał wycieczki.
Około dwóch godzin zajęło nam obejście góry, różnymi ścieżkami.
Fushimi Inari Taisha jest domem kami Inari (bóstwa płodności, rolnictwa i szczęśliwejWeiterlesen