Śniadanko

Tylko w tym hostelu mamy śniadania na miejscu - a są fantastyczne, indeed.
Do talerzyka smakowitości dobrać możemy zupę miso, ryż, do tego słone, marynowane sliwki (są TURBO słone!!), zimneWeiterlesen
Ninna-ji niomon gate

Wejście do buddyjskiej świątyni.
Schody są takie wysokie, by nawet Szogun, najwazniejsza osoba, musiał zejść z konia wchodząc do swiatyni.
Pagoda

Co ciekawe, kanji nad wejściem nie istnieje. Nazywa się seika ale pochodzi od narodu który zamieszkiwał tereny wzdłuż jedwabnego szlaku, ale już nie istnieje. Nikt już nie może goWeiterlesen
Świątynia buddyjska

Dotarliśmy do swiatyni.
Przed nią jest pudełko wotywne, do wrzucania pieniążka.
W środku jest budda, ale jest za wcześnie - budda jeszcze śpi.
Chryzantemy na budynku są symbolemWeiterlesen
Świątynia shinto

Wyobrażacie sobie by koło katolickiego kościoła w Polsce ktoś wybudował meczet? Nie ma opcji. A w Japonii peace, tuż koło swiatyni buddyjskiej stoi świątynia shinto, w tym samym kompleksie.Weiterlesen
Ryoanji temple

Piękna świątynia z ogrodem zen.
Przed wejściem ściągamy buty i z uwagi, że to miejsce do medytacji i kontemplacji zachowujemy się cichutko.
W środku jest ogród zen - z kamieniami czesanymi wWeiterlesen
Ryoanji temple cd

Siedzimy, oglądamy. Widoki są piękne, wszystko zadbane w najmniejszym detalu.
Kapłani w świątyni codziennie czeszą kamienie w ogrodzie zen.
Stanęłam w miejscu, gdzie widać wszystkie 15Weiterlesen
Kinkaku-ji

Odwiedzamy złotą świątynię. Wita nas wejście z wodną mgiełką 🧡
Złoty pawilon był rezydencją szoguna (choć w sumie nigdy tu nie mieszkał).
Pokryty jest 24k złotem. Wiecie ile kgWeiterlesen
Stop w konbini

"kombini" to skrót od "convienience store". W tym wypadku jest to 7 eleven. Kupiliśmy lunch, ręczniki do twarzy (wspaniała sprawa) i kwintesencję anime, czyli melon pan (słodka bułkaWeiterlesen
Wracamy do hotelu

Wracamy autobusem do hostelu, by zrobić przerwę na czas największego upału.
Mamy bilety jednodniowe na komunikację miejską. Japońskie autobusy są krótkie (nie ma przegubowych). Wsiada sieWeiterlesen
Niespodzianka - deszcz

Nagły deszcz - jak szybko przyszedł, tak szybko zniknął. Ale był dość konkretny. Widziałam też ogromną modliszkę 😳
Przy okazji deszczowego odcinka, mały podgląd jak wyglądają pokojeWeiterlesen
Szalona organizacja na dworcu

Jest tu osobna funkcja organizatora ruchu na dworcu autobusowym - żeby nikt w siebie nie wjechał Pan pokazuje kto wjeżdża, kto wyjeżdża, w tym czasie ktoś parkuje. Szaleństwo.
A dlaWeiterlesen
Zwiedzamy las bambusowy

Bambus rośnie ok. 1m dziennie!
Ale idzie sobie człowiek lasem bambusowym, a tu nagle BUM, platan! Dobrze się kamufluje 😎
Świątynia włosów

Odwiedziliśmy świątynię włosów. Dzwoniąc dzwonkiem, a później wykonując dwa ukłony, dwa klasnięcia i jeden ukłon możemy zapewnić sobie przychylność bóstwa, które pomoże nam jeżeliWeiterlesen
Arashiyama

Góra Arashiyama jest CAŁA osadzona sakurami.
Szogun kazał samurajom zasadzić drzewa są kury na całej górze, przez co w marcu-kwietniu cała góra jest różowa ❤️
Cd lasu bambusowego i uliczka Arashiyama

Po wyjściu z lasu bambusowego odwiedziliśmy uliczkę koło Arashiyama station. Tam mieliśmy chwilę wolnego, by poeksplorować. Znaleźliśmy sklep z pałeczkami, z Rilakkumą, sklepik z mochi aWeiterlesen
Tak śpiewają cykady

Gdybyście byli ciekawi jak głośne są cykady w Japonii, to są... turbo głośne. Ale to naprawdę sympatyczny i relaksujący dźwięk. Takie trochę asmr, tylko z glosnikiem podkręconym na maksaWeiterlesen
Relaks w onsenie

Po całym dniu zwiedzania przyszedł czas zmyć z siebie pot. Tym razem w tradycyjnej japońskiej odsłonie - onsenie. Nie będzie tu zbyt dużo zdjęć, ze względów, że korzysta się z onsenuWeiterlesen
Kolacyjka i do spanka

Dziś na kolację makaron soba i kieszonka z tofu z ryżem - na zimno. Pyszka ❤️
Wyruszamy w drogę

Już po śniadanku, wyruszamy do świątyni Fushimi Inari
Autobusem przez Kioto

Jedziemy tym razem daleko, 10 przystanków, prawie do końca linii. Tu trochę widoków na ulicę Kioto z perspektywy autobusu :)
Rzeka Kamo

Nad Kamo kawa rozciągają się tarasy, na których wieczorami bogaci ludzie imprezują. Rezerwować trzeba miesiące, a nawet lata do przodu, a cena od głowy to ok. 500 dolarów.
Metrem do Fushimi Inari

Ze stacji Tofukuji jedziemy metrem do Fushimi Inari. Na stacji można przybić pamiatkową pieczątkę ❤️
Fushimi Inari

Fantastyczna wycieczka - mamy dużo contentu, więc zupdatujemy Was później 🧡
Fushimi Inari cd

O rety, to był kawał wycieczki.
Około dwóch godzin zajęło nam obejście góry, różnymi ścieżkami.
Fushimi Inari Taisha jest domem kami Inari (bóstwa płodności, rolnictwa i szczęśliwejWeiterlesen