• Wojciech Garczynski

Podróż poślubna

Pengembaraan 23hari oleh Wojciech Baca lagi
  • Ubirr

23 September 2016, Australia ⋅ ☀️ 33 °C

Pełni nadziei ruszyliśmy z naszego drugiego obozowiska w kierunku Ubirr. Ale w tym roku pora deszczowa rozpoczęła się wcześniej. Poprzednio tylko o tym słyszeliśmy. Teraz zobaczyliśmy, co to znaczy. Rzeka płynąca w poprzek drogi byłaby do pokonania przez nasz pojazd terenowy. Szkopuł tym, że ciągle przybierała i moglibyśmy mieć odciętą drogę powrotną.Baca lagi

• Yurmikmik

24 September 2016, Australia ⋅ ⛅ 14 °C

Ponieważ pora deszczowa ma swoje prawa, pojechaliśmy do wodospadu o śmiesznej nazwie, do których ponoć bardzo rzadko zalewana jest droga. Była to jedyna atrakcja ostatniego dnia wyprawy do Kakadu, ale prędko okazało się, że godzinny spacer po buszu i ogromnych kamieniach oraz kąpiel pod wodospadem to niebylejaka gratkaBaca lagi

• Alice Springs

26 September 2016, Australia ⋅ ⛅ 11 °C

Jak dla wielu tak i dla nas jedynie przystanek na drodze do Uluru. Lokalsi bardzo nad tym ubolewają, ale co zrobić. Na razie jedyne zdjęcie stamtąd mamy z porannego (5:45) wyjazdu w kierunku właśnie Uluru. Droga z Alice Springs do Uluru to bite 5 godzin, więc można pospać, a na przystankach robić zdjęcia tej jakże uczęszczanej drogiBaca lagi

• Uluru

26 September 2016, Australia ⋅ ☀️ 24 °C

Czyli serce Australii, obok Wielkiej Rafy Koralowej najbardziej znany pomnik przyrody tego kraju-kontynentu. Z daleka, czy to przez złe światło (pełne zachmurzenie), czy nasze niewprawne oczy, wyglądało, oględnie rzecz ujmując, nieciekawie. Z bliska natomiast było niezwykłe i zajmujące. Ponadto, co już powtarzane było, w tym roku pada jak nigdy, to i zieleni jest nieporównywalnie więcej. Chmur też, więc zachód słońca nad Uluru był spektakularny tylko dzięki świetnym stekom z kangura.Baca lagi

• Great Ocean Road

1 Oktober 2016, Australia ⋅ 🌧 13 °C

Wielka Droga Oceaniczna to świetny chwyt marketingowy. Nad oceanem jedzie się stosunkowo niewielki procent ten dwustu-kilkudziesięcio-kilometrowej drogi. Większość, szczególnie jeśli doliczyć 100-kilometrowy objazd, wiedzie przez lasy (piękne!) i pastwiska (tys ładne!). I to właśnie krowy dominują w krajobrazie, ale dobrze, że jakiś marketingowiec na czas zmienił "Krowia" na "Oceaniczna" ;)Baca lagi

• Grampians

2 Oktober 2016, Australia ⋅ 🌙 28 °C

Park Narodowy Gór Grampianów to zupełnie niezaplanowany przystanek (tzn. dorzuciliśmy go dwa dni temu). Ale jaki! Wodospady, lasy, serpentyny na zboczach gór wijące się jak pijany wąż. I te punkty widokowe. Jednym słowem rewelacja. Pogoda wariowała, od słońca do ulewy.Baca lagi

• Tamat perjalanan
    3 Oktober 2016