• Dag 3: Reykjavik - Flúðir

29 april 2024, Island ⋅ ☀️ 6 °C

Vanochtend zitten we om 8.30 uur weer klaar om te genieten van het heerlijke ontbijt, maar niet voordat we bij twee kaarsjes in een chocoladebroodje en een slinger gezongen hebben voor Mickel die vandaag jarig is. Na het ontbijt stappen we om 9.30 uur in de auto, want we gaan vandaag snorkelen in de kloof tussen de Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat. Alleen het aan trekken van de drysuits is een belevenis op zich. Het extra bandje om je nek is wel wat intens maar onze gids Brioch druk Geen en mij op het hart dat zolang we kunnen lachen er niks aan de hand is. Voor we vertrekken verteld hij ons eerst nog over (de geschiedenis van) het gebied, de kloof en wat we gaan doen. Met gezonde spanning lopen we naar de plek waar we het ijskoude water in gaan. In het water moeten we allemaal nog even laten zien dat we op ons rug kunnen draaien in geval van nood en dan gaan we. Het is prachtig om de kloof onder water en alle kleuren te zien. En als ik het even spannend vind draai ik me om mijn rug en drijf als een otter terwijl ik naar alle prachtige bergen om me heen kijk. Aan het maken van de groepsfoto groepsfoto gaat een kleine chaos vooraf om iedereen bij elkaar, vervolgens rechtop met de snorkel in de mond en vervolgens nog rechtop onder water te krijgen. Maar het lukt, redelijk. In ieder geval kunnen we er hard om lachen. Uit het water worden we van onze hoed en flippers bevrijd en na nog een groepsfoto lopen we terug. We worden uit onze pakken geholpen en warme op met warme chocolademelk en koekjes. Mickel krijgt van de organisatie nog een t-shirt voor zijn verjaardag. Na een lunch aan een picknicktafel bij het water stappen we in de auto naar de geiser Strokkur. Het is de kleine buur van de uitgedoofde Geysir en zendt met tussenpozen van 4 tot 8 minuten een waterstraal van 10 tot 20 meter hoog uit. We zien er vier. Een hoge, een lage en dan twee hoge achter elkaar. Om de geiser borrelt het op verschillende plekken. Heel mystiek. We halen een patatje voor onderweg en rijden naar de waterval Gullfoss. Wat indrukwekkend en wat een water geweld. Schitterend! Na de waterval vanaf verschillende punten bekeken en gefotografeerd te hebben rijden we naar het hotel en stoppen onderweg nog op een prachtige plek waar de rivier tussen prachtige rotsen door stroomt. Bij het hotel eten we in het restaurant en daar bekijken we de foto’s die onze gids Brioch van ons heeft gemaakt tijdens het snorkelen, dat levert grote hilariteit op, want we staan er enorm charmant op in ons duikpak en met onze duikbril. Ook bekijken we de prachtige foto’s die Gwen en Mickel hebben gemaakt de afgelopen dagen. Het is genieten.Läs mer