• Péter Nádas

Azori kalandok 2.0

4 év után újra irány a csoda Læs mere
  • Utolsó Azori nap

13. september 2023, Portugal ⋅ ☁️ 21 °C

Tegnap sokáig agyaltunk, menjünk e bálna lesre, eddig egyszer se láttunk, annyira nem is olcsó, de most lehet évekig megint nem lesz lehetőség, mi legyen. Ha van a Moby dick holnap, akivel anno mentünk, akkor menjünk. Hopp, nincs, karbantartás nap. Oké, ha a Futurismo visz holnap embereket és van hely a kis csónakban akkor menjünk. Ők mennek, de már csak a katamaránon van hely. Mi legyen? Oké, menjünk, aztán bánni fogjuk.
    Szóval reggel korán kávé szendvics a szokásos, 8.30ra ott voltunk, 9kor indul a hajó. Ez most annyiban más, mint az előző, ami Faialon volt, hogy nagyobb hajó, magasabbról látunk, szerintem jobb így. Kihajóztunk, végre csendes az óceán, semmi csapkodó hullám, így azért nagyobb élmény, nekem.
    Távolodunk a szigettől, gyönyörű látvány, a hegyvonulatok, a sziklák, a partok, jó látni melyik részeket jártuk be most meg 4 éve.
    Első körben delfinek jönnek, nagyok, valami 600 kg-ra is megnőhetnek, cserébe lomhák is, meg nyugisak, nem ugrálnak a hullámokban de csodás látvány ahogy úsznak.
    Később másik csapat delfin, ők már többen vannak, és kisebbek, cserébe játszanak a hullámokban, van kis delfin is, kerülgetik a hajót, óriási az egész látvány, ahogy a nagy testükkel suhannak, ugrálnak.
    Megyünk egyre távolabb a parttól, de semmi. Sokáig megyünk, egyszer megfordul a hajó. Úgy tűnik megyünk vissza. Hát, valószínűleg most se látunk bálnát, ez már a negyedik alkalmunk lesz, senki nem fogja elhinni. Mondjuk lassan mi is kezdünk kételkedni, nem csak egy óriási összeesküvéselmélet e az egész? Igazából az azoriak kiirtották az összes bálnát anno, és most úgy csinálnak mintha lenne, és mindig másik hajó lát bálnát, csak a tiéd nem, és erre egész iparág épült 😁 Persze később ismerős elmondja, ők júliusban látták a bálnát, szóval lehet mégis van. Mindenesetre nekünk megint kimarad.
    Visszafelé még egy csapat delfinbe belefutunk, ők legalább tényleg nagy élményt okoznak a kis játékukkal.
    Kikötő, ott az étterem, ahol anno az utolsó ebédet elfogyasztottuk, most is legyen az. Sajna már nincs az étlapon a furcsa tengeri herkentyűs leves ragu akármi, de zöld bor van, az is jó lesz. Garnélás tészta, sertés szelet helyi módon, meg egy üveg bor, ami pikkpakk elfogy, tök érdekes, mennyire könnyű és milyen gyorsan fogy.
    Ebéd után kóma, nagyon meleg is van, el is fáradtunk, kicsit pihenjünk, hopp nyitva van a kis szuvenir bolt, ahol van 3as házszám, sehol máshol nem láttunk. Akkor hát nagybevásárlás, mindent is veszünk, még egy helyi vulkáni kőből faragott bálnát is, mert már 2 hete nezegetjük hogy tök jól nézne ki a kertben.
    Szállás, pihi, 1-2 óra, de ne feküdjünk egész nap. Veszünk még ananászt, hogy vigyünk haza, meg egy 2es házszámot mert a másik boltban meg az nem volt 😁 Meg persze sör, bálna címkés, ha más nem így legyen legalább bálna les 😂
    Ma a másik parkba megyünk chillezni, amiről el is felejtettem h azon kevesek közé tartozik ami fizetős, de már mindegy, elcipeltük ide a cuccot, most már bemegyünk. Arborétum, vagy botanikus kert, de itt igazából minden miradouro, park, megálló ilyen, millió felé buja zöld növény, fa, bokor, cserje, virág, eszméletlen. Kicsit leülünk, sör, pihi, nézzük a madarakat, fákat, békákat, jól esik a csend.
    Őszintén, mostanra lemerültünk kicsit, lehet azért is, mert tudjuk h holnap hosszú nap lesz, meg hogy vége. Szomorú, de menjünk, pakoljunk, pihenjünk. Holnap reggel 4.50kor jön a taxi, 6.30kor megy a gép Lisszabonba, ott még egy egész nap, és este irány Budapest, otthoni idő szerint hajnal fél 3 körül fogunk érkezni, szóval szégyen nem szégyen, fél 9 van de most lepihenünk 😘

• Hazafelé, Lisszabon

14. september 2023, Portugal ⋅ ⛅ 20 °C

4kor kelni, brr, de sikerül. 4.45re itt a taxi de jó hogy este összepakoltunk. Reptér, meglepő, mennyien vannak már ilyen korán is. Kávé, szendvics, szokásos, szeretem Ponta Delgada repterét de most nincs idő kiélvezni, mire sorra kerülünk a büfében már kezdődik a beszállás. Furi TapAir gép, régi logó van rajta, jajj, valami kiszuperált cseregép? Aztán a gépen kiderült, nemhogy nem régi hanem vadiúj A321 neo, ráadásul retro festéssel, egy ilyen van a Tapnak.
    Felszállunk, gyönyörű az ég, most kel a nap, elrepülünk Sao Miguel sziget mellett, látszik a Fogo tó, látszik Furnas, még az is hogy gőzölög, milyen jó is volt 😊
    Lisszabon, csomagmegörző kéne, hátha van bent, hogy ne keljen a csomagot újra átvinni de persze csak kint van, azt is alig találjuk meg, de végül csomag lerakva, elcsigázva irány Lisszabon belvárosa, busz, kis séta és már a híres helyeken vagyunk, de rohadt meleg van, inkább üljünk be együnk valami könnyű ebédet. Hideg sör és kóla életmentő. Grillezett szardínia és tengeri sügér pedig fincsi.
    A híres felvonó, de csak hátulról, úgyis az étteremtől pár percre van, még mászni se kell. Szép a kilátás a városra.
    St George vára, vagyis inkább a mellette lévő pasta da natal sütis hely, együnk egy sütit, hideg víz, fagyi, a vár ajtajában meg kis pihenő az árnyékban. Megjelenik egy páva, csöveskedik, kunyerál, még egy kávézóba is be akar menni, ilyen is kell otthonra 😁
    Jól van, baromi meleg van, korán keltünk, 2 hete utazunk, most ennyi bőven elég volt Lisszabonból, sorry.
    Busz, vissza, a gépünk Terminál 2ről megy, akkor csomag ki, shuttle buszra fel, érkezés T2höz, irdatlan sok ember, de ahhoz képest gyors csomag vizsgálat és már bent is vagyunk. Ahol szintén sok ember, ülőhely alig, dehát ilyen ez a fapados terminál (innen megy az összes fapados, a terminál 1,azert jóval tágasabb és kellemesebb, de jó lesz ez). Van 3 óra a gépig, most pihenünk, eszünk majd remek tradicionális helyi meki kaját, aztán irány Budapest.

• Hazaút, Budapest, Otthon

14. september 2023, Portugal ⋅ ⛅ 29 °C

Nem tudom említettem e de a terminál 2, a fapados terminál katasztrófa 😂 Annyi ember hogy az hihetetlen, lógnak mindenhonnan, úgy kell vadászni 1-1 ülőhelyet. Megéheztünk, vettünk mekis kaját, hát ott is egymás nyakában ültek, egyik társaság csomagját arrébb rakattuk, mástól széket kértünk, és végül így sikerült félig emberi módon asztalnál megenni.
    A gép kis késéssel szállt, le, álltunk vagy fél órát a kapu nyitás után a peron szélén, végül feljutottunk. A prioritynek és a plusz 15 ezer forintos helyválasztásnak köszönhetően elsők között szálltunk be a Wizz A321 neo gépbe - milyen érdekes, ma kettő ilyenen is mentünk - és végül 15 perc késéssel felszállt a gép. Nem mondom hogy eseménytelen volt az út, mert a hangosbemondó sipolt, össze visszér beszéltek rajta magyarul angolul, az út felében turbulens légkörben vagy miben mentünk, de nem volt annyira vészes, persze nem is komfortos. Asszem sikerült is egy órát aludni de nem biztos. Nagyon hosszúnak tűnt az út, több mint 3 óra.
    Na, végül 5 perc késéssel szálltunk le, egész jó. Bolt taxi, Fecónál kocsi felvétel - hát a kis Mazda csak kényelmesebb meg jobb mint az összes bérelt autónk azorin 😂 - és már suhanunk is át a tök üres Budapesten.
    Hajnal 3 óra, és már otthon is vagyunk, fürdés, és alvás.
    Szeretem a számokat, statisztikákat, majd lehet összesítem is mi merre hány méter volt, de most egyelőre lezárom ezt a nyaralást. Az Azori szigetek továbbra is csodásak, eszméletlen helyeken voltunk, amit lehet megnéztünk, nagyon jókat ettünk ittunk, itt az ideje kipihenni az utazást.
    See you soon Azores 😊😘

Slut på rejsen