Stotisícové Batumi leží na pobřeží Černého moře a je správním střediskem autonomní oblasti Adžárie. Cesta vlakem z Tbilisi sem nám trvá asi 6 hodin, ovšem na sedačce toho moc nenaspíme, neboť vlak vydává hlasité a prapodivné zvuky, že se div nerozpadne. Vlak ráno přijíždí na nově vybudované nádraží na předměstí Batumi, a tak absolvujeme asi tříkilometrovou cestu pěšky do centra, kde sháním wi-fi signál, abych našel a zarezervoval vhodné ubytování na 2 noci, což se nakonec podaří. Celý den se procházíme po městě a po nábřeží a samozřejmě se i koupeme v Černém moři, což je příjemná relaxace po téměř dvoutýdenním putování Gruzií. Batumi v posledních letech prošlo obrovskou proměnou, když bylo rekonstruováno především centrum města, pobřežní promenáda a vystaveny nové luxusní budovy. Pro Gruzínce je nejoblíbenějším přímořským letoviskem a rekreovat se sem jezdí také spousta Arménů a Rusů. Za tímto luxusním centrem dále od pobřeží však nadále zůstává původní město s mnoha bazary, trhy a vetešnictvími, kde lze koupit téměř všechno, od ovoce až po záchodové mísy. My si vystačíme jen s něčím k snědku.Baca lagi