Během dopoledne jsme se autobusem dopravili o 150 km dále jižním směrem do historického přístavního města Melaka. Díky své atmosféře a koloniální architektuře na mě zapůsobilo mnohem více než uspěchané a špinavé Kuala Lumpur. Tvář kosmopolitní Melaky je postupně formována díky historické přítomnosti Portugalců, Holanďanů či Britů, v poslední době zase Indů či Číňanů, a hlavně díky tomu byla historická část města v roce 2008 zařazena na seznam kulturního dědictví UNESCO. V posledních letech ji zase ve velkém objevují turisté, takže tu bylo poměrně živo, ale příjemný dojem z tohoto města mi to nezkazilo. Po Portugalcích je zde k vidění např. část pevnosti A Famosa, u níž se dá vystoupat na malý kopec, na kterém stojí zbytky nejstaršího kostela v jihovýchodní Asii a který také nabízí pěkný výhled na město na všechny strany. Po Britech tu pak zůstal stát červený protestantský kostel (Christ church) a po Holanďanech zase červená radnice (Stadthuys), které se společně nachází v srdci města na tzv. Holandském náměstí. Hned přes řeku se rozprostírá Chinatown s proslulou historickou ulicí Jonker Walk se spoustou obchůdků se suvenýry, oblečením nebo jídlem. Na doporučení kamaráda jsem u jednoho z místních stánků naslepo vyzkoušel zmrzlinu ABC, které v sobě obsahovala kousky ovoce, ledovou tříšť, ale taky kousky kukuřice a fazolí, což mi připadlo jako naprosto nechutná kombinace. Dodnes nevím, jestli si kamarád ze mě jen utahoval, nebo má tak pokřivené chutě.Read more