Ingen av oss är särskilt förtjusta i ”Sagan om ringen”- eller ”Hobbit”-filmerna, men när man ändå är så nära så passade vi på att åka till Hobbiton, inspelningsplatsen för scenerna som utspelar sig i hobernas by.
Ingenting finns kvar från första trilogin som spelades in för tjugo år sedan. Bohålorna var då byggda i material som inte var så beständiga. I samband med ”Hobbit”-trilogin permanentades byn för att bli turistattraktion. Det finns över fyrtio hålor, som är i olika storlekar beroende på om karaktärerna ska föreställa hober eller något större. Däremot fanns inga inredda hålor, åtminstone inga som vi fick se.
Ovanpå Frodos och Bilbos håla står en konstgjord ek som är gjuten i silikon och har 200.000 handgjorda löv. Vid inspelningen blev Peter Jackson sjuk så att inspelningarna försköts. När det var dags att spela in igen hade de målade löven hunnit blekna så att de vart och ett fick målas igen. Det tog en vecka, onekligen en bedrift.
Man kan förstå att Peter Jackson valde den här idylliska miljön för hobernas by, i det böljande landskapet. Hobbiton är en minutiöst omhändertagen temapark, visuellt minnesvärd även för en som inte är frälst på Sagan om ringen-världen. Mycket energi hade lagts på detaljer såsom bryggan med fiskeredskap, bikupor och odlingar. Man såg inte en soptunna eller läskmaskin eller något annat som skvallrade om vår värld; allting såg genuint ut att tillhöra filmens fantasi.Leia mais