• Trafikkaosets Hanoi

February 25, 2023 in Vietnam ⋅ ⛅ 19 °C

Den enda krock vi har upplevt i Vietnam är kulturkrocken trafiken här innebär för oss. Vilken skillnad mot Japan, där man är tyst och inte vill vara till besvär såpass att cyklister inte använder ringklockan när man är hack i häl på gångtrafikanter. I Hanoi tutas och tjattras det konstant. En ständig kakofoni.

Trafikreglerna tar man lätt på. Man får ständigt vara på sin vakt och inte lita på någon i trafiken. Alla ska fram. Det går alltid att kila sig emellan eller låna av mötande körfält och åker man bara motorcykel så kan man ju utnyttja ytterkanten av mötande körfältet. På motorvägen från flygplatsen fanns fyra målade filer men det gick utmärkt att köra fem bilar i bredd om alla bara makade lite på sig.

Trottoarerna används inte så mycket av gångtrafikanter. Det är mer en motorcykelparkering, försäljningsyta och uteservering. På trottoarer som trots allt är så rymliga att man kan gå där så kan man även köra motorcykel, tydligen…

Ska man korsa vägen till fots så får man stålsätta sig, räcka ut handen och gå. Dock är det sällan så lätt som harig nybörjare. Man är lättad varje gång man kommer innanför hotelldörren.

Exempel på hur det kan vara: https://youtube.com/watch?v=0R0JlZUhNgk (se 1:19 in i klippet)