• Vietnams militärhistoriska museum

February 25, 2023 in Vietnam ⋅ ☀️ 20 °C

Från början hade vi bara avsatt en dag åt att göra Hanoi så vi följde guiden "Hanoi på 24 timmar" och vi hann med alla måsten. Först ut var det militärhistoriska museet, naturligtvis centralt i ett så konstant krigsdrabbat land som Vietnam. Det fanns olika utställningar för olika epoker, från förhistoriska stridsyxor till de ryska stridsvagnar som nordvietnameserna gav jänkarna på pumpen med.

Sällan passar talesättet att historien skrivs av vinnarna bättre in än på denna utställning. Visst, få tycker väl att USA:s inblandning i kriget var lovvärd, men om man ska tro utställningen är den vietnamesiska självbilden att USA försökte invadera ett fredligt kommunistiskt land, snarare än att de lade sig i ett pågående inbördeskrig. Kriget kallas "Resistance war against the United States" här. Undrar om det finns ett motsvarande museum i Ho Chi Minh-staden (Saigon) och hur det ser ut där.

Museet var över lag ganska tråkigt, åtminstone om man inte hade guide. Mest lösryckta föremål, inte många berättelser och väldigt lite sammanhang. Och som sagt ensidigt, så till den grad att endast förlorarsidans förluster nämndes.