• Choko story

February 24, 2024 in Mexico ⋅ ☀️ 27 °C

Man kan inte lämna chokladens hemland utan att ha lärt sig lite mer om gudarnas dryck, tänker jag. Choko story är en kedja med museer som finns i bland annat New York och Bryssel, men aldrig så nära källan som här. Mexiko är inte världens största kakaoproducent utan tvärtom den minsta (störst är Elfenbenskusten, med bred marginal, se bild 3), men det var här det började. Det var maya som började odla kakao runt år 600. Dessutom berömmer man sig förstås om att ha den finaste och odlingsmässigt kräsnaste sorten, Criollo, med låg bitterhet och syra.

Museet är en serie tablåer med plastskulpturer och speakerröst. Inte superspännande iscensättning, men på slutet fanns lite artefakter, bland annat gjutformar och sockertänger (socker som ett sätt att mildra chokladsmaken var den europeiska aristokratins bidrag till chokladkulturen). Roligast var de speciella koppar som skyddade drickarens mustasch från chokladbesudling!

Turen avslutades med en liten provsmakning, och en butik. En påse chokladbönor bedömdes vara det som klarar hemtransporten, och vi köpte även en klubba för att tillreda drickchoklad, som vi provade när vi kommit till hotellet.